Jordvarmen kan nu styres efter behov

Via ny teknologi er det lykkedes at udvikle en behovsstyret jord-varmepumpe, som reducerer elforbruget med 20 procent i forhold til traditionelle pumper. Producenten forventer at jordvarme i løbet af få år vil vinde større fodfæste. Håbet skyldes ikke mindst, at omkostningerne til opvarmning nu kan halveres.

Af Peter Jürgensen

Efter flere års udviklingsarbejde er det lykkedes for virksomheden Dansk Varmepumpe Industri i Nibe at udvikle en såkaldt behovsstyret varmepumpe, som er i stand til at tilpasse sin kapacitet til det aktuelle behov. Pumpen har ca. 20 procent lavere elforbrug end de traditionelle varmepumper. Denne besparelse er hovedsagelig opnået ved, at man nu kan regulere, hvor mange omdrejninger varmepumpens kompressor kører med. Samtidig er de termodynamiske forhold i pumpen blevet forbedret, lige som det er lykkedes at optimere varmeoptagelsen i anlæggets jordslanger.
Virksomhedens ejer, Henning Pallesen, begyndte at udvikle de første jordvarmepumper i 1979, og selv om afsætningen har været svingende, har salget gennem de seneste fire år haft en vækstrate på 30 procent om året.

”Siden vi begyndte at udvikle de første anlæg for snart 30 år siden, er det lykkedes at optimere pumpernes effekt, således at deres energiforbrug er reduceret år for år. Omdrejningspunktet i teknologien er en såkaldt frekvensomformer, der styrer kompressorens omdrejninger”, siger Henning Pallesen.

”Frekvensomformeren kan populært sagt sammenlignes med speederen i en bil. Bilens motor omdrejningsreguleres af speederen, som hermed behovsstyrer bilens fart. Den behovsstyrede varmepumpe er via frekvensomformeren i stand til at tilpasse sin kapacitet således, at denne svarer præcis til husets varierende varmebehov gennem fyringssæsonen. På den måde holdes varmepumpen i konstant drift. Kapaciteten tilpasses ved at pumpen fire gange i timen stopper for at holde en passende pause.”

Henning Pallesen lægger ikke skjul på, at den tekniske udfordring har bestået i, at få frekvensomformeren implementeret i en kølekompressor, lige som det har været vanskeligt at få alle de øvrige komponenter tilpasset den traditionelle varmepumpearkitektur.

Virksomheden har fået testet anlægget hos Teknologisk Institut. Derudover har den behovsstyrede varmepumpe i et års tid været i prøvedrift hos et antal private husstande, og indtil videre ser det ud til, at forventningerne indfries. Henning Pallesen håber, at pumpens energiforbrug i løbet af det kommende år vil blive reduceret med yderligere 10 procent pr. år.

Myterne
”Desværre har branchen ikke nogen særlig præcis statistik vedrørende antallet af jordvarmeanlæg i Danmark. Men mit umiddelbare gæt er, at mellem 15.000 og 20.000 husstande i landet benytter denne form for energikilde. Uheldigvis florerer der en række hårdnakkede myter omkring jordvarmeanlæg. F.eks. hævdes det, at det ikke nytter at etablere jordvarme, hvis naboen har et tilsvarende anlæg, idet der således ikke vil være varme nok i jorden. Men det passer ikke, og myten kan kun være opstået, fordi dens talsmænd ikke har sat sig ordentligt ind i teknologien,” mener Henning Pallesen, som er overbevist om, at jordvarme i løbet af få år vil vinde større fodfæste på bekostning af anden vedvarende energi til opvarmning.

Varmeregningen halveres
”I dag har Danmark en stor produktion af el, baseret på vindmøller og kraftvarmeværker. Disse har typisk en overproduktion, når det er koldt. Denne såkaldte overløbsenergi sælges meget billigt eller foræres direkte til udlandet. Derfor passer varmepumpeteknologien rigtig godt sammen med denne overløbsenergi, for det er jo lige akkurat i den kolde periode af året, at vi skal bruge el-energi til varmepumper. Samtidig er der tale om en CO 2 neutral energikilde. Typisk vil det være muligt at halvere omkostningerne til opvarmning, lige som vedligeholdelsesudgifterne beskedne”, siger Henning Pallesen, som mener, at jordvarme således løser både et samfundsøkonomisk og et privatøkonomisk problem.

”Hvis vi ser tilbage i tiden, er det lykkedes os at forbedre teknologien år for år. Hvis en husejer i dag køber én KW energi, får han i snit 3,5 KW energi udviklet via varmepumpen, og den rate vil formentlig stige. Da jeg i sin tid udviklede de første pumper, var ”bytteforholdet” én til to. I fremtiden tror jeg, vi kan forvente, at bytteforholdet vil stige til op imod fem.”

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

17.04.2024wedi GmbH

Sponseret

Bindesbøll Byen fra 1850 er renoveret med respekt og omtanke for nye bæredygtige løsninger

16.04.2024Installator.dk

Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

16.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

BÆREDYGTIGE LUFT TIL VAND VARMEPUMPER GØR OLLEKOLLE GRØNNERE

15.04.2024TOTO

Sponseret

Priser til TOTO for bæredygtighed og design

11.04.2024Installator.dk

Sanitetsbranchen er ramt af stagnerende salg på andet år

03.04.2024Geberit A/S

Sponseret

Nyt gulvstående toilet fra Ifö: Øger effektiviteten og reducerer støj

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø