Nye pumper kan spare en milliard kroner

Først røg glødepæren, og nu er turen kommet til pumperne. EUP-direktivet sætter den 1. januar en stopper for salg af pumper, som ikke lever op til krav om energieffektivitet. Grundfos præsenterede ved et stort arrangement sit bud på ultra-energieffektive cirkulationspumper.

ALPHA2 og MAGNA3 blev introduceret på ”Big Bang Circulator Event Copenhagen” i Tivoli, hvor 450 mennesker deltog. Her fra workshoppen. Foto: Grundfos..

1,29 milliarder kroner kan danske virksomheder og husstande tilsammen spare, hvis alle pumper udskiftes med de seneste nye. Det oplyser salgschef Henrik Falck, Grundfos. Tallet er beregnet ud fra, at pumpedrift lægger beslag på ti procent af verdens (og Danmarks) elforbrug. Det er dog delvist teoretisk, for det betaler sig generelt ikke at udskifte pumper, som er under fire til fem år gamle.

”Vores pumper er verdens mest energieffektive,” siger salgschef Henrik Falck. Foto: Grundfos.

”I Danmark har vi længe haft fokus på udskiftning af pumper, men der sidder rigtig mange gamle pumper rundt omkring, og i forhold til cirka ti år gamle pumper er der et besparelsespotentiale på op til 75-80 procent,” siger salgschef Henrik Falck, Grundfos.

Han tilføjer, at investering i de nye pumper vil være tjent ind på to til tre år.

Energibesparelser

Forestiller man sig, at alle pumper i Danmark bliver udskiftet med innovative lavenergi-pumper fra Grundfos, vil vi tilsammen kunne nedsætte vores elregning med godt en milliard kroner, reducere CO2-udslippet med 452.000 tons og opnå en samlet reduktion af elforbruget på 1,26 milliarder kWh. Det svarer til 650.000 danskeres private elforbrug om året.
Kilde: Grundfos

Nye pumper til store og små
De pumper, som Grundfos præsenterede på sit stort anlagte arrangement om energieffektivitet, ”Big Bang Circulator Event Copenhagen”, hedder henholdsvis ALPHA2 og MAGNA3.

450 kunder og branchefolk deltog den største produktlancering i virksomhedens historie, som fandt sted i Tivoli Congress Center i København.

ALPHA2, som er egnet til en- og tofamilieshuse, kommer på markedet til december, mens MAGNA3, som er beregnet til større ejendomme og erhverv, allerede er på markedet.

Pumperne kan styres via smartphone, så man undgår alt for mange fjernbetjeninger. Man skal bare bruge en app og en dongle, som monteres i bunden af smartphonen.

”App’en en kan bruges til at hente produktinformation om den pumpe, man står overfor. Og er pumpen gammel, kan man også få forslag til en eventuel udskiftning,” siger han.

Det, der gør den store forskel for energiforbruget, er den elektronik, som efterhånden har sneget sig ind – for eksempel indbygget frekvensomformer, siger Henrik Falck.

MAGNA3 er mest skelsættende
”En af de mest skelsættende features ved MAGNA3, er den intelligente autoadapt-funktion. Den finder selv det optimale driftspunkt fra blandt andet sommer til vinter, og sørger for den bedste balance mellem energiforbrug og komfort, som vi jo ikke vil give afkald på. Den optimerer simpelthen hele tiden forbrug i forhold til behov,” fortæller han.

EuP-direktivet

Fra 1. januar 2013 tillader EuP-lovgivningen kun CE-mærkning af de mest energieffektive A-mærkede cirkulationspumper, og kun disse pumper må markedsføres. Som en konsekvens bliver den velkendte A-G-mærkning derfor erstattet af energieffektivitetsindekset (EEI), hvor eksterne cirkulationspumper kun må have et EEI på maksimum:

  • 0,27 fra 2013
  • 0,23 fra 2015

MAGNA3 har et EEI på helt ned til 0,17, mens tallet for ALPHA2 er helt ned til 0,15. Grundfos’ cirkulationspumper har allerede igennem flere år levet op til kravene for både 2013 og 2015.
Kilde: Grundfos

MAGNA3 har også en indbygget opstartsguide (install wizard), der sikrer, at pumpen indstilles til den ønskede driftsform. Derudover er den nye MAGNA3 udstyret med driftshistorik – data, som bruges til at analysere eventuelle behov for ændringer i anlægget.

ALPHA2 sparer 30 kWh
Den eksisterende Alpha-pumpe har et forbrug på ca. 80 kWh om året, mens den nye klarer sig med ca. 50 kWh. Til sammenligning bruger en gammel UPS-pumpe ca. 525 kWh om året, så her er tilbagetalingstiden ifølge Henrik Falck nede på omkring to år.

”Vores pumper er verdens mest energieffektive,” siger han.

For begge pumper er energibesparelsen et væsentligt argument, men det tæller også, at intelligensen i pumpen gør det lettere at fejlfinde.

Kæmpe potentiale
”Potentialet for udskiftning er enormt, og vi vil meget gerne hjælpe installatørerne med at promovere det her over for deres kunder. Og opstår der problemer, kommer vi gerne ud og kigger på det,” siger han og forsikrer, at besparelserne er større end man lige skulle tro.

For at illustrere potentialet fortæller han, at Grundfos i Danmark har udskiftet sine egne pumper og opnået en besparelse på 2,5 MWh om året.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Installator.dk

Tidlig lærlingeindsats giver resultater

22.02.2024wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

20.02.2024Vaillant A/S

Sponseret

DET GØR VARMEPUMPER HOTTE: MILJØVENLIGT KØLEMIDDEL GØR DEM EKSTRA GRØNNE

16.02.2024Unidrain A/S

Sponseret

Indstil din elev eller lærling til Unidrains Talentlegat

15.02.2024Installator.dk

Ny udgave af 25 år gammel pumpehåndbog klar

14.02.2024GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Fjernvarme til Horsens Statsfængsel

12.02.2024Geberit A/S

Sponseret

70 procent af verdens befolkning vasker sig efter toiletbesøg, og det er der flere gode grunde til

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main