LED-belysning bliver billigere og vil øge velfærden i fremtiden

Energieffektive LED-lyskilder vil ikke alene give enorme elbesparelser i fremtiden, men vil også medvirke til en øget velfærd. Det fremgår af et tema om belysning i Dansk Energis Nyhedsblad.

Professor Marc Fontoynont fra Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet København, vil priserne på LED-belysning falde og kvaliteten øges i fremtiden..

På globalt plan står vi over for en veritabel lysrevolution, der kommer til at ændre vores syn på lys radikalt. Nye energieffektive LED-lyskilder vil ikke alene give enorme elbesparelser – de vil blandt andet også kunne give øget velfærd på sygehuse og plejehjem. Det fremgår af et tema om belysning i Nyhedsbladet Dansk Energi.

Det er professor Marc Fontoynont fra Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet København, der påpeger, at priserne på LED vil rasle ned, fordi det er blevet muligt for små og mellemstore virksomheder overalt i verden at købe halvledere og lave LED-lyskilder i mange forskellige former til mange forskellige funktioner.

Læs også: København får LED-gadebelysning

Marc Fontoynont mener også, at der på efterspørgselssiden vil ske markante ændringer. Ifølge Marc Fontoynont er visualiseringskulturen nemlig ved at ændre sig.

LED’erne har vokset sig store via mobiltelefoner, tv-apparater og biler til egentlig belysning. LED er nu alle vegne og bliver brugt til at understrege stemninger ved musikshows, fremme købelysten i forretninger og forskønne torve, slotte, bydele med videre.

LED er en megatrend
Denne udvikling, som Marc Fontoynont beskriver, følges tæt af direktør Anne Bay fra Dansk Center for Lys.

”Med LED står vi midt i et teknologispring. Det er en megatrend, der kan give enorme elbesparelser og mange andre fordele. Med LED har vi fået en lyskilde, der kan give os det spektrum, vi vil. Teknisk kan vi for eksempel manipulere lyset til at ligne dagslys eller glødepærelys”, siger Anne Bay.

Læs også: Mange debutanter til El & Teknik 2014

Direktør Willy Goldby fra brancheorganisationen Veltek arrangerer hvert andet år messen El & Teknik, og han vurderer også, at der inden for LED er sket rigtig meget siden sidste gang, han arrangerede messen.

”LED er virkelig trådt i karakter, og det vil man også kunne se på den næste messe, hvor vi kan præsentere en masse lyskilder og styringssystemer, der er supergode”, siger Willy Goldby og påpeger, at LED’erne efterhånden er ved at tage over for såvel glødepærer, halogenpærer som sparepærer.

Interesserede kan med egne øje se, hvor langt LED-revolutionen er kommet på Danmarks største elfagmesse, El & Teknik, den 6.-8. maj i Odense.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.03.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Forbedret belysning og akustik i ét – SilentFelt LED armatur

24.03.2025Installator.dk

Slagelse-installatør køber op

24.03.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Push-in printklemmer til BC 17,8 elektronikhuse

24.03.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Konfigurerbare husoverdele BC 35,6 og 53,6 med Push-in tilslutning

24.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER & NETVÆRK] Gør et kup = LAGERSALG = Spar op til 92%!

21.03.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ladestyringer til køretøjer er interface mellem DC ladestation og elbil

20.03.2025Installator.dk

Skæv fordeling af private solcelleanlæg

19.03.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

ROADSHOW OM BELYSNING, KABLER OG FØRINGSVEJE

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Danvak
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

27.03.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus