Lys er ikke bare lys

Lys i boligen eller i kontorhuset. Hvor svært kan det være? Ja, skal man tro Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys, kan det være endog meget svært. Det handler nemlig om at skabe den helt rigtige lysoplevelse, der passer til rummets indretning og funktion. Og det kræver øget bevidsthed og viden blandt installatørerne.

Af Helle Sinding-Jensen
Foto: Laura Stamer

Lyset er afgørende for, hvordan vi trives hjemme i stuen, på vores kontor osv. Men lys er ikke bare lys. Skal man skabe den helt rigtige lysoplevelse skal der meget mere til end blot at sætte tilfældige armaturer op i loftet eller på væggene.

”DS 700 sætter de formelle grænser for godt lys. Denne standard stiller blandt andet krav til, hvor meget lys, der skal være i en given situation, og indeholder også gode råd til at planlægge lys og skabe variation. Det sidste er afgørende. For der findes nemlig ikke en fast definition på godt lys. Det er behovet, der er afgørende”, siger Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys.

Så et er at leve op til standardens krav, noget andet er at vælge de rigtige armaturer i forhold til rummet, sikre at de bliver placeret de rigtige steder, så de f.eks. ikke blænder og endelig skaber den variation i lyset, der sikrer, at man får en god lysoplevelse.

Godt lys er en udfordring
At skabe en god lysoplevelse er en stor udfordring.

I byggeprojekter, og det næsten uanset hvad der bygges, planlægges lysløsningen ofte langt tid før, bygningen står færdig. På det tidspunkt kender man ofte ikke den endelige indretning i de forskellige rum i bygningen.

”Indretningen af et rum har stor betydning for, hvordan lyset skal være. Og at man ikke kender den, kan betyde en kedelig lysløsning, hvor det hele er ens. Hvem kender ikke de kontorer, hvor der er tre armaturer placeret med lige stort mellemrum i loftet, uden at der er taget hensyn til, hvor møblerne står, og personerne opholder sig”, siger direktøren.

”Samtidig udføres den praktiske installation af lysløsningen altid tæt på overleveringen til bygherren, og det er på det tidspunkt, hvor tidligere overskridelser af budgettet skal hentes ind. For lysløsningen kan det betyde, at de gode løsninger bliver sparet væk. Og det er rigtig ærgerligt,” siger Kenneth Munck, som mener, at den gode og varierede lysløsning skal planlægges fra starten, og hvis det er muligt, tilpasses – eller måske endda præge – indretningsplanerne.

Lys skal prioriteres
På langt sigt er det en rigtig skidt ide, at skære den gode lysløsning væk, men hvorfor det ofte sker alligevel, har Kenneth Munck et godt bud på.

”Installatøren står ofte med hele ansvaret for lysdelen i et byggeprojekt. Og mange mangler den nødvendige bevidsthed og viden om lysets betydning for energiforbrug og trivsel for brugerne af en bygning, samt hvordan man skaber gode lysoplevelser. Det er meget mere end bare at forbinde de rigtige ledninger og hænge nogle armaturer op. Lyset skal prioriteres”, siger direktøren og tilføjer: ”Der er efterhånden en del installatører, som har specialiseret sig inden for lys. Og med det øgede fokus på den komfort, som lys skaber, og de skrappe energikrav er det absolut nødvendigt, hvis man fremover vil tilbyde sig som leverandør af lysløsninger.”

Lyset og energien
Med de nye krav om energioptimering i det nye bygningsreglement har det gode lys fået en hjælpende hånd. I et nyt kontorbyggeri udgør lys cirka 30-40 procent af energiforbruget. Der er altså al mulig grund til at have fokus på lysstyringen i et nyt byggeri.

”Det er f.eks. oplagt at udnytte dagslyset. Når der kommer nok lys ind ad vinduerne, så gælder det om at skrue ned for lyset”, påpeger direktøren, som også mener, at de nye krav vil øge interessen for armaturer og lyskilder med lavt energiforbrug. ”Man kan ikke længere bare vælge det billigste produkt og se stort på både energiforbrug og lysoplevelse. Der er meget at hente ved at vælge den rigtige lysløsning. Det gælder også i eksisterende byggeri. Mange steder kan det godt betale sig at udskifte ’gammelt’ lys med nyt. Og så måske tænke over, hvorfor der skal være lys, når der ikke er nogen i et rum.”

Nyt fokus og ny teknologi
I de senere år er der kommet øget fokus på lys i et helhedsorienteret perspektiv.

”Det handler ikke bare om lyskildens formåen, men også om hvordan den anvendes optimalt. Man tænker ikke kun på omkostningerne til anskaffelse og installation, men også på hvad den samlede lysløsning koster i drift. Den billigste løsning her og nu er jo ikke nødvendigvis billigst på langt sigt. Dermed kan der måske blive flere penge til at sikre en god lysløsning fra starten”, mener Kenneth Munck.

Rent teknisk er det nyeste inden for lys diodelys
”Diodelys bliver helt sikkert fremtidens lysteknik. Udviklingen i retning af effektive dioder går stærkt, men der er et stykke vej endnu. Kvalitetsspændet og dermed også prisspændet er stort. Det betyder blandt andet, at de velfungerende og energieffektive dioder på nuværende tidspunkt er for dyre.”

Til slut pointerer direktøren, at lys skal tilpasses den konkrete opgave, og diodelys er ikke velegnet til alt!

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

09.05.2025Installator.dk

Koble breder medejerskab ud til de ansatte

09.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Push-X i printkortstikket XPC 2,5

07.05.2025Alcadon ApS

Sponseret

[BLIV OPDATERET PÅ NETVÆRK] Skal vi lægge vejen forbi dig i uge 22 og 23?

07.05.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny probe CWTUM-F fra PEM

06.05.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Eksklusive Circle LED lamper i tre elegante varianter

06.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

40W justerbar dæmpning med 2 udgangskanaler

06.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Sikker forsyning ved strømsvigt med afbrydelsesfri strømforsyninger

05.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Over 100 år med minikredsbryderen

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle