KNX-satsning kræver mod!

MJ Elektro ApS satser på KNX og har iværksat et pilotprojekt på Midt- og Vestsjællands politigård i Roskilde, der skal afdække effekten af en KNX-løsning på rumniveau. Ved succes er håbet, at løsningen udvides til flere rum i bygningen.

Direktør Palle Jensen (til højre) er ofte i tæt dialog med sine medarbejdere, her overmontør/projektleder Søren Larsen, i forhold til at udvælge de rigtige KNX-komponenter til den konkrete løsning. Foto: Morten Sinding-Jensen..

Installatørfirmaet MJ Elektro ApS, der holder til i Vindinge nær Roskilde, satser på IBI-markedet og især KNX, selv om firmaet også laver IHC- og PLC-løsninger.

"Vi er blevet kontaktet af Midt- og Vestsjællands Politi, der ønsker at undersøge, om der kan skabes energibesparelser i den nye politigård i Roskilde ved hjælp af IBI. På den baggrund har vi igangsat et pilotprojekt og udarbejdet et løsningsforslag, som slutbrugerne skal evaluere på. Altså, hvordan oplever brugerne komforten i rummet i relation til varme og lys. Sideløbende foretager vi målinger af energiforbruget", forklarer direktør og ansvarlig for virksomhedens elafdeling Palle E. Jensen.

Den konkrete løsning
Løsningsforslaget går i al sin enkelhed ud på følgende: I rummet skal der anvendes følgende komponenter: En tilstedeværelsessensor, et udgangsmodul for styring af armaturer og stikkontakter, to radiatorventiler, en trådløs termostat og to trådløse vindueskontakter.

Løsningen indebærer, at lyset tænder og slukker via sensor alt efter tilstedeværelse af personer i rummet. Varmen reguleres via trådløs termostat samt sensor. Når der ikke er personer i rummet, sænkes temperaturen til "standby" fra "comfort". Når vinduet åbnes, slukkes der helt for varmen. Udvalgte stikkontakter aktiveres/deaktiveres også via sensor.

"Vi håber naturligvis, at slutbrugerne vil tage godt imod løsningen og opleve tilfredsstillende komfort kombineret med, at løsningen vil dokumentere energibesparelser, der igen vil føre til, at projektet går fra et pilotprojekt til et reelt projekt for store dele af politigården," siger Palle Jensen.

"Man skal turde tage ansvaret i byggeprocessen, på den måde kan man bevæge sig fra installatør til totaltekniker."

Palle Jensen, direktør i MJ Elektro ApS

Se løsningerne - tag ansvaret
For nogle installatører kan det virke som et stort spring at kaste sig ud i f.eks. KNX-løsninger. Om det siger Palle Jensen:

"Som installatør skal man vove springet og være parat til et par øretæver. Men grundlæggende skal man tro på, at det holder – have tillid til at ens medarbejdere eller en selv kan løfte opgaven. Jeg vil gerne tage ansvaret for funktionerne og fortælle kunderne om de forskellige løsningsmuligheder og gerne også på tværs af faggrænser. Man skal turde tage ansvaret i byggeprocessen, på den måde kan man bevæge sig fra installatør til totaltekniker, der har ansvaret for den samlede tekniske løsning i et større eller mindre byggeprojekt. Man skal kunne sætte sig ud over den traditionelle suboptimering i hver faggruppe og se alternativt på de traditionelle grænseflader mellem fagene."

Mere konkret gælder det også om, at elektrikerne, der kommer ude hos kunderne, kan se løsningerne og besparelsespotentialet ved de enkelte løsninger og ikke mindst kan formidle løsningsforslaget til kunden.

Unge folk
Palle Jensen har i sin satsning på KNX brugt eksisterende medarbejdere, der også arbejder med IHC- og PLC-styring.
"Det gælder om at finde de rigtige folk til dette arbejde, men det giver næsten sig selv, hvis man i forvejen arbejder med IBI. Det er typisk elektrikere mellem 25 og 40 år, der er computervante i forvejen, og som synes, det er udfordrende og gerne vil tage ansvar. Elektrikere i denne aldersgruppe vil mange gange hellere prøve noget nyt end trække kabler. Buskablet skal i KNX-sammenhæng også trækkes, men når det er gjort, begynder den sjove og udfordrende del af arbejdet," mener Palle Jensen og giver et par gode råd til andre, der står på spring:

KNX-eventyret
"For at få et overblik over dette komplekse marked, har jeg valgt i begyndelsen at bruge komponenter fra få producenter. Det er nemlig en stor opgave at finde de rigtige komponenter til den enkelte løsning. Man skal også være opmærksom på, at det kan være svært at beregne tiden til programmering af systemerne. Dertil kommer, at brugerne stiller mange spørgsmål til komponenternes funktioner. Derfor kan man godt indstille sig på, at man fra start til slut i projektet skal have god tid til kunderne, men det lønner sig, for det giver i sidste ende glade kunder og dermed arbejde", forsikrer Palle Jensen.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk identifikation af hele klemmerækken i en enkelt arbejdsgang

21.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Gennemtænkt produktion af eltavler fra første møde

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024Installator.dk

Bump mod grøn el til lastbiler skal ryddes af vejen

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde