Intet 2020-energikrav – endnu

På trods af hårde krav fra både industrien og EU, har Erhvervs- og Byggestyrelsen indtil videre udsat vedtagelsen af en 2020-lavenergiklasse for danske bygninger. Fagfolk kritiserer beslutningen, men nye krav kan alligevel være op til fem år væk.

Siden 2006 har man i dansk byggeri opereret med tre energiklasser; Standard, Lavenergiklasse 2 og Lavenergiklasse 1. Sidstnævnte, der kræver et energiforbrug, der er 50 % lavere end den nuværende Standard, ser ud til at blive normen i 2015, og adskillige nybyggerier er derfor opført efter netop Lavenergiklasse 1. I det kommende bygningsreglement var der så lagt op til, at der skulle formuleres et nyt krav til opfyldelse i 2020, men det afsnit har Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) nu droppet, indtil videre i hvert fald. Det sker på trods af, at både industrien og EU afventer en ny klassificering, og beslutningen møder derfor kritik.
”Vi har brug for at få et pejlemærke for, hvor vi skal hen. Lavenergiklasserne, der er i bygningsreglementet i dag, har betydet, at man kunne vælge at gøre det en tak bedre end det, der kun lige er lovligt. Og vi har faktisk set, at markedet gerne vil være foran. Hvis vi tager de konkurrencer om større byggerier, der kører i dag, så er der faktisk ikke en eneste, der ikke kræver lavenergiklasse 1, selvom det først bliver standarden i 2015,” siger Lars D. Christoffersen fra Alectia, til Ingeniøren. Alectia har været med til at skrive høringssvaret for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, og deres holdning går igen hos både Arkitektforeningen, Økologisk Råd, Danmarks Naturfredningsforening og isoleringsproducenten Rockwool.

Ingen konkret tidsfrist
Fra Erhvervs- og Byggestyrelsen lyder svaret imidlertid, at man vil afvente den teknologiske udvikling, før man formulerer nye krav. Hvor længe det så tager, vil man ikke spå præcist om.
”Jeg kan ikke sige, om det bliver i 2012, 2013 eller 2015, men vi skal nok melde en ramme ud i god tid inden 2020. Vi kan se, at der bare for at nå 2015-kravene er behov for mere produktudvikling. Men hvis man gerne vil bygge endnu mere effektivt, så kan man jo tage udgangspunkt i en energiramme, der er 75 % bedre end i dag,” siger specialkonsulent i Erhvervs- og Byggestyrelsen, Marie Louise Hansen, ligeledes til Ingeniøren
Fra byggebranchens side påpeger man dog, at et officielt dokument og ikke bare en løs strategi, er en nødvendighed i forhandlingerne med bygherrer og investorer, og eksperter peger ligeledes på, at man godt kan formulere krav til 2020 allerede nu. Faktisk helt ned til Lavenergiklasse 0, altså energineutralt byggeri, men det vil fordre ikke bare nye krav, men også en ny beregningsramme, og indtil videre vil Erhvervs- og Byggestyrelsen altså ikke gøre andet, end at følge udviklingen og så melde ud, når man mener tiden er til det. Selvom det måske tager fem år.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

15.07.2025Installator.dk

TSG Group vil dominere markedet for grøn energi til erhvervssektoren

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup