Nye anbefalinger til at skaffe kvalificeret grøn arbejdskraft

Efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling stiger markant i de kommende år og risikerer at sætte omstillingen i stå. CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen lancerer otte anbefalinger til fremtidens grønne beskæftigelses- og uddannelsespolitik.

Udfordringerne med at sikre nok arbejdskraft til den grønne omstilling er velkendte, men endnu ikke løst. Derfor fremlægger CONCITO og Mandag Morgen nu et katalog med otte anbefalinger til fremtidens grønne arbejdsmarked. Foto: Tænketanken / CONCITO..

Den grønne omstilling bliver en massiv udfordring for det danske arbejdsmarked. I disse år skal fjernvarmenettet udvides i mange kommuner, samtidig skal der opsættes solceller og elladestandere. I de kommende år skal der opsættes flere havvindmøller end nogensinde før og elnettet skal udvides. Det er kæmpemæssige investeringer i fremtidens grønne infrastruktur, som alt sammen kræver arbejdskraft.

”Men den grønne omstilling er mere end teknik. I fremtiden kommer den grønne omstilling til at berøre alle på arbejdsmarkedet og det stiller øgede krav til op- og omkvalificering af hele arbejdsstyrken”, siger programchef Peter Andreas Norn, CONCITO.

Derfor lancerer CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen nu otte anbefalinger til, hvordan vi skaffer kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling. Anbefalingerne er udarbejdet i regi af projektet Fremtidens grønne arbejdsmarked, hvor 25 centrale aktører på arbejdsmarkeds- og uddannelsesområdet har deltaget i et intensivt toårigt udviklingsforløb på baggrund af en række analyser af grønne krav til arbejdsmarkeds- og uddannelsesområdet.

Projektet er finansieret af PensionDammark, Novo Nordisk Fonden og Industriens Fond. På vegne af de finansierende parter udtaler administrerende direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark:

”Danmark kommer til at mangle både faglært og akademisk uddannet arbejdskraft inden for en ganske kort årrække til den grønne omstilling. Selv om at udfordringerne er velkendte, så er de endnu ikke løst. Uden arbejdskraften forsinker vi den grønne omstilling. Derfor er PensionDanmark, Novo Nordisk Fonden og Industriens Fond gået sammen om finansiering af vidensprojektet:  Fremtidens grønne arbejdsmarked”.

Projektet peger på, at dansk uddannelses- og beskæftigelsespolitik fremadrettet skal løse tre kerneudfordringer for, at vi kommer i mål med den grønne omstilling. Kerneudfordringerne er henholdsvis behovet for mere arbejdskraft til den grønne omstilling, behovet for flere med en erhvervsuddannelse og STEM-uddannelse og behovet for yderligere op- og omkvalificering af den eksisterende arbejdsstyrke.

Læs også: Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer

Udfordringerne er så komplekse, at der er behov for at arbejde systemisk med at skabe en stærkere kobling mellem klima- og energipolitik på den ene side og uddannelses- og beskæftigelsespolitik på den anden side. Konkret foreslår CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen, at regeringen fremover udarbejder konsekvensvurderinger af beskæftigelseseffekter ved alle større klima-, energi-, forsynings og miljøpolitiske tiltag og at regeringens årlige klimaprogram fremadrettet skal indeholde en gapanalyse, der viser den forventede forskel mellem udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft til den grønne omstilling.

Samtidig foreslår CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen, at regeringen etablerer et nationalt kompetenceråd. Kompetencerådet skal følge udviklingen på uddannelsesområdet og arbejdsmarkedet samt bidrage med analyser af kompetencebehov på fremtidens arbejdsmarked. Det skal ske i dialog med arbejdsmarkedets parter og uddannelsessektoren, som tilpasser dimensioneringen af uddannelserne og udbuddet af VEU herefter.

”Arbejdsmarkedet forandrer sig dramatisk i disse år. Der er behov for, at vi løbende indretter os, så vi sikrer en bedre sammenhæng mellem fremtidens udbud af jobs, uddannelsesdimensionering og fremtidens efteruddannelsesindsats. Vi skal tænke meget mere i helheder og på tværs af organisationsskel. Derfor foreslår vi et nationalt kompetenceråd som organiseres lige som de økonomiske vismænd og med en bred deltagelse af alle relevante interesser i et repræsentantskab”, udtaler strategidirektør Lisbeth Knudsen, Tænketanken Mandag Morgen.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

26.02.2024Installator.dk

Første byggeri til at opnå prestigefuld sundhedscertificering

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

12.02.2024Fagerhult AS

Sponseret

Intellingent belysning - Undgå spild af lys, energi og plads

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia