Lys er ikke bare lys

Lys i boligen eller i kontorhuset. Hvor svært kan det være? Ja, skal man tro Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys, kan det være endog meget svært. Det handler nemlig om at skabe den helt rigtige lysoplevelse, der passer til rummets indretning og funktion. Og det kræver øget bevidsthed og viden blandt installatørerne.

Af Helle Sinding-Jensen
Foto: Laura Stamer

Lyset er afgørende for, hvordan vi trives hjemme i stuen, på vores kontor osv. Men lys er ikke bare lys. Skal man skabe den helt rigtige lysoplevelse skal der meget mere til end blot at sætte tilfældige armaturer op i loftet eller på væggene.

”DS 700 sætter de formelle grænser for godt lys. Denne standard stiller blandt andet krav til, hvor meget lys, der skal være i en given situation, og indeholder også gode råd til at planlægge lys og skabe variation. Det sidste er afgørende. For der findes nemlig ikke en fast definition på godt lys. Det er behovet, der er afgørende”, siger Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys.

Så et er at leve op til standardens krav, noget andet er at vælge de rigtige armaturer i forhold til rummet, sikre at de bliver placeret de rigtige steder, så de f.eks. ikke blænder og endelig skaber den variation i lyset, der sikrer, at man får en god lysoplevelse.

Godt lys er en udfordring
At skabe en god lysoplevelse er en stor udfordring.

I byggeprojekter, og det næsten uanset hvad der bygges, planlægges lysløsningen ofte langt tid før, bygningen står færdig. På det tidspunkt kender man ofte ikke den endelige indretning i de forskellige rum i bygningen.

”Indretningen af et rum har stor betydning for, hvordan lyset skal være. Og at man ikke kender den, kan betyde en kedelig lysløsning, hvor det hele er ens. Hvem kender ikke de kontorer, hvor der er tre armaturer placeret med lige stort mellemrum i loftet, uden at der er taget hensyn til, hvor møblerne står, og personerne opholder sig”, siger direktøren.

”Samtidig udføres den praktiske installation af lysløsningen altid tæt på overleveringen til bygherren, og det er på det tidspunkt, hvor tidligere overskridelser af budgettet skal hentes ind. For lysløsningen kan det betyde, at de gode løsninger bliver sparet væk. Og det er rigtig ærgerligt,” siger Kenneth Munck, som mener, at den gode og varierede lysløsning skal planlægges fra starten, og hvis det er muligt, tilpasses – eller måske endda præge – indretningsplanerne.

Lys skal prioriteres
På langt sigt er det en rigtig skidt ide, at skære den gode lysløsning væk, men hvorfor det ofte sker alligevel, har Kenneth Munck et godt bud på.

”Installatøren står ofte med hele ansvaret for lysdelen i et byggeprojekt. Og mange mangler den nødvendige bevidsthed og viden om lysets betydning for energiforbrug og trivsel for brugerne af en bygning, samt hvordan man skaber gode lysoplevelser. Det er meget mere end bare at forbinde de rigtige ledninger og hænge nogle armaturer op. Lyset skal prioriteres”, siger direktøren og tilføjer: ”Der er efterhånden en del installatører, som har specialiseret sig inden for lys. Og med det øgede fokus på den komfort, som lys skaber, og de skrappe energikrav er det absolut nødvendigt, hvis man fremover vil tilbyde sig som leverandør af lysløsninger.”

Lyset og energien
Med de nye krav om energioptimering i det nye bygningsreglement har det gode lys fået en hjælpende hånd. I et nyt kontorbyggeri udgør lys cirka 30-40 procent af energiforbruget. Der er altså al mulig grund til at have fokus på lysstyringen i et nyt byggeri.

”Det er f.eks. oplagt at udnytte dagslyset. Når der kommer nok lys ind ad vinduerne, så gælder det om at skrue ned for lyset”, påpeger direktøren, som også mener, at de nye krav vil øge interessen for armaturer og lyskilder med lavt energiforbrug. ”Man kan ikke længere bare vælge det billigste produkt og se stort på både energiforbrug og lysoplevelse. Der er meget at hente ved at vælge den rigtige lysløsning. Det gælder også i eksisterende byggeri. Mange steder kan det godt betale sig at udskifte ’gammelt’ lys med nyt. Og så måske tænke over, hvorfor der skal være lys, når der ikke er nogen i et rum.”

Nyt fokus og ny teknologi
I de senere år er der kommet øget fokus på lys i et helhedsorienteret perspektiv.

”Det handler ikke bare om lyskildens formåen, men også om hvordan den anvendes optimalt. Man tænker ikke kun på omkostningerne til anskaffelse og installation, men også på hvad den samlede lysløsning koster i drift. Den billigste løsning her og nu er jo ikke nødvendigvis billigst på langt sigt. Dermed kan der måske blive flere penge til at sikre en god lysløsning fra starten”, mener Kenneth Munck.

Rent teknisk er det nyeste inden for lys diodelys
”Diodelys bliver helt sikkert fremtidens lysteknik. Udviklingen i retning af effektive dioder går stærkt, men der er et stykke vej endnu. Kvalitetsspændet og dermed også prisspændet er stort. Det betyder blandt andet, at de velfungerende og energieffektive dioder på nuværende tidspunkt er for dyre.”

Til slut pointerer direktøren, at lys skal tilpasses den konkrete opgave, og diodelys er ikke velegnet til alt!

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

26.04.2024Eegholm A/S

Sponseret

Overvejer du at få produceret dine styretavler ude af huset?

25.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Hvad er egentlig vigtigt for Alcadons industrielle kunder?

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning