Ny teknik styrer lyset på CVU

I et stort byggeri er fortrådningen mellem armaturerne udført med stikforbindelser, der ikke er gjort fast på bygningsdele. Den måde at installere på giver store besparelser og er forholdsvis ny i Danmark.

Af Jørgen Jensen

Når de første studerende tager CVU Øresunds nye kompleks i Rådmandsgade i København NV i brug, indleder de også en ny epoke. Det på mange måder skelsættende bygningskompleks på over 16.000 etagemeter har bl.a. fået installeret den nyeste teknik inden for montage og styring af indendørsbelysningen.

Teknikken drejer sig især om IBI (intelligente bygningsinstallationer), stikforbindelser og systemarmaturer, hvor fleksible installationskabler ligger frit på loftet fra armatur til armatur. Elektrikerne slipper dermed for at fastgøre kablerne, og installationsvirksomheden sparer tid og penge.

”Installatørerne fortæller om store besparelser, når de arbejder med systemarmaturer. Forbindelserne bliver kortere, og der skal ikke bruges arbejdstid på at befæste kablet for hver halve meter, sådan som det kræves i faste installationer,” fortæller Frank Offersen fra WAGO Danmark.

Systemarmaturer
WAGO er producent af de tidsbesparende Winsta stikforbindelser samt DALI-delen og styringen til lys og CTS. Winsta forhandles i Danmark af NKT Cables A/S. De øvrige deltagere i det på flere måder banebrydende projekt er Hoffmann Teknik og Fagerhult (leverandør af armaturer). Hoffmann Teknik har ansvaret for alle de tekniske installationer i byggeriet, men udfører el-installationerne, også IBI, med egne folk). Teknikken udgør omkring en fjerdedel af entreprisesummen på det store byggeri til over 220 millioner kroner.

Armaturerne kaldes systemarmaturer, fordi de opfylder en række myndighedskrav, fx omkring montagevejledningen.
Per Reinholdt fra Fagerhult fortæller, at Stærkstrømsbekendtgørelsen stopper, hvor det første armatur i armatursystemet tilsluttes den faste installation med en tilledning. De øvrige armaturer i systemet - det kan være ganske mange – er kravsmæssigt blevet til ét armatur, og ifølge DS/EN60598 normen betragtes forbindelserne mellem dem som interne.

”Fagerhult har fremstillet systemarmaturer i knap et år, og vi er meget omhyggelige med udformningen af den udvidede montagevejledning. Den går især på sikkerhed, så den færdige installation overholder kravene i lavspændingsdirektivet,” forklarer Per Reinholdt.

Stikforbindelser efter kundens mål
Ifølge Per Reinholdt er der principielt intet ændret i den nye måde at installere lysarmaturer på. Kun montageteknikken er anderledes end i den faste installation.

”Det er grunden til, at vi anbefaler 1,5 mm2 kabler, og at kun autoriserede elinstallatører udfører arbejdet," siger han.

Kablerne leveres færdige og i længder efter kundens mål. Eneste krav til længden er, at Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til mindste kortslutningsstrøm er overholdt.

Per Reinholdt fortæller også, at langt de fleste indbygningsarmaturer i Fagerhults program i princippet kan bruges som systemarmaturer, blot de leveres sammen med en udvidet vejledning. Armaturerne i Rådmandsgade er nogle af Fagerhults første systemarmaturer, men flere følger efter.

Især til de forandringsparate
Pionerarbejdet i Rådmandsgade forventes at få stor betydning for fremtidens byggeri i Danmark. Ikke mindst fordi prisen for en færdig installation med lysarmaturer kan reduceres væsentligt sammenlignet med de sædvanlige faste installationer.

Men det tæller også med, elektrikeren bliver hurtigere færdig med sit arbejde, og at han ikke går i vejen for de andre håndværkere. Derudover bliver installationen meget fleksibel, hvilket passer perfekt til den forandringsparate organisation, hvor der hele tiden flyttes rundt på de fysiske resurser.

Og det er især på grund af fleksibiliteten, at Hoffmann i CVU Øresund byggeriet har valgt at styre lyset med DALI protokollen. Alle armaturer, bortset fra de, der er opsat i toiletter og gangarealer, har DALI-forkobling. Derved kan armaturerne styres individuelt, i grupper eller i scenarier.

Flere installationer på vej
Derudover er DALI let at integrere med andre systemer samt at servicere. WAGO-controlleren styrer både DALI-bussen, CTS- og alarmsystemet gennem samme hovedbus, som på CVU Øresund er ethernet. Hovedbussen kunne dog lige så godt have været LON, EIB eller BAC-net, da WAGO har controllere til dem alle.

Aktuelt på CVU har man valgt at placere controllerne centralt i fordelingstavlerne, men der er intet til hinder for, at de også kan placeres over loft eller under gulv.

Samarbejdet mellem de tre involverede firmaer, WAGO, Fagerhult og Hoffmann Teknik, har fungeret perfekt, så vejen er banet for endnu flere installationer med systemarmaturer, stikforbindelser og WAGO controllere til intelligente bygningsinstallationer.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

25.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

Fra kun 10 øre pr stk!

25.03.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

HEP-600C lader for bly-syre og Li-ion batterier i hårdt miljø

25.03.2025Installator.dk

Klimaminister undskylder for manglende orientering

25.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Få ENDNU flere fordele med den nye V2 fiberblæsemaskine fra Jetting!

24.03.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Forbedret belysning og akustik i ét – SilentFelt LED armatur

24.03.2025Installator.dk

Slagelse-installatør køber op

24.03.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Push-in printklemmer til BC 17,8 elektronikhuse

24.03.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Konfigurerbare husoverdele BC 35,6 og 53,6 med Push-in tilslutning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

27.03.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Brøndby - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

01.04.2025

Sted

Brøndby

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Kurset afholdes over 2 x 3 hele kursusdage – Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeld-knappen.

Dato

01.04.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Odense - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

02.04.2025

Sted

Odense

DTU
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Sikker implementering af systemer

Er det dit ansvar, når virksomheden skal sikre data under transport og ved opbevaring? Så er det vigtigt at vælger en sikker og tilstrækkelig hurtig kryptografisk algoritme.

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup