Ny SBi-anvisning omsætter BR10 til praksis

Kravene i BR 10 er i høj grad funktionsbestemte. Det har skabt behov for at forklare, hvordan reglementets bestemmelser omsættes til praksis. Den forklaring kan findes i SBi-anvisning 230, Anvisning om Bygningsreglement 2010.

BR 10 giver stor mulighed for selv at udforme konkrete løsninger til byggeprojekter, fordi bygningsreglementet i høj grad stiller funktionsbaserede krav frem for specifikke detailkrav. Det har dog samtidig øget behovet Derfor har Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet i samarbejde med Erhvervs og Byggestyrelsen siden 2008 stået bag en anvisning, der forklarer reglementet og hjælper til at opfylde dets bestemmelser.

Det arbejde fortsætter med det nye Bygningsreglement 2010 (BR10), hvor SBi udgiver den tilhørende SBi-anvisning 230, Anvisning om Bygningsreglement 2010.

Størst ændring vedrørende energi
De største ændringer i Bygningsreglement 2010 i forhold til det tidligere Bygningsreglement 2008 (BR08) drejer sig om at forbedre bygningers energieffektivitet. I kapitel 7 om energiforbrug bliver kravene til nye bygningers energiramme generelt skærpet med 25 procent, samtidig med at der for lavenergibyggeri introduceres en ny 'klasse 2015', som i første omgang er frivillig, men kan blive krav allerede i dag gennem lokalplaner.

Desuden stilles der skærpede krav til efterisolering, når blandt andet taget fornys, og til energieffektiviteten af vinduer ved udskiftning.

I BR10 betegnes vinduers energieffektivitet desuden på en ny måde med værdien Eref, der tager højde for både isoleringsevne (U-værdi) og varmetilskud fra solen (g-værdi). Med BR10 indføres også en række komponentkrav, som skal overholdes i forbindelse med energirenovering.

Derudover er der indført en regel om, at energirenovering i forbindelse med ombygning skal være fugtteknisk forsvarlig. SBi-anvisning 230 indeholder anvisninger til, hvordan dette krav kan håndteres.

Krav om energieffektivitet introduceres i BR10 også i kapitel 6 om indeklima og kapitel 8 om installationer. Det drejer sig om elektrisk belysning, hvor der i erhvervsbygninger stilles krav til lyskildernes virkningsgrad og om anvendelse af bevægelsesmeldere. Derudover er der på ventilationsområdet indført krav om varmegenindvinding ved mekanisk ventilation.

På installationsområdet er der blandt andet indført krav til energimæssig ydeevne af varmepumper.

Radon og formaldehyd
På indeklimaområdet er der sket skærpelser vedrørende grænseværdier for sundhedsskadelige stoffer. Den tidligere anbefaling om et maksimalt radonindhold i nybyggeri er i BR10 ændret til et krav, og niveauet er samtidig halveret fra 200 til 100 Bq/m3. For eksisterende byggeri er der fortsat tale om en anbefaling, men niveauet for, hvornår det anbefales at foretage foranstaltninger, er ligeledes halveret.

Bestemmelsen om formaldehyd er udvidet til at gælde alle byggevarer, der indeholder formaldehydafgivende stoffer. Det har givet anledning til en præcisering af SBi's anvisninger om brug af sådanne byggevarer.

I daginstitutioner og undervisningslokaler skal ventilation styres efter et maksimalt CO2-indhold.

Niveaufri adgang
Anvisningerne til kapitel 3 om bygningers indretning er fornyet med hensyn til tilgængelighed, fordi erfaringer fra praksis har givet anledning til nye løsninger, for eksempel ved etablering af niveaufri adgang.

Derudover er anvisningerne til kapitel 5 om brand opdateret, så de svarer til de reviderede brandvejledninger fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, som forventes at udkomme i efteråret 2010 og foråret 2011.

SBi-anvisning 230 henvender sig til alle professionelle parter i byggeriet, særligt projekterende og kommunale byggesagsbehandlere. Anvisningen har samme kapitelstruktur som BR10, og SBi's anvisningstekst ledsages af den fulde reglementstekst samt Erhvervs- og Byggestyrelsens vejledningstekster. Anvisningen er på 396 sider, den koster 575 kr. inkl. moms og kan bestilles hos Byggecentrum Boghandel på shop.bygnet.dk. Anvisningen er tilgængelig i en onlineudgave på www.anvisninger.dk og www.bygningsreglementet.dk.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

06.05.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nyt Interface fra DELTA Elektronika

05.05.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 åbner for nysalg af stande

05.05.2025Installator.dk

Ahlsell styrker industrifokus med nyansættelse

02.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Thomas Phillipsen bliver Vice President i Solar Danmark

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Vejen

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

08.05.2025

Tid

07:30

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen. (Hos Solar)

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Udvidet kursus

Det påpeges i Bygningsreglementets kapitel 11, at kuldebroer er meget vigtige at medtage i beregningen af varmetabet, da kuldebroer potentielt kan medføre et 50-70% højere transmissionstab i en bygning. Det er derfor afgørende for bygningers energieffektivitet at kunne udpege og kvantificere kuldebroer.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus