Lave brugsvandstemperaturer øger risikoen for legionella

Teknologisk Institut og Statens Serum Institut advarer om, at et stigende ønske om at spare energi ved at reducere brugsvandstemperaturen kan øge risikoen for, at flere får lungebetændelsen legionærsygdom. Det varme brugsvand skal mindst have en temperatur på 50 grader.

”Ønskerne om at reducere temperaturerne giver potentielt store energibesparelser. Men desværre glemmer vi i den sammenhæng ofte den øgede risiko for udvikling af legionella i installationerne”, fortæller Kaj Bryder. Foto: 123rf.com..

Klimakrise, energikrise og høj inflation skaber et stigende ønske blandt danskerne om at spare på energien. Det sker for at tage hensyn til klimaet, skabe større uafhængighed af ressourcer og spare penge i privatøkonomien.
Men det har en hage. Energibesparelser øger ifølge Teknologisk Institut og Statens Serum Institut nemlig risikoen for den potentielt dødelige lungebetændelse legionærsygdom.

Det sker ved, at temperaturen i brugsvands-anlæg sættes for lavt, og legionella-bakterier derved for eksempel kan spredes til mennesker via aerosoler - små vandpartikler eller vanddråber - fra først og fremmest brusebade. Derfor advarer et tværfagligt samarbejde mellem blandt andet Teknologisk Institut og Statens Serum Institut mod at spare på varmen i installationer til brugsvand.

”Ønskerne om at reducere temperaturerne giver potentielt store energibesparelser. Men desværre glemmer vi i den sammenhæng ofte den øgede risiko for udvikling af legionella i installationerne. Det sker, når ønsket om energibesparelser gør, at man kommer under mindstetemperaturen på 50 grader”, siger seniorkonsulent og projektleder Kaj Bryder, Teknologisk Institut.

Læs også: Danmark har fire sidestillede godkendelser for vandbehandling

Advarslen kommer fra en arbejdsgruppe, som – via et EUDP-projekt under Energistyrelsen – blandt andet skal risikovurdere legionella i lyset af generelle ønsker om energibesparelser.

Danmark udfordret
Legionella kan give lungebetændelsen legionærsygdom, som specielt rammer ældre og svækkede personer. Symptomerne er oftest høj feber, forvirring, hoste, åndenød og smerter i brystet. Sygdommen kan behandles med antibiotika, men den har alligevel en dødelighed på cirka 10 procent.

”Danmark er i særlig grad udfordret, da den registrerede forekomst af legionærsygdom i Danmark ligger blandt de højeste i Europa. Årsagen er antagelig multifaktuelle og delvist uforklarede, men forbedret overvågning, stigende antal patienter, der undersøges, energibesparelse, klimaændringer og en voksende ældre og sårbar befolkning er antageligt alle faktorer, der er medvirkende til den høje og stigende registrering”, siger fagchef Søren Uldum, Statens Serum Institut.

I 2020 havde Danmark en incidens – forekomst per 100.000 indbyggere – på 4,8 mod et europæisk gennemsnit på 1,9. Med 133 tilfælde i smittet i Danmark i 2016 og 263 tilfælde i 2020 har der over fem år været en fordobling i antal af tilfælde herhjemme.

Anbefaler højere temperatur
Legionella er som andre mikroorganismer følsom overfor høje temperaturer. De nuværende danske krav er på minimum 50 grader. Sammenlignet med andre lande er kravet blandt de lave, men acceptabelt. Dog viser tilbagemeldinger fra praksis imidlertid, at brugsvandsanlæg ofte driftes ved lavere temperaturer end disse.

”Ud over konstante temperaturer over 50 grader, har man anvendt såkaldt temperaturgymnastik, hvor man har kompenseret for lavere temperaturer med periodisk højere varmtvandstemperatur. Men dokumentationen for denne metode har desværre vist sig at bygge på ældre og ufuldstændige resultater, og især har der været misforståelser ang. nogle tyske krav”, siger Kaj Bryder.

Der er udviklet flere kemiske og fysiske metoder, som kan forebygge forekomsten af legionella som for eksempel ultraviolet lys, filtrering og tilsætning af forskellige klorforbindelser og ozon. Her konstaterer arbejdsgruppen, at da det ikke er særlig præciseret i myndighedskrav og vejledninger, er det vigtigt, at der foreligger en tydelig dokumenteret effekt af sådanne virkemidler – og helt ud til tapstederne.

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig allerede nu helt gratis i RIB’s julekalender 2023 og vind fede præmier!

Denne artikel er del af et tema:

Tema om vandbehandling 2023

Mere fra...

08.12.2023Installator.dk

Pumpe-virksomheder går sammen

08.12.2023Installator.dk

Hansgrohe Group vinder tysk bæredygtighedspris

07.12.2023Installator.dk

Installatørplanet: Oplever I tyverier fra byggepladser.

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

06.12.2023Installator.dk

Mange gazeller blandt medlemmerne af Tekniq Arbejdsgiverne

06.12.2023Installator.dk

Bravida Danmark har fundet sin nye topchef

05.12.2023Installator.dk

Bygma vil modtage udslidt elværktøj

05.12.2023Installator.dk

Undgå faldgruberne ved tv-overvågning af byggepladsen

Jobmarked

Se alle

ELTRONIC A/S

Service Delivery Manager

Vil du være en del af den spændende udviklingsrejse som serviceorganisationen i Eltronic A/S er på? Vi søger en dedikeret og teknisk velfunderet Service Delivery Manager til at lede vores serviceleverance og sikre, at vores kunder får den mest værdifulde oplevelse.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Operaparkfonden

Teknisk praktiker/vicevært til Operaparken

Operaparken med p-kælder, café og park åbnede i slutningen af oktober på dok-øen ved Operaen i København. Parken rummer et væld af moderne, tekniske installationer.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

VVS-Eksperten

Salgsmedarbejder med godt kendskab til VVS- og el-artikler - til Holbæk

Vil du bruge din faglige viden til at give vores kunder den bedste rådgivning? Her får du stor variation i opgaverne og sparring i et team af glade og kompetente kolleger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Unidrain A/S

Area Sales Manager til VVS-/byggebranchen Sjælland

Sælgerrollen hos Unidrain er en alsidig konsulentrolle, der kræver en kombination af teknisk viden, forhandlingsevner, entreprenørskab og engagement i at opbygge langsigtede og værdifulde relationer med kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog om muligheder for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.12.2023

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø