Hjemmearbejdspladser skal også leve op til lyskrav

Tusinder af danske arbejdstager er blevet pålagt at arbejde hjemme som følge af covid-19. Det stiller krav til lyset på hjemmearbejdspladserne.

”Anskaf en god CE-mærket arbejdslampe, der kan suppleres med rigeligt ovenlys fra et lofthængt armatur eller andet, der giver et spredt lys”, lyder anbefalingen fra Per Reinholt. Foto: Dansk Center for Lys..

At arbejde hjemme har traditionelt været et gode. Medarbejderne har selv haft en stor del af ansvaret for at indrette hjemmearbejdspladsen – og betale for det. Men under corona er situationen vendt på hovedet. Nu er er det ikke længere et frynsegode at arbejde ved køkkenbordet i slåbrok men et krav fra staten.
”Vi er i en gråzone. Medarbejderne bliver sendt hjem i stor stil, og vi kan måske se ind i en fremtid, hvor der i de kommende år kommer perioder, hvor alle, der kan, skal arbejde hjemme i ugevis. Det stiller krav til hjemmearbejdspladserne, men det er uklart hvem, der har det endelige ansvar for det”, siger Per Reinholdt, der er direktør i Dansk Center for Lys, også kaldet DCL.

En af DCLs opgaver er at rådgive centerets medlemmer om lys på arbejdspladser. Den opgave er i princippet ganske enkel. Den tager nemlig udgangspunkt i belysningsstandarden DS/EN 12464-1, der er ophøjet til lov i Danmark via Bygningsreglementet.

Samme regler for hjemmearbejdspladser
”Standarden fortæller i detaljer, hvor meget og af hvilken kvalitet lyset skal have på arbejdspladser. Hvis en medarbejder vælger eller af virksomheden pålægges at have skærmarbejde hjemme mere end en dag om ugen, så gælder det, at hjemmearbejdspladsen skal opfylde de samme krav som den faste skærmarbejdsplads på arbejdspladsen. Det betyder i praksis, at standarden DS/EN 12464-1 også gælder for hjemmearbejdspladsen i sådanne tilfælde”, siger Per Reinholdt og tilføjer:
”Nu står vi så i en situation, hvor det er staten og ikke medarbejderen selv eller virksomhederne, der kræver, at medarbejderne bliver hjemme”.
Han vurderer, at de færreste hjemmearbejdspladser med hensyn til belysning lever op til DS/EN 12464-1, og det kan blive et problem på længere sigt. Dårlig arbejdsbelysning leder nemlig til forkerte arbejdsstillinger, rygskavanker og øjenproblemer.

Hjemmearbejde får sundhedsmæssige konsekvenser
”Når tusinder af danskere nu arbejder fra sofaen og med dårlig belysning, så kommer der en regning senere. Det er ikke bare et problem for medarbejderne og sundhedsvæsenet, men i høj grad også for virksomhederne. Det er nemlig uklart, hvem der har det forsikringsmæssige ansvar for eksempel for en diskusprolaps hos en medarbejder, der af staten tvinges på en hjemmearbejdsplads, som ikke lever op til kravene,” mener Per Reinholdt.
På trods af uklarheden om, hvem der har ansvaret for lys på hjemmearbejdspladsen, kan Per Reinholdt godt opridse de væsentligste retningslinjer.

Arbejdslys, ovenlys og naturligt lys
”Til alle dem, som her og nu skal indrette en hjemmearbejdsplads, og som ikke har mulighed for at sætte sig dybt ind i belysningsstandarder vil jeg sige: anskaf en god CE-mærket arbejdslampe, der kan suppleres med rigeligt ovenlys fra et lofthængt armatur eller andet, der giver et spredt lys. Dernæst skal man sikre sig, at der kommer dagslys ind på hjemmekontoret. Vi er som mennesker bygget til at fungere bedst i dagslys, og vi skal have så meget som muligt, uden at det blænder. Sørg derfor også for, at der er gardiner eller persienner, så generende blænding kan undgås”.

Det er helt centralt, at der skal være lys der, hvor arbejdet foregår. Vores øjne er indrettet sådan, at de søger mod lys, og derfor vil det stresse at have kraftige lyskilder i periferien af synsfeltet.

Det er ikke kun hjemmearbejdspladser, der påvirkes af corona. Vi kan også se frem til, at arbejdspladser på kontorer i fremtiden vil være anderledes indrettet, mener Per Reinholdt. Arkitekter verden over kommer i disse måneder med bud på, hvordan vi skal indrette kontorer i fremtiden. For installatører og bygherrer kan der således være muligheder i at tilbyde corona-sikring af arbejdspladser.

”Vi vil nok se, at medarbejderne får mere plads, og at der generelt indføres krav om mere automatik som sensorer, der bruges til at åbne døre, dosere sæbe m.m., så smittespredning begrænses. Det bliver spændende at følge, hvad der vil ske med for eksempel storrumskontorer, hvor man ikke har en fast arbejdsplads,” siger Per Reinholdt.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

10.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Kalder ALLE netværksinstallatører!

10.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric annoncerer verdens første nødstrømsløsning til gamere

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle