Månedens udfordring: Elinstallatører går glip af store muligheder

Problemer med vareforsyninger, prishop og mangel på kompetente medarbejdere driller. Men der er masser af forretning i sigte i hele den grønne omstilling for elinstallatører og bygningsautomatik-folk. Det kræver dog, at elinstallatørerne kommer mere frem i skoene og tør investere i mod, tid samt efteruddannelse.

"Jeg mener ikke, der er noget valg: Vejen frem er efteruddannelse, masser af efteruddannelse”, fortæller Jan Roed. Foto: Luxtek..

Han sidder i et lokale højt oppe i medicinalvirksomheden Ferrings spritnye hovedsæde, som er en stor og iøjnefaldende bygning ved vandet tæt på Københavns Lufthavn. Her fungerer han som ekstern projektleder på bygningens BMS-styring. Og det er et godt eksempel på, hvad Jan Roed bruger en del af sin tid på. Han er nemlig selvstændig med to forretninger, hvor SmartPro leverer projektlederydelser på store CTS- eller BMS-installationer, og Luxtek er forhandler af KNX-materiel inklusive lys-, højttaler- og AV-løsninger samt tilbyder kurser.
”Jeg projekterede min første KNX-løsning i 1996, og siden har jeg hele tiden arbejdet med bygningsautomatik og intelligent styring. Det er det, jeg synes er sjovt – og behovet bliver kun større og større”, fortæller han og tilføjer: ”Den aktuelle energikrise understreger blot, hvor stort behovet for smart styring af bygningers energiforbrug er”.

Læs også: Månedens udfordring: Installatørfremtiden ser grøn og glædelig ud

Glæde og lidt frustration
Jan Roed oplever i øjeblikket leveringsproblemer på varer og udfordringer med store prisstigninger. Ligesom han oplever mangel på kompetente medarbejdere. Men han glæder sig over de gode fremtidsudsigter for området. Han giver dog også udtryk for lidt frustration over, at elbranchen, som han vurderer det, går glip af store muligheder, fordi store dele af branchen ikke tør, vil eller kan tilegne sig viden om lidt mere komplicerede områder end de helt klassiske elektrikeropgaver.

”Jeg mener, at elinstallatører har den rigtige faglighed til at fungere som integratorer, når flere systemer skal arbejde sammen i en fælles styring. Alt hvad, der hedder styring af lys, varme, el, lyd, brand, alarm, adgangskontrol, it-netværk og så videre, kræver, at der bliver tilført strøm, og derfor er elinstallatørens faglighed helt central. Jeg ser bare desværre, at andre brancher som AV-teknikere, it-selskaber og sikkerhedsvirksomheder løber med mange af opgaverne. Det synes jeg er synd”, fortæller Jan Roed.

Om Jan Roed

  • Position: Stifter og leder af SmartPro  samt medstifter af Luxtek.
  • Uddannelse: Elinstallatør.
  • Erhvervserfaring: Mere end 25 års erfaring med bygningsautomatik i virksomheder som Hoffman, Solar, Siemens, Lemvigh-Müller.

Mod og efteruddannelse
Jan Roed vurderer, at elbranchen mangler to ting for at komme helt ind i kampen om fremtidens forretningsmuligheder forbundet med den grønne omstilling:

• Mod, vilje og visionær indstilling til at sætte sig ind i nye udviklinger.
• Investeringer i tid og efteruddannelse af medarbejdere.

”Jeg hører tit elinstallatører sige, at de ikke vil finansiere medarbejderes efteruddannelse, fordi de frygter, at medarbejderne blot forlader virksomheden, når de har fået diplomet. Men som jeg ser det, risikerer de lige så meget, at medarbejderne forlader virksomheder præcis fordi, de ikke får adgang til efteruddannelse. Så jeg mener ikke, der er noget valg: Vejen frem er efteruddannelse, masser af efteruddannelse”, fortæller han.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

10.05.2024Installator.dk

KNX har central rolle i fremtidens bæredygtige byggeri

14.04.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle