I august skal kviksølvholdige lysstofrør udskiftes til LED

Om tre måneder træder EU-forbud mod kviksølvholdige lysstofrør i kraft. Det er på høje tid at erstatte miljøtunge og dyre lysstofrør med energi- og miljøvenlige LED-alternativer.

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer”, siger Michael Kragh. Arkivfoto fra 123rf.com..

Fra og med den 24. august 2023 træder et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.

Udfasningen skyldes, at EU med ecodesign-forordningen har besluttet at afskaffe undtagelsen for kviksølv i lyskilder, som tidligere var omfattet af RoHS-direktivet. Det er en beslutning, der vil have en positiv indvirkning på både miljø og mennesker, da kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der ikke kan nedbrydes.

Det betyder, at danske kommuner og virksomheder, der endnu ikke har skiftet til LED, snart bliver tvunget til det. Ifølge Signify, tidligere kendt under navnet Philips Lighting, der er verdens førende lysproducent, er det på høje tid at skifte til LED:

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer. Energistyrelsen opfordrede allerede virksomheder til at skifte til LED i september sidste år for at undgå dette”, siger Michael Kragh, Country Manager hos Signify og tilføjer: ”Der findes gode LED-alternativer, som betyder, at man i nogle tilfælde bare kan udskifte lyskilden 1:1 og fortsat opnå gode energibesparelser, uden at skifte hele armaturet”.

Læs også: Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Godt for miljø og pengepung
Med overgangen til LED-lysrør anslås det, at man i EU vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035, hvor også udfasningen af T5- og T8-lysstofrør vurderes at ville spare EU-landene for op mod 220 milliarder kroner, når man kigger på både produktion og energiforbrug. LED-lysrør generer for eksempel mere lys ved brug af mindre energi end de traditionelle, kviksølvholdige lysstofrør:

”Normalt vil et konventionelt lysrør have en levetid på cirka 20.000 timer, levere 90 lm/W og klassificeres som energiklasse G i henhold til den nye energimærkning. De mest almindelige LED-lysrør er lidt bedre med en effektivitet på omkring 111 lm/W i energiklasse E. Men de nyeste LED-lysrør har en levetid på op til 100.000 timer, leverer 210 lm/W og klassificeres som energiklasse A. Derfor er der også mulighed for betydelige besparelser på lang sigt”, siger Michael Kragh.

Fakta

• Den 24. august 2023 må man ikke længere producere og importere T5- og T8-lysstofrør. Produkter, der allerede er installeret eller er på lager, kan fortsat anvendes.
• T5- og T8-lysstofrør indeholder kviksølv, og forbuddet mod dem vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035.
• Et skifte til LED-lysrør giver markante energibesparelser og har en levetid på op til 80.000 timer mere end de traditionelle lysstofrør.
• Ved at udskifte hele armaturet og tilslutte et lysstyringssystem kan der opnås energibesparelser på op til 90 procent.

En anden god mulighed, der giver yderligere besparelser på elregningen og lyskilden en endnu længere levetid, er at udskifte hele armaturet med et nyt LED-armatur og tilslutte et lysstyringssystem, hvilket kan reducere energiforbruget af en bygnings belysning med op til 90 procent. Et lysstyringssystem giver nemlig mulighed for at indsamle data via sensorer, der er integreret i belysningen og få relevant indsigt i aktiviteten i bygningen, sikre lettere drift og vedligeholdelse, bedre udnyttelse af pladsen og andre fordele.

Læs også: LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

Den nye energimærkning, der trådte i kraft i 2021, satte højere krav til produkters energiforbrug i forhold til ydeevnen. Ved at skifte til LED-produkter, der opnår en god score på den nye energimærke-skala, kan man sikre, at man ikke kun overholder de nye krav fra RoHS-direktivet, men at man også opnår store besparelser på elregningen.

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

23.10.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme vil sætte turbo på elektrificeringen

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

22.10.2024Wexøe A/S

Sponseret

Effektivt og pålideligt: HAUPA værktøj sætter standarden for professionelt håndværk

22.10.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Overspændingsbeskyttelse til 230 VAC signalapplikationer

16.10.2024Installator.dk

Green Power Denmark advarer om skruppelløse elleverandører

15.10.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny kompakt nødstrømsløsning fra Eaton øger sikkerhed i virksomheders IT-miljøer

11.10.2024Installator.dk

Minister: Det skal være slut med ufine og svindelagtige elselskaber

10.10.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Hvordan gør vi ladepunkter til en effektiv og integreret del af hverdagen?

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle