Installationsbranchen skal passe på

Mange virksomheder har udeståender hos deres kunder, og det er farligt i lyset af den økonomiske situation, lyder det fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisation.

Af Martha Madsen

Det går godt i installationsbranchen, mange har oplevet vækst, mange har overskud, men mange har også store udeståender hos deres kunder, og det er kritisk. Det konkluderer erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ i sin økonomianalyse af 2007 i installationsbranchen.

I gennemsnit havde installationsvirksomhederne i 2007 153.000 kroner per ansat i virksomheden til gode hos sine debitorer. Det tal er vokset med otte til 10 procent over de sidste tre år.

”Det er et faresignal, at virksomhederne er længere tid om at få pengene hjem fra kunderne. Specielt i perioder, hvor økonomien strammer til, kan det få alvorlige konsekvenser, at kunderne ikke betaler deres tilgodehavender til tiden. En del af de betalingsstandsninger, der har været omtalt i medierne i år, skyldes netop, at virksomhederne ikke har kunnet få pengene hjem fra debitorerne tidsnok til, at de selv har kunnet betale deres kreditorer,” hedder det i økonomianalysen.

Fokus på rykkere
Ifølge Tekniqs administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, er udviklingen på nuværende tidspunkt dog ikke et utryk for, at færre kunder kan betale deres regninger. Det er simpelthen virksomhederne, der ikke har haft fokus på at skrive rykkere til deres kunder. Men det kan blive et problem i lyset af den nuværende usikre økonomiske situation.
”Der er generelt større usikkerhed om økonomien, og derfor bør der være der være større opmærksomhed på risici. De udestående beløb kan blive et problem over det næste stykke tid, for der er en risiko for, at kunderne pludselig ikke kan betale det, de skylder, og så taber virksomheden de penge, hvilket er relativt dyrt i forhold til virksomhedens overskud,” forklarer han og tilføjer, at der dog ikke er dommedagsstemning i branchen.

Ingen kredit
Dommedagsestemning eller ej, så konkluderer økonomianalysen også, at det kan blive svært for mange installationsvirksomheder at få kredit i banken, hvis krisen begynder at kradse.

I analysen fremgår det, at virksomhederne er blevet mindre egenfinansierede over de sidste par år, hvor altså udenforstående i større og større grad står for finansieringen – virksomhedernes soliditetsgrad er blevet mindre.
16,4 procent af installationsvirksomhederne har en soliditetsgrad på mindre end 10 %, og TEKNIQs erfaring er, at banker kræver en grad på mellem 20 og 25 procent, før de vil risikere noget ved at hjælpe en virksomhed. De 16,4 procent, der i høj grad er finansieret udefra, vil ifølge TEKNIQ få problemer, hvis de vil have hjælp af banken, og det er derfor også dem, der har den mest usikre fremtid.

”På samme måde er det disse virksomheder, der er mest sårbare overfor konjunkturudsving og manglende betaling fra deres debitorer,” hedder det i analysen.

Niels Jørgen Hansen er dog optimistisk, for nok er den økonomiske fremtid usikker, men den danske installationsbranche har ikke lagt alle sine æg i én kurv.

”Installationsbranchen er ikke så konjunkturfølsom i Danmark, fordi den har spredt sin opgaveportefølje, over offentligt og privat, service og entreprise. Branchen har satset på mere end ét opgavesæt,” siger han.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

20.03.2025Installator.dk

Aston Martin-direktør skal accelerere salget hos Energi360

18.03.2025Installator.dk

Aura skal sikre lys over Aarhus

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup