Lys er ikke bare lys

Lys i boligen eller i kontorhuset. Hvor svært kan det være? Ja, skal man tro Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys, kan det være endog meget svært. Det handler nemlig om at skabe den helt rigtige lysoplevelse, der passer til rummets indretning og funktion. Og det kræver øget bevidsthed og viden blandt installatørerne.

Af Helle Sinding-Jensen
Foto: Laura Stamer

Lyset er afgørende for, hvordan vi trives hjemme i stuen, på vores kontor osv. Men lys er ikke bare lys. Skal man skabe den helt rigtige lysoplevelse skal der meget mere til end blot at sætte tilfældige armaturer op i loftet eller på væggene.

”DS 700 sætter de formelle grænser for godt lys. Denne standard stiller blandt andet krav til, hvor meget lys, der skal være i en given situation, og indeholder også gode råd til at planlægge lys og skabe variation. Det sidste er afgørende. For der findes nemlig ikke en fast definition på godt lys. Det er behovet, der er afgørende”, siger Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys.

Så et er at leve op til standardens krav, noget andet er at vælge de rigtige armaturer i forhold til rummet, sikre at de bliver placeret de rigtige steder, så de f.eks. ikke blænder og endelig skaber den variation i lyset, der sikrer, at man får en god lysoplevelse.

Godt lys er en udfordring
At skabe en god lysoplevelse er en stor udfordring.

I byggeprojekter, og det næsten uanset hvad der bygges, planlægges lysløsningen ofte langt tid før, bygningen står færdig. På det tidspunkt kender man ofte ikke den endelige indretning i de forskellige rum i bygningen.

”Indretningen af et rum har stor betydning for, hvordan lyset skal være. Og at man ikke kender den, kan betyde en kedelig lysløsning, hvor det hele er ens. Hvem kender ikke de kontorer, hvor der er tre armaturer placeret med lige stort mellemrum i loftet, uden at der er taget hensyn til, hvor møblerne står, og personerne opholder sig”, siger direktøren.

”Samtidig udføres den praktiske installation af lysløsningen altid tæt på overleveringen til bygherren, og det er på det tidspunkt, hvor tidligere overskridelser af budgettet skal hentes ind. For lysløsningen kan det betyde, at de gode løsninger bliver sparet væk. Og det er rigtig ærgerligt,” siger Kenneth Munck, som mener, at den gode og varierede lysløsning skal planlægges fra starten, og hvis det er muligt, tilpasses – eller måske endda præge – indretningsplanerne.

Lys skal prioriteres
På langt sigt er det en rigtig skidt ide, at skære den gode lysløsning væk, men hvorfor det ofte sker alligevel, har Kenneth Munck et godt bud på.

”Installatøren står ofte med hele ansvaret for lysdelen i et byggeprojekt. Og mange mangler den nødvendige bevidsthed og viden om lysets betydning for energiforbrug og trivsel for brugerne af en bygning, samt hvordan man skaber gode lysoplevelser. Det er meget mere end bare at forbinde de rigtige ledninger og hænge nogle armaturer op. Lyset skal prioriteres”, siger direktøren og tilføjer: ”Der er efterhånden en del installatører, som har specialiseret sig inden for lys. Og med det øgede fokus på den komfort, som lys skaber, og de skrappe energikrav er det absolut nødvendigt, hvis man fremover vil tilbyde sig som leverandør af lysløsninger.”

Lyset og energien
Med de nye krav om energioptimering i det nye bygningsreglement har det gode lys fået en hjælpende hånd. I et nyt kontorbyggeri udgør lys cirka 30-40 procent af energiforbruget. Der er altså al mulig grund til at have fokus på lysstyringen i et nyt byggeri.

”Det er f.eks. oplagt at udnytte dagslyset. Når der kommer nok lys ind ad vinduerne, så gælder det om at skrue ned for lyset”, påpeger direktøren, som også mener, at de nye krav vil øge interessen for armaturer og lyskilder med lavt energiforbrug. ”Man kan ikke længere bare vælge det billigste produkt og se stort på både energiforbrug og lysoplevelse. Der er meget at hente ved at vælge den rigtige lysløsning. Det gælder også i eksisterende byggeri. Mange steder kan det godt betale sig at udskifte ’gammelt’ lys med nyt. Og så måske tænke over, hvorfor der skal være lys, når der ikke er nogen i et rum.”

Nyt fokus og ny teknologi
I de senere år er der kommet øget fokus på lys i et helhedsorienteret perspektiv.

”Det handler ikke bare om lyskildens formåen, men også om hvordan den anvendes optimalt. Man tænker ikke kun på omkostningerne til anskaffelse og installation, men også på hvad den samlede lysløsning koster i drift. Den billigste løsning her og nu er jo ikke nødvendigvis billigst på langt sigt. Dermed kan der måske blive flere penge til at sikre en god lysløsning fra starten”, mener Kenneth Munck.

Rent teknisk er det nyeste inden for lys diodelys
”Diodelys bliver helt sikkert fremtidens lysteknik. Udviklingen i retning af effektive dioder går stærkt, men der er et stykke vej endnu. Kvalitetsspændet og dermed også prisspændet er stort. Det betyder blandt andet, at de velfungerende og energieffektive dioder på nuværende tidspunkt er for dyre.”

Til slut pointerer direktøren, at lys skal tilpasses den konkrete opgave, og diodelys er ikke velegnet til alt!

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

17.03.2025Prysmian Danmark

Sponseret

NeuConnect kabelprojekt næsten halvejs

14.03.2025Installator.dk

Hold øje med elpriserne

14.03.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmians nyeste skib Mona Lisa sættes i drift

14.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

En kunde kom forbi produktionen i Nivå med et akut fiberbehov...

13.03.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Kraftfuld belysning til industri og lager – Reducér elforbruget

13.03.2025Wieland Electric A/S

Sponseret

Ladeinfrastruktur til elektriske køretøjer

13.03.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian underskriver strategisk aftale med norske Statnett

13.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

Hørt hos kunden: WOW - det er billigt!

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
ISH 2025 forgrener sig i nye retninger – med et nyt koncept og et skarpere fokus på besøgende

Kraftige dynamiske kræfter præger de markeder, hvor sanitets-, varme- og ventilationsindustrien opererer. Det brede spektrum af fagområder og politiske beslutninger ændrer verden. Nu reagerer verdens førende messe for HVAC + Water fra den 17. til den 21. marts på denne udvikling med et nyt koncept og fokuserer mere end nogensinde før på messegæsterne.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

Indendørs luftkvalitet spiller en ledende rolle for menneskers velvære, sundhed og præstationer. På ISH, som åbner dørene i Frankfurt am Main fra den 17. til den 21. marts 2025, vil førende producenter præsentere de nyeste teknologier til at sikre et godt indeklima. Deres innovationer sætter nye standarder for effektivitet, komfort og bæredygtighed og bruges i alle typer bygninger.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
På ISH 2025 styrer vi med smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

Ifølge det internationale miljøagentur står bygningsdriften for 35 procent af energiforbruget og 30 procent af CO₂-emissionerne. Og det betyder, at der er et stort potentiale for at spare energi. På ISH 2025 kan du opleve, hvordan smart bygningskontrol, især intelligent energistyring og kunstig intelligens, kan hjælpe bygningsejere og -operatører med at udnytte dette potentiale.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Smart home energistyring og batterier

Batterier til lagring af solcellestrøm m.v. vinder stadig større udbredelse, og det samme gælder forskellige styringer til bygningers energiforbrug.

Dato

19.03.2025

Tid

08:30

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Temperatur - måling og kalibrering

Få den relevante teoretiske viden og praktisk træning i forbindelse med temperaturmåling.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Taastrup