Krisen har ramt lønudviklingen i installationsbranchen

Coronakrisen kan tydeligt aflæses i lønudviklingen – det gælder ikke mindst i installations- og metalbrancherne, hvor der er blevet holdt igen under de lokale lønforhandlinger. Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne er det et tydeligt tegn på den økonomiske usikkerhed, der er fulgt i kølvandet på pandemien.

Coronakrisen har sat sit tydelige præg på danskernes lønsedler. Arkivfoto..

Det er den overordnede konklusion på baggrund af helt nye løntal fra Dansk Arbejdsgiverforening, der viser, at coronakrisen har sat sit tydelige præg på danskernes lønsedler.

For mens lønningerne generelt var 2,5 procent højere i første kvartal i forhold til samme periode året før, så faldt denne forskel til 1,8 procent i andet kvartal.

Endnu mere markant er udviklingen i installationsbranchen (fra 2,6 til 1,7 procent) og i jern- og metalindustrien (2,1 til 1,3 procent).

”Det er faktisk en ret kraftig tilbagegang – især med tanke på at dem, der har været hjemsendt uden løn eller er afskediget ”falder ud” af statistikken. Så det er kun dem, der er i reelt arbejde og modtager en løn, som tæller med i lønstatistikken. Faktisk er der tale om det største fald siden finanskrisen for DA-området som helhed”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:

”Tallene understreger, at eksempelvis installations- og metalvirksomhederne står i en usikker situation, hvor det er svært at forudse, hvordan markedet udvikler sig”.

Kan forhindre afskedigelser
At tallene trods alt stadig viser et plus i forhold til sidste år, skal ses i lyset af, at der under de seneste overenskomstforhandlinger for eksempel blev givet 1 procent på fritvalgskontoen eller SH-kontoen, som blandt andet kan bruges til flere seniorfridage.

”Når man tager værdien af det i betragtning, så er der jo ikke langt igen, før vi rammer 1,3 og 1,7 procent for henholdsvis installationsbranchen og metalindustrien. Meget tyder altså på, at man under de lokale lønforhandlinger har udvist mådehold eller måske ligefrem har udskudt forhandlingerne, indtil situationen bliver mere overskuelig”, siger Maria Schougaard Berntsen.

Læs også: Det grå guld er i høj kurs i installationsbranchen

”Forhåbentlig kan man på denne måde undgå at komme i en situation, hvor virksomhederne må afskedige et stort antal medarbejdere som konsekvens af coronakrisen. Eksempelvis er beskæftigelsen dalet med 650 personer i installationsbranchen fra første til andet kvartal – altså en nedgang, men jo langt fra et frit fald”, vurderer Maria Schougaard Berntsen.

- SMF

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle