Lys over fremtiden
Lysarkitekt Asger Bay Christiansen mener at have fundet hemmeligheden bag godt diodelys. Dermed er vejen banet for, at dioder for alvor kan erstatte glødepærerne.
Ved at tage udgangspunkt i øjets behov i stedet for teknik, er det lykkedes lysarkitekt Asger Bay Christiansen at udvikle en serie af lysdiodelamper, der har samme lave strømforbrug som sparepærer, men som ifølge ham afgiver lys af langt højere kvalitet. Så højt, at dioderne nu skulle være tæt på at være lige så gode som traditionelle glødepærer.
Hemmeligheden består i at kombinere dioder i forskellige farver og styre dem efter en ganske særlig metode, som kun Asger Bay Christiansen og nogle få samarbejdspartnere kender. Han mener, at resultatet er en lyskilde, som kan lægge både glødepærer og sparepærer i graven.
Variabel farvetone
Som noget helt nyt kan farvetonen i diodelampernes lys varieres. Hænger man for eksempel en af lamperne op over et spisebord, kan lysets farvetemperatur gøres 'varmere', når der skal spises, og 'køligere' når der skal arbejdes koncentreret ved bordet.
Det største problem med lavenergilys er, at det ofte virker for koldt. På vores breddegrader foretrækker vi lunt lys, fordi det får et rum til at virke varmere, end det egentlig er. Lyset fra vores diodelamper kommer fra en kombination af dioder i flere farver. Ved at skrue op og ned for de forskellige dioder, kan lyset gøres varmere, så det passer perfekt til hygge og spisning, siger Asger Bay Christiansen.
25 års levetid
Dioderne i lamperne fra asger bc LYS skulle have en levetid på op til 50.000 timer. Bruges de gennemsnitligt fem timer om dagen, svarer det til en levetid på omkring 25 år.
I første omgang fastmonteres den særlige kombination af dioder ind i lamperne fra asger bc LYS. Men han ser ingen hindringer for, at teknikken også bruges til at lave løse diodepærer, der kan monteres i andre lamper.
Diodelyset er nu bygget ind i modellerne Berlineren, Dillen og Dyssen, men flere af lamperne fra asger bc LYS er på vej i diode-udgaver.