I august skal kviksølvholdige lysstofrør udskiftes til LED

Om tre måneder træder EU-forbud mod kviksølvholdige lysstofrør i kraft. Det er på høje tid at erstatte miljøtunge og dyre lysstofrør med energi- og miljøvenlige LED-alternativer.

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer”, siger Michael Kragh. Arkivfoto fra 123rf.com..

Fra og med den 24. august 2023 træder et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.

Udfasningen skyldes, at EU med ecodesign-forordningen har besluttet at afskaffe undtagelsen for kviksølv i lyskilder, som tidligere var omfattet af RoHS-direktivet. Det er en beslutning, der vil have en positiv indvirkning på både miljø og mennesker, da kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der ikke kan nedbrydes.

Det betyder, at danske kommuner og virksomheder, der endnu ikke har skiftet til LED, snart bliver tvunget til det. Ifølge Signify, tidligere kendt under navnet Philips Lighting, der er verdens førende lysproducent, er det på høje tid at skifte til LED:

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer. Energistyrelsen opfordrede allerede virksomheder til at skifte til LED i september sidste år for at undgå dette”, siger Michael Kragh, Country Manager hos Signify og tilføjer: ”Der findes gode LED-alternativer, som betyder, at man i nogle tilfælde bare kan udskifte lyskilden 1:1 og fortsat opnå gode energibesparelser, uden at skifte hele armaturet”.

Læs også: Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Godt for miljø og pengepung
Med overgangen til LED-lysrør anslås det, at man i EU vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035, hvor også udfasningen af T5- og T8-lysstofrør vurderes at ville spare EU-landene for op mod 220 milliarder kroner, når man kigger på både produktion og energiforbrug. LED-lysrør generer for eksempel mere lys ved brug af mindre energi end de traditionelle, kviksølvholdige lysstofrør:

”Normalt vil et konventionelt lysrør have en levetid på cirka 20.000 timer, levere 90 lm/W og klassificeres som energiklasse G i henhold til den nye energimærkning. De mest almindelige LED-lysrør er lidt bedre med en effektivitet på omkring 111 lm/W i energiklasse E. Men de nyeste LED-lysrør har en levetid på op til 100.000 timer, leverer 210 lm/W og klassificeres som energiklasse A. Derfor er der også mulighed for betydelige besparelser på lang sigt”, siger Michael Kragh.

Fakta

• Den 24. august 2023 må man ikke længere producere og importere T5- og T8-lysstofrør. Produkter, der allerede er installeret eller er på lager, kan fortsat anvendes.
• T5- og T8-lysstofrør indeholder kviksølv, og forbuddet mod dem vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035.
• Et skifte til LED-lysrør giver markante energibesparelser og har en levetid på op til 80.000 timer mere end de traditionelle lysstofrør.
• Ved at udskifte hele armaturet og tilslutte et lysstyringssystem kan der opnås energibesparelser på op til 90 procent.

En anden god mulighed, der giver yderligere besparelser på elregningen og lyskilden en endnu længere levetid, er at udskifte hele armaturet med et nyt LED-armatur og tilslutte et lysstyringssystem, hvilket kan reducere energiforbruget af en bygnings belysning med op til 90 procent. Et lysstyringssystem giver nemlig mulighed for at indsamle data via sensorer, der er integreret i belysningen og få relevant indsigt i aktiviteten i bygningen, sikre lettere drift og vedligeholdelse, bedre udnyttelse af pladsen og andre fordele.

Læs også: LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

Den nye energimærkning, der trådte i kraft i 2021, satte højere krav til produkters energiforbrug i forhold til ydeevnen. Ved at skifte til LED-produkter, der opnår en god score på den nye energimærke-skala, kan man sikre, at man ikke kun overholder de nye krav fra RoHS-direktivet, men at man også opnår store besparelser på elregningen.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

10.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Kalder ALLE netværksinstallatører!

10.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric annoncerer verdens første nødstrømsløsning til gamere

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle