Netværksinstallation på plejecentre kræver ekspertviden

Installatørvirksomheden Poul Sejr Nielsen A/S har haft nytte af tæt samarbejde med netværksleverandør ved en større opgave på et plejecenter i Ølstykke. Samarbejdet har omfattet alt omkring netværkskabling lige fra tilbudsgivning til udlejning af måleudstyr.

Poul Sejr Nielsens pladsformand, Magnus Sørensen (th) sætter stor pris på den kompetente rådgivning, man som entreprenør får fra Alcadon – her ved Brian Jensen. Komplekse installationer kræver kompetente partnere. Foto: Alcadon..

Hvor starter og slutter en elteknisk entreprise i ombygninger eller nybyggerier? Det er nogle ganske flydende grænser for dagens el-tekniske entrepriser, og mange entreprenører bliver udfordret af, at opgaverne strækker sig et stykke tid ud over de traditionelle installationsopgaver.

Infrastruktur til kommunikation bliver en stadigt større del af byggeopgaverne, og det er langt fra sikkert, at man som elinstallatør er klædt på til at give et tilbud, der rammer plet, på eksempelvis en netværksinstallation. Opgaverne bliver så heller ikke lettere af, at el-branchen fortsat er temmelig underbemandet.

I disse tilfælde er det en stor hjælp at have en leverandør, der både har hele paletten af udstyr til udvikling, kundespecifik konfiguration, hardware og testudstyr til fiberoptiske installationer. Det omfatter et stort program og in-house produktion eller modifikation af skabe, racks og kabler/termineringer med mere ud fra detaljerede kundeønsker, og på toppen af det kommer et stort erfaringsgrundlag.

Læs også: Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk

Det danner basis for, at rollen som ”leverandør” kan blive suppleret af ”kompetent medspiller”, hvilket betyder, at en entreprenør kan få hjælp igennem et helt projektforløb - lige fra en meget præcis tilbudsgivning til testforløbet, der skal dokumentere installationens funktion.

”Det har været meget værdifuldt for os, at vi hos Alcadon altid kan få fat i en produktspecialist, der ved, hvilke krøller, der måtte være på en given opgave. Vi har stor glæde af Brian Jensen, der ud over at kende til alle Alcadons produkter også har en fortid som installatør af netværksinstallationer, og som derfor kender til de praktiske udfordringer, vi står over for. Det betyder, at vi kan give et tilbud, der både er konkurrencedygtigt og med den elastik, der altid skal være tænkt ind i projektet i forhold til fremtidige ændringer eller ændrede krav fra bygherren”, fortæller Magnus Sørensen, der er formand på pladsen hos Poul Sejr Nielsen A/S.

Ældre borgere har et stort kommunikationsbehov
Entreprenørvirksomheden Poul Sejr Nielsen A/S arbejder aktuelt på et projekt for Thormann A/S i Egedal, hvor Ølstykke almennyttige Boligselskab er ved at opføre et helt plejecenter med plads til 78 beboere. Modsat hvad de fleste nok regner med, så har ældre et meget stort behov for kommunikation. Dels har plejekrævende medborgere behov for en infrastruktur, der er let at anvende og med et minimum af forstyrrelser, så de let kan komme i kontakt med familie, se TV eller får adgang til de mange tjenester, som i dag næsten alle er digitaliserede.

”Ældre medborgere har jo ofte også et ganske stort plejebehov, og med misforholdet mellem plejere til rådighed og antallet af ældre i samfundet så bliver stadigt flere livstegnsmålinger digitaliserede. Det kræver også sikre og stabile web-baserede forbindelser, når beboere i et plejecenter skal monitoreres for deres helbred kontinuerligt og uden gener for brugerne. Det stiller sine egne krav til infrastrukturen og derfor er hver bolig i plejecentret forsynet med flere netværksudtag”, forklarer Brian Jensen fra Alcadon.

Læs også: Danmark er i færd med at tabe den grønne klima-førertrøje

Alcadon har fra starten hjulpet Poul Sejr Nielsens folk med tilbudsgivning og projektering. Det har blandt andet omfattet en liste, der har hjulpet til valget af de rette komponenter til opgaven. Disse ”favoritlister” har hjulpet entreprenøren til at få inkluderet en række vigtige forhold, for eksempel kommunikationsudstyr til beboerens lejlighed, som blandt andet hjælper det daglige plejepersonale med at monitorere den enkelte beboers medicinbehov samt tagging af de enkelte beboeres ejendele. Typisk er der en router per lejlighed, så det fortæller en del om omfanget af den digitale kommunikation i et moderne og tidstypisk plejecenter.

Langsigtet leveringsgaranti er vital
ODF-installationen (Optical Distribution Frame) i de 78 almene plejeboliger i Ølstykke følger overordnede krav såsom brug af Cat. 6A-kabling, og Brian Jensen har bidraget med at definere den samlede netværksløsning, som ud over de patchede kobber- og fiberløsninger, også omfatter seks racks, der er placeret centralt i det nye byggeri. De seks racks er fra Alcadons sortiment, der leveres af svenske Enoc og er kendetegnet ved et godt kvalitets-/prisforhold. Kablingen kommer fra ECS - Alcadons eget brand, der i Sverige sidder på rundt regnet 40 procent af netværksinstallationerne. Det borger for kvaliteten.

”Det er ikke uvæsentligt, at ECS lover en meget langsigtet produktgaranti på hele 25 år. Det sikrer os, at vi også i fremtiden vil kunne ombygge eller udvide de installationer, vi udfører i dag. Det giver både os og kommunens ingeniører ro i sjælen”, siger Magnus Sørensen.

Det letter også arbejdet, at alle patchede kobberkabler er RJ45-terminerede. Det reducerer arbejdsmængden for Poul Sejr Nielsen på byggepladsen, og test af anlægget og netværket bliver også enklere at udføre. Hos entreprenøren ser installatørerne det også som en stor fordel, at de kan leje testudstyr fra Fluke til opgaven hos Alcadon. Flukes DSX5000 er en let anvendelig tester, der laver en kabelanalyse af netværksinstallationen, herunder både forbindelser og hastigheder i netværket.

”Netværk er stadigt større og mere komplekse installationer, og derfor er der en stor tryghed ved at have en medspiller som Alcadon i ryggen. Det gælder ikke kun under projektering og tilbudsgivning, men i høj grad også, når det drejer sig om dokumentationen. Kravene bliver fortsat øget, og det kræver både viden og de rigtige måleinstrumenter. Så hjælper det jo i høj grad, at vi kan trække på den faglige viden hos blandt andre Brian Jensen, og det sparer både os og kunden for udgifter, at vi kan leje det rigtige måleudstyr til testen”, fortæller Poul Sejr Nielsens direktør for elafdelingen, Mikkel Gulbæk i en afsluttende kommentar.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

27.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

Hvad bliver mon hevet mest ned fra antenne-hylden hos Alcadon for tiden?

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

27.02.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Datastik: vælg et specifikt stik til en specifik applikation

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

23.02.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian får ny visuel identitet

22.02.2024Installator.dk

Stor el-installationsvirksomhed truet af konkurs

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main