Hybrid ventilation til større bygninger
Ifølge en ny rapport fra SBi ville skoler og institutioner være bedst tjent med hybrid ventilation både ud fra et energiforbrugs- og et komfortsynspunkt. Det er dog i første omgang en løsning til nybyggeri.
Bang & Olufsen i struer er indrettet med hybrid ventilation.
Hybrid ventilation er det bedste valg i større bygninger, i hvert fald ifølge SBi-rapporten, 'Hybrid ventilation i kontorer og institutioner', som er udarbejdet af Søren Aggerholm og Niels C. Bergsøe, Energi og miljø ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet og Per Heiselberg, Center for Hybrid Ventilation ved Aalborg Universitet.
Den er støjsvag, den giver god luftkvalitet, brugerne kan selv styre den, og så behøver den kun lidt strøm, men virkningsgraden kan ifølge seniorforsker Niels C. Bergstrøm være vanskelig at dokumentere
Hybrid ventilation er, som ordet siger, en kombination af naturlig ventilation og mekanisk ventilation. Man tager det bedste fra de to systemer og får en bedre ventilationsløsning, end hvis man udelukkende brugte én af de to ventilationstyper. Derfor bør man ifølge rapporten i højere grad satse på hybrid ventilation, når man vælger ventilationsløsning i større bygninger, hvor der ellers ofte vil være præference for mekanisk ventilation.
Afhænger af vejret
Hybrid ventilation går ud på, at systemet i nogle perioder er drevet naturligt og i andre perioder mekanisk, alt afhængigt af tidspunkt på døgnet, vejrforhold, samt den aktuelle anvendelse af bygningen.
I rapporten bliver principperne bag hybrid ventilation beskrevet i detaljer, og rapporten giver retningslinjer for dimensionering og styring af hybride ventilationssystemer. Det gøres bl.a. med et beregningseksempel på en skole, så ingeniører og arkitekter kan få indblik i hele processen fra projektering til udførelse og styring af systemet.
Bygningen skal designes til hybrid ventilation
Når man vælger hybrid ventilation, skal bygningen udformes, så den er egnet til både naturlig og mekanisk ventilation. Det stiller særlige krav, der bedst kan indfris ved hjælp af såkaldt integreret bygningsprojektering. Det er en projekteringsmåde, der fokuserer på bygningens samlede kvalitet, så dens arkitektoniske, byggetekniske og installationstekniske løsninger ses i sammenhæng med at skabe et så godt indeklima som muligt, samtidig med at energiforbruget holdes så lavt som muligt.
Integreret bygningsprojektering er især god i den tidlige projekteringsfase, hvor man må tage beslutninger på et spinkelt grundlag. For bygningens samlede kvalitet er det vigtigt, at personer med de forskellige faglige kompetencer er med i denne tidlige udformning af bygningen sammen med arkitekten.
Med udgangspunkt i kravene til indeklima, energiforbrug, omkostninger, bygningsudformning og brugsmønster kan en hydrid ventilationsløsning skræddersys til det enkelte byggeprojekt.
Projektet er støttet af Energistyrelsens Energiforskningsprogram (EFP), og rapporten kan hentes på sbi.dk.