Herning Vand fremtidssikrer vand- og spildevandsnettet med nye koder

Store dele af det danske vand- og spildevandsnet i Danmark står overfor udskiftning. Et tæt samarbejde mellem forsyninger og producenter har resulteret i et nyt kodesystem, som skal sikre sporbarhed og sikkerhed, når næste generation af rør lægges i jorden. Herning Vand har taget det nye system til sig.

”Når en del af vores ledningsnet er sprunget, har vi ofte famlet i blinde, fordi vi ikke med sikkerhed har vidst præcis, hvor de problematiske ledninger var og hvor mange, der har været tale om”, siger Didde Stenholt. Foto: Uponor..

Der ligger rundt regnet 109.000 kilometer vand- og spildevandsrør i Danmark. Heraf er store dele af ledningsnettet monteret i 1960’erne og står overfor udskiftning eller renovering inden for ganske få år, hvis ikke rørene allerede er begyndt at briste.

Registreringen og sporbarheden på de ældste rør er dog ofte utilstrækkelig, og det har derfor været meget svært og ofte umuligt at identificere et problems fulde omfang, når gamle rør sprænger på grund af alderdom eller produktionsfejl.

Det har folkene ved Herning Vand oplevet lidt for mange gange og har derfor taget initiativ til en ny løsning, som i samarbejde med DANVA, branchekataloget, rørproducenten Uponor Infra og andre danske producenter skal skabe bedre sporbarhed for forsyningerne og mere sikkerhed for forbrugerne, når der lægges rør nu og for fremtiden.

”Med det nye system på plads behøver vi ikke længere foretage en hel række udgravninger for at opnå de samme oplysninger, som nemt tilgås gennem koderne. Vi taler her om mange dages sparet arbejde og derved også større sikkerhed og markant mindre nedetid for brugerne af ledningsnettet”, fortæller Didde Stenholt. Foto: Uponor..

Vi famlede i blinde
Løsningen er at trykke en såkaldt datamatrix, en QR-kodelignende grafik, på alle nye rør, som lægges i jorden. Koden er koblet op på branchekataloget og indeholder som minimum oplysninger om EAN-nummer, batchnummer og produktionstidspunkt. Ved at skanne koden og gemme dets informationer, kan forsyningsselskaberne få et lynhurtigt overblik over, hvor tilsvarende rør befinder sig og kan på den måde planlægge eventuelle udskiftninger af rørene inden skaden sker.

Læs også: Energibesparelser kan øge risiko for legionella

”Når en del af vores ledningsnet er sprunget, har vi ofte famlet i blinde, fordi vi ikke med sikkerhed har vidst præcis, hvor de problematiske ledninger var og hvor mange, der har været tale om”, siger teamleder for GIS-afdelingen i Herning Vand, Didde Stenholt. Hun tilføjer:

”Med det nye system på plads behøver vi ikke længere foretage en hel række udgravninger for at opnå de samme oplysninger, som nemt tilgås gennem koderne. Vi taler her om mange dages sparet arbejde og derved også større sikkerhed og markant mindre nedetid for brugerne af ledningsnettet”.

Flere krav i udbudsmateriale
Hos Uponor Infra, der har leveret vand- og spildevandsrør til det danske marked i over 60 år, hilser man det nye initiativ med koderne velkommen. Producenten slår samtidigt et slag for, at danske vandværker og forsyninger skal stille endnu større krav i udbudsmaterialerne nu og for fremtiden.

”Påtrykningen af koderne har krævet en mindre omstilling af vores produktion. Men det er en lille pris at betale for at skabe overblik for forsyningerne og mere tryghed for forbrugerne. Herning Vand og adskillige andre aktører har allerede tilkendegivet, at koderne bliver et fast krav i deres udbudsmateriale fremover, og det kan vi kun støtte op om”, siger produktchef hos Uponor Infra, Karsten Højlund og uddyber:

”Kunden har altid ret, og ved at tilføje flere krav til for eksempel sporbarhed, materialevalg, produktionsmetoder, transporttid og bæredygtighed kan branchen for alvor trække udviklingen i den rigtige retning og være med til at sikre, at vi som producenter konstant arbejder på at forbedre vores produkter og yde den bedste service, vi overhovedet kan. Det giver tryghed for alle involverede”.

De første nye rør med påtrykte datamatrixkoder er allerede lagt i jorden i testprojektet hos Herning Vand.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025