Nu skal boligbyggeriets forbrug af ressourcer i bund

Realdania og VILLUM FONDEN er gået sammen om indsatsen 'Boligbyggeri fra 4 til 1 planet'.

Inden for de kommende uger forventer Smith Innovation og BUILD at annoncere tre såkaldte calls, hvor byggebranchen og boligudbydere kan spille sig på banen med ideer og koncepter til indsatserne i Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Foto: Arkivfoto.

Realdania og VILLUM FONDEN har sat sig i spidsen for en indsats, der skal lære os at bygge boliger med meget lavt klimaaftryk. Partnerskabet med titlen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet har nu sat det hold af eksperter og rådgivere, der skal være med til at drive indsatsen og finde løsninger på boligbyggeriets belastning af kloden.

Instituttet BUILD ved Aalborg Universitet, det rådgivende ingeniørfirma MOE, Smith Innovation og Aarhus Universitet sammen med tegnestuerne Cebra og Effekt er alle en del af det hold, der skal være med til at drive det danske boligbyggeri i en markant grønnere retning. 

Bag indsatsen står Realdania og VILLUM FONDEN. De har sammen indbudt hele byggeriets værdikæde til at komme med løsninger og bud på, hvordan vi i fremtiden kan bygge boliger med et markant lavere klimaaftryk – så lavt, at forbruget af ressourcer i fremtiden vil svare til, hvad én jordklode kan holde til i stedet for de fire, som vi i Danmark reelt set forbruger på et år. Deraf titlen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet.
 
Til at skabe fremdrift har partnerskabet sammensat det hold af rådgivere og eksperter, som via lavkarbon boligbyggeri skal være med til at generere og formidle ny viden og innovation. Og så skal de – ikke mindst - inddrage relevante aktører, som vil være med til at drive indsatsen fremad i de kommende fem år. 

LÆS OGSÅ: Sanistål lancerer helt nyt butikskoncept i Hillerød

”Vi har sat barren for succes højere, end jeg tror, vi nogensinde har gjort i Danmark. Derfor er vi kun i stand til at indfri ambitionerne i tæt samarbejde med hele byggeriets værdikæde, som indbydes til at komme med ideer, viden, løsninger og ikke mindst konkrete byggeprojekter, som kan være med til at sende klimaaftrykket fra det det danske boligbyggeri helt i bund. Kunsten bliver at få styr på processerne gennem facilitering af samarbejde og høj grad af brancheinvolvering”, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania. 

Fokus på innovation

Det rådgivende ingeniørfirma MOE er valgt til at sikre sammenhæng og styre slagets gang. De skal facilitere den del af indsatsen, der går på at bygge ambitiøse eksempler på attraktive boliger, hvor klimaaftrykket er reduceret til en fjerdedel. MOE skal også stå for videndeling og virke som tværgående bygherrerådgiver og sparringspartner for de pensionskasser, almene boligorganisationer, husbyggere og private udviklere, som Realdania og VILLUM FONDEN håber vil være med i samarbejdet om Boligbyggeri fra 4 til 1 planet.

Smith Innovation er med på holdet for at facilitere den del af indsatsen, hvor producenter, udførende virksomheder og andre aktører i og omkring byggeriet inviteres til at komme med forslag til nye, bæredygtige materialer, produktionsmetoder og arbejdsprocesser. 

LÆS OGSÅ: Energibesparelser kan øge risiko for legionella

”Smith Innovation vil samle de gode og brugbare ideer, og de vil have øje for de konceptuelle, arkitektoniske greb, der kan tages i anvendelse. Derudover skal de facilitere en åben konkurrence, hvor rådgivere, arkitekter og konstruktører kan bidrage med designidéer til fremtidens boligbyggeri med et lavt klimaaftryk”, siger Michael K. Rasmussen, projektchef på vegne af VILLUM FONDEN. 

Det er planen, at der udpeges en vinder i hver kategori, og alle løsninger og idéer formidles i et idekatalog. De bedste idéer vil desuden blive tilbudt rådgivning og match-making med parter inden for byggeriet, der kan hjælpe med at realisere løsningerne. 

Data og dokumentation

Da alle ideer og alle realiserede projekter og byggerier skal bedømmes i forhold til deres klimaaftryk, er konsistente data og beregningsmetoder meget vigtige og af stor betydning for vidensdeling og sammenligninger. Den del får byggeforskningsinstituttet BUILD ansvaret for.  

”BUILD kommer til at stå for at indsamle og formidle de bedste eksempler på boligbyggerier i Danmark og internationalt, som i selve byggeprocessen, gennem materialervalg og i den efterfølgende drift af boligen udleder væsentligt mindre CO2”, siger Stig Hessellund og tilføjer, at Aarhus Universitet i samarbejde med en række relevante forskere er i gang med at udvikle en såkaldt CO2-budget-baseline, der giver et fælles referencepunkt. Konklusionerne herfra hjælper tegnestuerne Effekt og Cebra med at omsætte til et operativt overblik for initiativet og for hele branchen.

LÆS OGSÅ: Ekspert-undervisning skal forhindre dyre fejl hos vvs-elever

Næste skridt

Inden for de kommende uger forventer Smith Innovation og BUILD at annoncere tre såkaldte calls, hvor byggebranchen og boligudbydere kan spille sig på banen med ideer og koncepter til indsatserne i Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. I tredje kvartal kommer annonceringen, hvor bygherrerne i de store eksempelprojekter kan byde ind.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024Installator.dk

Energisektoren runder 100.000 ansatte

21.05.2024Installator.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

20.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE ALLE BILLEDERNE] Alcadons tanker efter El & Teknik’24

20.05.2024RIB Software

Sponseret

Skal du skrive IKT-leder på dit CV i år?

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde