Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Det er gået den forkerte vej i lysbranchen i mange år. Millioner af lysarmaturer ender som affald og erstattes af armaturer, der ikke kan repareres. Men der er tegn på, at bæredygtighed vinder indpas, og elinstallatører kan hente store fordele ved at rådgive om og levere mere bæredygtig belysning.

”Bæredygtig belysning vil give elinstallatøren en større serviceforretning og skabe tættere relationer til kunden, fordi elinstallatøren regelmæssigt vil komme på servicebesøg”, fortæller Lars Elmvang. Foto: Fischer Lighting..

Der foregår et kæmpestort ressourcespild inden for lamper og lysarmaturer. Det fremhæver Lars Elmvang. Han peger på, at den almindelige udvikling i branchen har været, at eksisterende armaturer med udskiftelige lyskilder i stor stil bliver udskiftet med LED-armaturer, der er designet til ikke at blive repareret men til at blive smidt ud.

Han har derfor sammen med sin far Stig Elmvang, der er elinstallatør, stiftet Fischer Lighting, som gerne vil bidrage til et opgør med traditionerne inden for lysbranchen.

”Fischer Lighting er udsprunget af en 100 år gammel el-virksomhed og vi trækker derfor på en solid viden og erfaring med belysning. Vores kendskab til belysningsbranchen er stort, og vi ved, at branchen på mange måder er gået i stå”, fortæller han og supplerer:

”I stedet for at smide armaturer ud, som enten bruger for meget strøm, eller som ikke passer til kundens visuelle stil længere, har vi udarbejdet en nyskabende teknologi, som gør, at vi kan ombygge de gamle lysarmaturer til LED. Det sparer enorme mængder af ressourcer, og armaturerne kommer til at fremstå som nye”.

Han peger for eksempel på, at et nyt LED-armatur kan bestå af ti gange så meget aluminium som et recirkuleret armatur produceret eller ’upcycled’ af Fischer Lighting.

Lars Elmvang peger på, at eksisterende armaturer med udskiftelige lyskilder i stor stil bliver udskiftet med LED-armaturer, der er designet til at blive smidt ud – og ikke repareret. Foto: Fischer Lighting..

Elinstallatørens mange fordele
Lars Elmvang mener, at elinstallatører spiller en vigtig rolle i omstillingen fra en lineær til en cirkulær og mere bæredygtig lysbranche. Han mener også, at det er forbundet med store forretningsmæssige fordele for elinstallatører at fokusere mere på bæredygtig belysning.

”Elinstallatørens kunder inden for virksomheder efterspørger i stor stil bæredygtige løsninger. Bæredygtig belysning er altså en måde at tilbyde kunderne det, de efterspørger. Det er også en måde at adskille sig fra konkurrenterne på. Det vil ofte også være både nemmere og billigere at levere bæredygtige lysløsninger. For det fjerde vil bæredygtig belysning give kunden en billigere løsning på den lange bane, fordi armaturerne kan repareres og derfor har en langt længere levetid. Endelig vil bæredygtig belysning give elinstallatøren en større serviceforretning og skabe tættere relationer til kunden, fordi elinstallatøren regelmæssigt vil komme på servicebesøg”, fortæller han.

Eksempel på sparede ressourcer ved genbrug af armaturer

Eksempel fra projekt med 3500 lysarmaturer (stor medicinal virksomhed)
• Sparet mængde stål = 12,3 tons
• Total sparet CO2 (kg) = 38.500
• Total sparet vand (l) = 4.093.093
• Mindskning af luft og vand forurening fra metalproduktion.

Men der er et stykke vej endnu, fortæller Lars Elmvang. Han er ikke i tvivl om, at bæredygtig belysning vil vinde stort indpas i de kommende år, og han hæfter sig særlig ved, at stort set alle store virksomheder i dag er yderst aktive med at formulere og eksekvere bæredygtighedsstrategier. Men Fischer Lighting støder på barrierer, hvor fire af de største lyder:

• Indkøb og drift tænkes ikke sammen.
• Svært at måle på bæredygtighed.
• Bekymringer om kvalitet og garanti.
• Mangel på ressourcer.

Læs også: Tre toptemaer for belysning og bygninger

”De direkte omkostninger ved belysningsløsninger står for mindre end 20 procent af de totale omkostninger. Der bliver bare ikke tænkt i totalomkostninger eller TCO – total cost of ownership – når for eksempel kommuner indkøber. Vi kan se sort på hvidt, at bæredygtige løsninger oftest er de mest konkurrencedygtige med den laveste TCO i det lange løb”, fortæller Lars Elmvang.

Han fremhæver, at elinstallatørerne har gode muligheder for at påvirke kundernes valg af belysningsløsninger. Det kræver blot et ændret tankesæt, lidt villighed til at tænke nyt og en indsats for at anvende bæredygtighed samt genbrug som et synligt konkurrenceparameter.

Produktionen udføres af sociale værksteder

Fischer Lighting indkøber og indsamler brugte lamper og lysarmaturer. De brugte armaturer bliver skilt ad på sociale værksteder i Odense Kommune, hvorefter værkstederne konstruerer nye LED-armaturer, der kan repareres. Fischer Lighting var nomineret til CSR specialprisen i 2021 og 2022.

Efterspørgslen er på vej op
Lars Elmvang ser masser af tydelige indikationer på, at efterspørgsel efter bæredygtige løsninger er på vej. Den er bare ikke kommet særlig langt i lysbranchen endnu.

”Efterspørgslen er ikke stor nok endnu. Vi kan for eksempel konstatere, at bæredygtighed fylder meget lidt eller næsten intet i de offentlige udbud, som handler om belysning”, fortæller han.

Han og Fischer Lighting har undersøgt en række kommunale udbud i perioden 2019-2021 og lister fem eksempler på, hvordan udbuddene vægter parametrene pris, kvalitet, TCO, bæredygtighed og tidsplan.

• Kalundborg Rådhus: Pris 100 procent.
• Fredericia Kommune - Tøjhuset: Pris 100 procent.
• Kalundborg sportshalsbelysning: Pris 70 procent, tidsplan 30 procent.
• Slagelse Kommune sportshaller mv.: Pris 100 procent.
• Dragør Kommune: Pris 100 procent.

”Det er bemærkelsesværdigt, at der ikke bliver stillet nogen form for krav til bæredygtighed og TCO. I en perfekt verden mener jeg, vi ville basere tildelingen på en ligelig vægtning med 33 procent af følgende tre faktorer: Kvalitet, bæredygtighed og TCO”, fortæller Lars Elmvang og afslutter:

”Barriererne bliver langsomt brudt ned, men der er stadig lang vej endnu. Jeg tror på, at visionære elinstallatører kan få store fordele på dette område, hvis de tør investere lidt i viden og mod”.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om belysning 2022

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Spar en masse tid med Push-X teknologi

16.05.2024Installator.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Dine datas sikkerhed afhænger af datacentrets eltavler

15.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Besøg os på EL & TEKNIK og oplev en ny generation af LAMEL-LED

15.05.2024Installator.dk

Varmepumper og elbiler sendte elforbruget i vejret

14.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Filtre reducerer elektromagnetisk interferens og fjerner lejeskader ved elektrisk afladning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde