Nye anbefalinger til at skaffe kvalificeret grøn arbejdskraft

Efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling stiger markant i de kommende år og risikerer at sætte omstillingen i stå. CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen lancerer otte anbefalinger til fremtidens grønne beskæftigelses- og uddannelsespolitik.

Udfordringerne med at sikre nok arbejdskraft til den grønne omstilling er velkendte, men endnu ikke løst. Derfor fremlægger CONCITO og Mandag Morgen nu et katalog med otte anbefalinger til fremtidens grønne arbejdsmarked. Foto: Tænketanken / CONCITO..

Den grønne omstilling bliver en massiv udfordring for det danske arbejdsmarked. I disse år skal fjernvarmenettet udvides i mange kommuner, samtidig skal der opsættes solceller og elladestandere. I de kommende år skal der opsættes flere havvindmøller end nogensinde før og elnettet skal udvides. Det er kæmpemæssige investeringer i fremtidens grønne infrastruktur, som alt sammen kræver arbejdskraft.

”Men den grønne omstilling er mere end teknik. I fremtiden kommer den grønne omstilling til at berøre alle på arbejdsmarkedet og det stiller øgede krav til op- og omkvalificering af hele arbejdsstyrken”, siger programchef Peter Andreas Norn, CONCITO.

Derfor lancerer CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen nu otte anbefalinger til, hvordan vi skaffer kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling. Anbefalingerne er udarbejdet i regi af projektet Fremtidens grønne arbejdsmarked, hvor 25 centrale aktører på arbejdsmarkeds- og uddannelsesområdet har deltaget i et intensivt toårigt udviklingsforløb på baggrund af en række analyser af grønne krav til arbejdsmarkeds- og uddannelsesområdet.

Projektet er finansieret af PensionDammark, Novo Nordisk Fonden og Industriens Fond. På vegne af de finansierende parter udtaler administrerende direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark:

”Danmark kommer til at mangle både faglært og akademisk uddannet arbejdskraft inden for en ganske kort årrække til den grønne omstilling. Selv om at udfordringerne er velkendte, så er de endnu ikke løst. Uden arbejdskraften forsinker vi den grønne omstilling. Derfor er PensionDanmark, Novo Nordisk Fonden og Industriens Fond gået sammen om finansiering af vidensprojektet:  Fremtidens grønne arbejdsmarked”.

Projektet peger på, at dansk uddannelses- og beskæftigelsespolitik fremadrettet skal løse tre kerneudfordringer for, at vi kommer i mål med den grønne omstilling. Kerneudfordringerne er henholdsvis behovet for mere arbejdskraft til den grønne omstilling, behovet for flere med en erhvervsuddannelse og STEM-uddannelse og behovet for yderligere op- og omkvalificering af den eksisterende arbejdsstyrke.

Læs også: Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer

Udfordringerne er så komplekse, at der er behov for at arbejde systemisk med at skabe en stærkere kobling mellem klima- og energipolitik på den ene side og uddannelses- og beskæftigelsespolitik på den anden side. Konkret foreslår CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen, at regeringen fremover udarbejder konsekvensvurderinger af beskæftigelseseffekter ved alle større klima-, energi-, forsynings og miljøpolitiske tiltag og at regeringens årlige klimaprogram fremadrettet skal indeholde en gapanalyse, der viser den forventede forskel mellem udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft til den grønne omstilling.

Samtidig foreslår CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen, at regeringen etablerer et nationalt kompetenceråd. Kompetencerådet skal følge udviklingen på uddannelsesområdet og arbejdsmarkedet samt bidrage med analyser af kompetencebehov på fremtidens arbejdsmarked. Det skal ske i dialog med arbejdsmarkedets parter og uddannelsessektoren, som tilpasser dimensioneringen af uddannelserne og udbuddet af VEU herefter.

”Arbejdsmarkedet forandrer sig dramatisk i disse år. Der er behov for, at vi løbende indretter os, så vi sikrer en bedre sammenhæng mellem fremtidens udbud af jobs, uddannelsesdimensionering og fremtidens efteruddannelsesindsats. Vi skal tænke meget mere i helheder og på tværs af organisationsskel. Derfor foreslår vi et nationalt kompetenceråd som organiseres lige som de økonomiske vismænd og med en bred deltagelse af alle relevante interesser i et repræsentantskab”, udtaler strategidirektør Lisbeth Knudsen, Tænketanken Mandag Morgen.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle