I august skal kviksølvholdige lysstofrør udskiftes til LED

Om tre måneder træder EU-forbud mod kviksølvholdige lysstofrør i kraft. Det er på høje tid at erstatte miljøtunge og dyre lysstofrør med energi- og miljøvenlige LED-alternativer.

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer”, siger Michael Kragh. Arkivfoto fra 123rf.com..

Fra og med den 24. august 2023 træder et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.

Udfasningen skyldes, at EU med ecodesign-forordningen har besluttet at afskaffe undtagelsen for kviksølv i lyskilder, som tidligere var omfattet af RoHS-direktivet. Det er en beslutning, der vil have en positiv indvirkning på både miljø og mennesker, da kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der ikke kan nedbrydes.

Det betyder, at danske kommuner og virksomheder, der endnu ikke har skiftet til LED, snart bliver tvunget til det. Ifølge Signify, tidligere kendt under navnet Philips Lighting, der er verdens førende lysproducent, er det på høje tid at skifte til LED:

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer. Energistyrelsen opfordrede allerede virksomheder til at skifte til LED i september sidste år for at undgå dette”, siger Michael Kragh, Country Manager hos Signify og tilføjer: ”Der findes gode LED-alternativer, som betyder, at man i nogle tilfælde bare kan udskifte lyskilden 1:1 og fortsat opnå gode energibesparelser, uden at skifte hele armaturet”.

Læs også: Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Godt for miljø og pengepung
Med overgangen til LED-lysrør anslås det, at man i EU vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035, hvor også udfasningen af T5- og T8-lysstofrør vurderes at ville spare EU-landene for op mod 220 milliarder kroner, når man kigger på både produktion og energiforbrug. LED-lysrør generer for eksempel mere lys ved brug af mindre energi end de traditionelle, kviksølvholdige lysstofrør:

”Normalt vil et konventionelt lysrør have en levetid på cirka 20.000 timer, levere 90 lm/W og klassificeres som energiklasse G i henhold til den nye energimærkning. De mest almindelige LED-lysrør er lidt bedre med en effektivitet på omkring 111 lm/W i energiklasse E. Men de nyeste LED-lysrør har en levetid på op til 100.000 timer, leverer 210 lm/W og klassificeres som energiklasse A. Derfor er der også mulighed for betydelige besparelser på lang sigt”, siger Michael Kragh.

Fakta

• Den 24. august 2023 må man ikke længere producere og importere T5- og T8-lysstofrør. Produkter, der allerede er installeret eller er på lager, kan fortsat anvendes.
• T5- og T8-lysstofrør indeholder kviksølv, og forbuddet mod dem vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035.
• Et skifte til LED-lysrør giver markante energibesparelser og har en levetid på op til 80.000 timer mere end de traditionelle lysstofrør.
• Ved at udskifte hele armaturet og tilslutte et lysstyringssystem kan der opnås energibesparelser på op til 90 procent.

En anden god mulighed, der giver yderligere besparelser på elregningen og lyskilden en endnu længere levetid, er at udskifte hele armaturet med et nyt LED-armatur og tilslutte et lysstyringssystem, hvilket kan reducere energiforbruget af en bygnings belysning med op til 90 procent. Et lysstyringssystem giver nemlig mulighed for at indsamle data via sensorer, der er integreret i belysningen og få relevant indsigt i aktiviteten i bygningen, sikre lettere drift og vedligeholdelse, bedre udnyttelse af pladsen og andre fordele.

Læs også: LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

Den nye energimærkning, der trådte i kraft i 2021, satte højere krav til produkters energiforbrug i forhold til ydeevnen. Ved at skifte til LED-produkter, der opnår en god score på den nye energimærke-skala, kan man sikre, at man ikke kun overholder de nye krav fra RoHS-direktivet, men at man også opnår store besparelser på elregningen.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Relateret indhold

01.03.2024Installator.dk

Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

01.03.2024Installator.dk

Nyt køkken og bad overhaler klimavenlige tiltag

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

LIVE: Hvad laver de i Alcadons produktionsafdeling i Nivå lige NU?

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2W DC/DC-konverter med en eller to udgange

27.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

Hvad bliver mon hevet mest ned fra antenne-hylden hos Alcadon for tiden?

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Banedanmark

Kørestrømstekniker til fejlretning og vedligeholdelsesopgaver

Har du interesse for jernbaneteknik og har du lyst til at arbejde i en stor og spændende organisation, der sammen arbejder mod et fælles mål – en klimavenlig jernbane? Drømmer du desuden om en spændende og alsidig hverdag, hvor to dage ikke er ens, så er du måske vores nye kollega

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø