Næste generation af solceller er på vej

Siden det store solcelle-boom i 2012 er der dukket en række nye muligheder op i form af bygningsintegrerede solceller og husstandsbatterier, der kan lede til en ny bølge af solcelleinstallationer.

Hvis man ikke lige ved det, kan man ikke umiddelbart se, at der er tale om et solcelletag. Her er det GS Integra Line SP fra danske Gaia Solar. PR-foto..

Tilskuddene er væk, og solcelleinstallatører på villavejenes tage er blevet et særsyn. Men bare vent, lyder det fra solcellebranchen, vi skal nok komme igen. Solceller er i de seneste fem stille år faldet markant i pris, og der er kommet to nye jokere i markedet: batteriet og bygningsintegration.

Lad os først tage et kig på de nye solceller. De er nemlig blevet så effektive og billige, at forrentningen er på 9-10 procent for et husstandsanlæg hos en privat husejer og på 10-13 for en typisk boligforening – vel at mærke helt uden de tilskud, der ikke eksisterer længere.

Tilsvarende forrentningsprocenter gælder for virksomheder og offentlige myndigheder. Det betyder i princippet, at et moderne solcelleanlæg er selvfinansierende, medmindre man betaler det med et kviklån.

Nyheder på designfronten
Udover den lave pris på de nye solcelleanlæg er der også sket noget på designfronten. Anlæggene kan i dag leveres, ikke blot som integrerbare, men som deciderede tagløsninger, hvor tagsten, pap eller anden tagbelægning simpelthen erstattes af solcellemoduler.

Det har to fordele. Først og fremmest spares udgiften til tagmateriale under solcellerne og hele tagets areal udnyttes til solenergi.

En tredje fordel kan være, at en integreret løsning er langt mere æstetisk end de traditionelle løsninger, hvor solceller lægges meget synligt ovenpå på det eksisterende tag.

Læs også: Tesla-soltag kommer til Danmark

”Man vil nok ikke lave en integreret solcelleløsning, hvis man har et nyt og velfungerende tag. Men tænk på nybyggeri og tagrenoveringer. Her bliver solceller en helt oplagt løsning”, siger Sigurd Leth, der er direktør i firmaet Gaia Solar.

Han peger på, at perspektivet er ganske stort eftersom Aalborg Universitet har anslået, at 8,5 millioner kvadratmeter tag skal skiftes hvert år fremover i Danmark, mens 1,5 millioner kvadratmeter skal renoveres.

En meget stor del af disse renoveringer vil med fordel kunne ske med integrerede solceller.

Elementerne i dette integrerede solcelletag er fremstillet af hærdet glas, der er stærkere end tegl. Fordi elementerne er lette, kan de med fordel også benyttes på facader. PR-foto. .

Flere muligheder på vej
Den amerikanske elbilproducent Tesla er også på vej til Danmark med et solcelletag, der ligner teglsten. Elementerne er lavet af keramisk materiale, og de skulle være hårdere end alternativerne af beton og tegl.

De fås i fire forskellige varianter, så de farvemæssigt kan indpasses i de fleste byggerier. Nyskabelsen fra Tesla er, at løsningen inkluderer et stort batteri, der kan oplades af solcellerne og levere strøm til hus og eventuelt Teslaen i garagen.

Visionen fra det amerikanske selskab er, at solcelletag skal være så billige, at de kan matche traditionelle tagløsninger på prissedlen. Og der er ikke langt til at opfylde den målsætning.

Læs også: Byggeforsker advarer: EU-direktiv vil hæmme solceller og vindmøller

Et integreret solcelletag, som det eksempelvis kan købes i dag hos Gaia Solar i Danmark koster omkring 2.500 kroner per kvadratmeter alt efter hvilken løsning, der vælges.

Et billigt eternittag koster til sammenligning omkring 600 kroner per kvadratmeter, og et finere tegltag koster omkring 1.200-1.800 kroner pr. kvadratmeter.

Tesla-taget kan ikke købes endnu i Danmark, men der er opsat et tag i Dragør på Amager, og de foreløbige erfaringer viser, at anlægget fungerer glimrende i det danske klima.

”Batterier forventes at styrke solcelle-området meget, da de nu er blevet modne i kvalitet, og priserne ventes at falde med hele 15 procent om året, de næste tre-fire år, hvilket blandt andet drives af el-bil-udviklingen. Dette vil betyde, at mange vil kunne øge deres anlægs størrelse og opspare endnu mere energi. Dette gælder alle segmenter, stort set", siger Sigurd Leth og fortsætter:

"Boligejendomme vil også med fordel kunne benytte solceller og kombinere det med batteriløsninger. Hvis de yderligere anvender bi-måler-ordningen, altså hvor de selv afregner strøm med lejlighederne – så vil de kunne udbygge solcelleanlægget betydeligt og skabe en endnu større besparelse”, vurderer Sigurd Leth.

Stort perspektiv for installatører
Mulighederne for installatører er interessante de kommende år, ikke mindst fordi de nye solcelleløsninger har flere tilkoblede elementer og bliver designet til integration.

En installatør kan eksempelvis få en hel tagentreprise inklusiv solceller, installation af batterier, el-arbejde og eventuelt også kombinationer med varmepumper og andre energitiltag.

”Vi forventer, at der vil komme flere muligheder på markedet fremover, og det er interessant for installatørerne. Fremtidens forbruger skal bruge en del mere strøm end i dag. El- og hybridbilerne kommer med fuld fart, og dertil kommer en elektrificering af opvarmningen af husene. Dette øger efterspørgslen på strøm, og derfor vil der være et stigende behov for at kunne producere strømmen lokalt”, siger Sigurd Leth.

Læs også: Tekniq: Positivt med fortsættelse af VE-ordning

Udfordringen for installatørerne er at få kendskab til løsninger og at kunne rådgive kunderne om både solceller og økonomien i løsningerne.

”Kunderne kan eksempelvis opnå en forbedring af deres energiforbrug – og kombineres solceller med isolering og andre tiltag – kan de givetvis opnå en energiklasseforbedring, som i sidste ende kan spare mange penge og samtidig hæve værdien af kundernes boliger”, siger Sigurd Leth.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025