LED-revolutionen for gadelygter er nær

En massiv udskiftning til LED-gadebelysning står for døren over hele landet. Men hold godt øje med kvaliteten af LED-armaturerne, advarer DTU-professor og Solar.

”Det kan godt være, at nogle i branchen taler om, at LED ikke er helt færdigudviklet, men det vil være det samme som at sige, at man først vil købe en bil, når den er færdigudviklet”, siger produktchef i Solar, Fin Rask-Pedersen. Foto: Privat. .

En revolution inden for gadebelysning er på vej. I nær fremtid skal de danske kommuner bruge i omegnen af fem milliarder kroner på at udskifte de over 500.000 udendørslamper, der oplyser byer og veje. Udskiftningen bliver et væsentligt led i den politiske strategi, der gerne skulle ende med at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler.
Den eksisterende udendørsbelysning skal i vid udstrækning erstattes med LED, som er den teknologi, der bedst kan leve op til kravene om fremtidens gadebelysning, der både skal være strømbesparende og kunne styres mere intelligent, end i dag.
For at give kommuner og bygherrer mulighed for at afprøve forskellige LED-løsninger i praksis, inden belysningsrevolutionen for alvor sætter ind, er Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gået sammen med Albertslund Kommune om et testcenter, Danish Outdoor Lighting Lab (DOLL).
Centret skal styrke LED-forskningen og klæde de herboende lysvirksomheder på til det globale LED-marked. Ud over det såkaldt levende lyslaboratorium i Albertslund består DOLL af to lyslaboratorier, der ligger på DTU.

Kæmpe energieffektivisering
Ifølge Niels Carsten Bluhme, direktør for miljø- og teknikforvaltningen i Albertslund Kommune, går 20 procent af det samlede elforbrug i dag til belysning. Ved at skifte til LED vil forbruget kunne nedbringes med 80 procent, og det vil samlet set svare til en effektivisering på 16 procent af det danske energiforbrug, fortæller han til DTU-magasinet Dynamo.
”LED-teknologien er en spændende teknologi, fordi den gør det muligt at skabe lys-løsninger, der ud over at spare på energien og dermed CO2-udledningen også kan bruges til mange spændende og intelligente løsninger”, siger professor på DTU Fotonik Paul Michael Petersen til Dynamo. Han leder DTU’s forskning inden for LED og fortæller, at teknologien udvikler sig hastigt i disse år. Men der er grund til at holde øje med kvaliteten, mener han. Ellers er der risiko for store fejlinvesteringer og efterfølgende kostbare udskiftninger. 

Mål og succeskriterier for DOLL

• At opnå teknologiske forspring, som øger konkurrencekraften og giver mulighed for skabelse af nye produkter og løsninger

• At øge samspillet mellem forskningen og den private og offentlige sektor

• At skabe flere arbejdspladser og øge eksporten

• At bidrage til mere energieffektive løsninger i samfundet

Kilde: Gate 21 (forummet bag DOLL)

Solar A/S er klar med LED-gadebelysning
Hos Solar melder produktchef for belysning, Fin Rask-Pedersen, at grossisten er klar til markedet for LED-gadebelysning og ser store muligheder for salg. Det er hovedsagelig gadebelysning fra Osram/Siteco, som Solar har på hylderne.
”Det kan godt være, at nogle i branchen taler om, at LED ikke er helt færdigudviklet, men det vil være det samme som at sige, at man først vil købe en bil, når den er færdigudviklet. Der vil jo altid ske noget nyt, når det gælder teknologi, men vores LED-løsninger til gadebelysning er både driftsikker og markedsparat”, siger Fin Rask-Pedersen.   

Han bekræfter, at udskiftningen til LED er i gang med projekter fordelt på kommuner landet over. ”Det er mit indtryk, at stort set alle kommuner har projekter i skuffen, og at de er meget fokuserede på de besparelser, der potentielt ligger i at skifte til LED-gadebelysning”, siger Fin Rask-Pedersen.

Installatører kan også være med
Selv om det typisk er energiselskaberne, der står for installationen af den nye LED-gadebelysning, kan installatører også byde ind på opgaver.
”Nogle steder udbyder man i så små portioner, at installatørvirksomheder uden problemer kan byde på opgaven, men vi ser også store udskiftninger af 1.000-5.000 armaturer ad gangen eller mere. Dette er typisk store EU-udbud, hvor der ofte skal findes finansiering, leveres nye armaturer og som regel også nye master. Da der samtidig skal indgås en serviceaftale i en årrække, er disse projekter interessante for energiselskaber og konsortier”, siger Fin Rask-Pedersen.
Produktchefen mener ikke, at LED giver installatørerne særlige udfordringer med hensyn til selve installeringen.
”Typisk skal der laves lysberegninger og anden dokumentation, men det foretager vi gerne for installatørerne”, siger Fin Rask-Pedersen.

 Varme er en akilleshæl
Solars produktchef påpeger en enkelt akilleshæl for LED-armaturer, varme.
”Hvor en traditionel lyskilde kun bliver bedre af at sidde i et varmt armatur, sidder LED på en printplade, der opfører sig som al anden elektronik – hvis det bliver for varmt, forkortes levetiden ganske betragteligt. Derfor skal producenterne have styr på kølingen i LED-armaturerne. Der bliver brugt mange kræfter på at sikre dette, og derfor arbejder Solar kun sammen med velrenommerede leverandører, der også kan leve op til deres garantiforpligtelser i fremtiden og som kan levere reservedele i helt op til 20 år”, siger Fin Rask-Pedersen.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Spar en masse tid med Push-X teknologi

16.05.2024Installator.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Dine datas sikkerhed afhænger af datacentrets eltavler

15.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Besøg os på EL & TEKNIK og oplev en ny generation af LAMEL-LED

15.05.2024Installator.dk

Varmepumper og elbiler sendte elforbruget i vejret

14.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Filtre reducerer elektromagnetisk interferens og fjerner lejeskader ved elektrisk afladning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde