Lysmester i Nordvest Parken
Henrik Høj fra HH-Installation er lysmesteren bag det særprægede installationsarbejde i Nordvest Parken i København. Det tidligere garageanlæg for HT-busser i Københavns nordvestkvarter blev i 2009 omdannet til en moderne og fantasifuld storbypark med specielle lysfigurer, lysmaster og lysende stjerner. Henrik Høj er særligt stolt af park-projektet, der indbragte hans virksomhed HH-Installation Lysprisen i 2010.
Hvad var det særlige ved at arbejde i Nordvest Parken i København?
Nordvest Parken var en spændende og kreativ opgave, som jeg og resten af firmaet har lært meget af. Det var landskabsarkitekterne SLA, der vandt arkitektkonkurrence hos Københavns Kommune, og de havde store planer. De ville flytte grænserne for belysningen i det offentlige byrum, og prøve en række nye muligheder af i den nye park, at vi så fik lov til at føre alle idéerne ud i livet, det var selvfølgelig helt fantastisk.
Hvorfor vandt I Lysprisen for park-projektet?
Der var fem nominerede projekter til Lysprisen 2010, og blandt dem blev det altså Nordvest Parken, der løb med sejren. Begrundelsen fra Dansk Center for Lys var, at belysningen var legende, nytænkende og passede godt til den langstrakte park og de mange forskellige brugere. Vi blev særligt rost for, at lyset udnytter parkens arkitektur og objekter.
Fakta: Nordvest Parken
- Nordvest Parken blev renoveret fra maj 2009 til august 2010.
- Parken er 3,5 ha stor og ligger ved Hulgårds Have i København.
- Parkarealet var førhen spærret for offentligheden og fungerede som garage for HT’s busser.
- Ideen var, at beboerne i Københavns nordvestkvarter skulle have en eventyrpark. Derfor er der leget med magisk lys i mange farver.
Hvad vil du huske som værende helt specielt for netop denne opgave?
Jeg er selvfølgelig virkelig stolt over, at Nordvest Parken blev hædret med Lysprisen. Det var et utroligt spændende og lærerigt forløb, men det var også en stor udfordring, der krævede meget nytænkning. Det er jo klart, at det er dejligt, når ens hårde arbejde bliver anerkendt, nu vil vi bare gerne vinde prisen igen. Vi vandt den jo ikke sidste år, men vi håber på, at det bliver anderledes i år. Det er da et helt særligt skulderklap, der understreger, at man er med til at sætte nye standarder.
Hvor længe arbejdede I på projektet?
Projektet med belysningen har betydet, at vi nærmest arbejdede i døgndrift fra maj 2009 til august 2010, og det uanset vejret. Tidsmæssigt var vi pressede, så det betød nogle meget lange dage. Det var jo vinter meget af tiden, og ofte stod vi i ti graders frost og monterede. Det kan altså virkelig mærkes. Det skete faktisk også ret ofte, at vi stod sammen med folkene fra tegnestuen SLA om natten og lavede indstillingerne. Så det er klart, når man har knoklet så meget med noget, så kan man næsten ikke lade være med, at være stolt over, at vi klarede det.