Installationsbranchen skal passe på

Mange virksomheder har udeståender hos deres kunder, og det er farligt i lyset af den økonomiske situation, lyder det fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisation.

Af Martha Madsen

Det går godt i installationsbranchen, mange har oplevet vækst, mange har overskud, men mange har også store udeståender hos deres kunder, og det er kritisk. Det konkluderer erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ i sin økonomianalyse af 2007 i installationsbranchen.

I gennemsnit havde installationsvirksomhederne i 2007 153.000 kroner per ansat i virksomheden til gode hos sine debitorer. Det tal er vokset med otte til 10 procent over de sidste tre år.

”Det er et faresignal, at virksomhederne er længere tid om at få pengene hjem fra kunderne. Specielt i perioder, hvor økonomien strammer til, kan det få alvorlige konsekvenser, at kunderne ikke betaler deres tilgodehavender til tiden. En del af de betalingsstandsninger, der har været omtalt i medierne i år, skyldes netop, at virksomhederne ikke har kunnet få pengene hjem fra debitorerne tidsnok til, at de selv har kunnet betale deres kreditorer,” hedder det i økonomianalysen.

Fokus på rykkere
Ifølge Tekniqs administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, er udviklingen på nuværende tidspunkt dog ikke et utryk for, at færre kunder kan betale deres regninger. Det er simpelthen virksomhederne, der ikke har haft fokus på at skrive rykkere til deres kunder. Men det kan blive et problem i lyset af den nuværende usikre økonomiske situation.
”Der er generelt større usikkerhed om økonomien, og derfor bør der være der være større opmærksomhed på risici. De udestående beløb kan blive et problem over det næste stykke tid, for der er en risiko for, at kunderne pludselig ikke kan betale det, de skylder, og så taber virksomheden de penge, hvilket er relativt dyrt i forhold til virksomhedens overskud,” forklarer han og tilføjer, at der dog ikke er dommedagsstemning i branchen.

Ingen kredit
Dommedagsestemning eller ej, så konkluderer økonomianalysen også, at det kan blive svært for mange installationsvirksomheder at få kredit i banken, hvis krisen begynder at kradse.

I analysen fremgår det, at virksomhederne er blevet mindre egenfinansierede over de sidste par år, hvor altså udenforstående i større og større grad står for finansieringen – virksomhedernes soliditetsgrad er blevet mindre.
16,4 procent af installationsvirksomhederne har en soliditetsgrad på mindre end 10 %, og TEKNIQs erfaring er, at banker kræver en grad på mellem 20 og 25 procent, før de vil risikere noget ved at hjælpe en virksomhed. De 16,4 procent, der i høj grad er finansieret udefra, vil ifølge TEKNIQ få problemer, hvis de vil have hjælp af banken, og det er derfor også dem, der har den mest usikre fremtid.

”På samme måde er det disse virksomheder, der er mest sårbare overfor konjunkturudsving og manglende betaling fra deres debitorer,” hedder det i analysen.

Niels Jørgen Hansen er dog optimistisk, for nok er den økonomiske fremtid usikker, men den danske installationsbranche har ikke lagt alle sine æg i én kurv.

”Installationsbranchen er ikke så konjunkturfølsom i Danmark, fordi den har spredt sin opgaveportefølje, over offentligt og privat, service og entreprise. Branchen har satset på mere end ét opgavesæt,” siger han.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

09.05.2025Installator.dk

TEKNIQ-årsdag præget af Trump´s usikre verden

08.05.2025Odense Congress Center

Sponseret

VVS'25 sætter fokus på smarte og energieffektive løsninger

08.05.2025Installator.dk

VVS´25: Første messe-præsentation af gulvarmesystem

08.05.2025Installator.dk

Nu skal hovedstadens dygtigste håndværkersvende hyldes

08.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025Installator.dk

Odsherred Forsyning lukker 1.200 kunder ud af udtrædelses-fælde

07.05.2025Installator.dk

Organisation roser ny politisk aftale

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle