Hybrid ventilation til større bygninger

Ifølge en ny rapport fra SBi ville skoler og institutioner være bedst tjent med hybrid ventilation – både ud fra et energiforbrugs- og et komfortsynspunkt. Det er dog i første omgang en løsning til nybyggeri.

Bang & Olufsen i struer er indrettet med hybrid ventilation.

Hybrid ventilation er det bedste valg i større bygninger, i hvert fald ifølge SBi-rapporten, 'Hybrid ventilation i kontorer og institutioner', som er udarbejdet af Søren Aggerholm og Niels C. Bergsøe, Energi og miljø ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet og Per Heiselberg, Center for Hybrid Ventilation ved Aalborg Universitet.

Den er støjsvag, den giver god luftkvalitet, brugerne kan selv styre den, og så behøver den kun lidt strøm, men virkningsgraden kan ifølge seniorforsker Niels C. Bergstrøm være vanskelig at dokumentere
Hybrid ventilation er, som ordet siger, en kombination af naturlig ventilation og mekanisk ventilation. Man tager det bedste fra de to systemer og får en bedre ventilationsløsning, end hvis man udelukkende brugte én af de to ventilationstyper. Derfor bør man ifølge rapporten i højere grad satse på hybrid ventilation, når man vælger ventilationsløsning i større bygninger, hvor der ellers ofte vil være præference for mekanisk ventilation.

Afhænger af vejret
Hybrid ventilation går ud på, at systemet i nogle perioder er drevet naturligt og i andre perioder mekanisk, alt afhængigt af tidspunkt på døgnet, vejrforhold, samt den aktuelle anvendelse af bygningen.

I rapporten bliver principperne bag hybrid ventilation beskrevet i detaljer, og rapporten giver retningslinjer for dimensionering og styring af hybride ventilationssystemer. Det gøres bl.a. med et beregningseksempel på en skole, så ingeniører og arkitekter kan få indblik i hele processen fra projektering til udførelse og styring af systemet.

Bygningen skal designes til hybrid ventilation
Når man vælger hybrid ventilation, skal bygningen udformes, så den er egnet til både naturlig og mekanisk ventilation. Det stiller særlige krav, der bedst kan indfris ved hjælp af såkaldt integreret bygningsprojektering. Det er en projekteringsmåde, der fokuserer på bygningens samlede kvalitet, så dens arkitektoniske, byggetekniske og installationstekniske løsninger ses i sammenhæng med at skabe et så godt indeklima som muligt, samtidig med at energiforbruget holdes så lavt som muligt.

Integreret bygningsprojektering er især god i den tidlige projekteringsfase, hvor man må tage beslutninger på et spinkelt grundlag. For bygningens samlede kvalitet er det vigtigt, at personer med de forskellige faglige kompetencer er med i denne tidlige udformning af bygningen sammen med arkitekten.

Med udgangspunkt i kravene til indeklima, energiforbrug, omkostninger, bygningsudformning og brugsmønster kan en hydrid ventilationsløsning skræddersys til det enkelte byggeprojekt.

Projektet er støttet af Energistyrelsens Energiforskningsprogram (EFP), og rapporten kan hentes på sbi.dk.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

28.04.2025Genvex

Sponseret

Ses vi på VVS-messen 2025?

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

NYHED: EPS kanalsystem til varmegenvindingsventilation – effektiv og tidsbesparende

23.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Du kan ikke styre noget, du ikke måler

15.04.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til padelspillere hos Match Padel i Silkeborg!

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025