Nye regler for elektriske anlæg giver virksomhederne ansvaret

Ansvaret for sikkerheden på el-anlæg flytter fra marken og ind på direktionsgangene. Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Energi indgår samarbejde om information om nye bekendtgørelser.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde”, siger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi. Arkivfoto..

Sammen inviterer de to parter alle interesserede til at deltage i et af i alt seks fyraftensmøder hos energiselskaber forskellige steder i landet.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde. Lovgivningen har ændret sig markant, og det får afsmitning på hverdagen for mange medarbejdere”, påpeger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi.

Ansvaret flytter
Arbejde med elektriske anlæg er forbundet med en vis risiko, så det er uhyre vigtigt, at alle involverede har fokus på sikkerheden. Noget af det nye i regelsættet er, at ansvaret flytter fra de udførende til direktionsgangene.

”Fra at være et personligt ansvar hos en driftsleder bliver sikkerheden nu et virksomhedsansvar. Det betyder, at det er virksomhedernes ledelse, der får ansvaret for, at sikkerheden tages alvorligt og at der er en kvalificeret driftsansvarlig ansat”, siger projektleder Carsten Jakobsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Ved opgaver på eller tæt ved el-tekniske anlæg er det vigtigt at have ensartede procedurer i de enkelte selskaber. Derfor gælder kravene om ensartede procedurer på tværs af selskaberne fortsat, når de nye regler træder i kraft.

”Ensartede procedurer kan sikre, at medarbejderne ikke kommer galt afsted, men der er også plads til, at de udførende kan foretage en konkret risikovurdering og finde egne løsninger. Derfor er det også vigtigt, at virksomhederne hele tiden sørger for, at deres ansatte er i besiddelse af den nyeste viden”, siger Johan Hakmann.

Følg procedurerne
Carsten Jakobsen påpeger, at det ofte er erfarne medarbejdere, der kommer til skade – ikke fordi, de ikke ved, hvad de skal gøre, men fordi de måske et splitsekund glemmer en vigtig del af en procedure.

”At arbejde med sikkerhed er vigtigt for alle. Det er altafgørende, at man følger procedurerne, uanset hvor rutineret man er”, siger Carsten Jakobsen.

De nye internationalt orienterede regler blev for nylig udstedt af Sikkerhedsstyrelsen efter et ’go’ fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny elsikkerhedslov.

I alt er der udstedt tre nye bekendtgørelser på anlægsområdet samt installations- og materielbekendtgørelser, og de kan læses på www.elsikkerhedsregler.dk og www.retsinfo.dk.

Læs også: Nye regler for udlevering af elmålere

Bekendtgørelserne træder i kraft den 1. juli 2017 med forskellige overgangsbestemmelser.

- JKK 

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

05.07.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

SIKRE NYHEDER FRA SYSTEMHOUSE SOLUTIONS

04.07.2025Installator.dk

Danske vejledninger om brand i batterianlæg kan lære af udlandet

19.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Brandsikring kræver ikke blot det rette udstyr – men også helhedstænkning og rettidig omhu.

17.06.2025EET Danmark A/S

Sponseret

Edge Computing og Edge AI: Pionerer inden for fremtidens intelligente sikkerhed

17.06.2025Installator.dk

El- og hybridbiler brænder mindre end andre biler

SIKKER ADGANG MED SYSTEMHOUSE SOLUTIONS - Danish Security Fair 2025

09.06.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

03.06.2025ACO Nordic A/S

Sponseret

Avanceret afvanding og brandsikring på M4-metrostationerne

22.05.2025ADI Global Distribution A/S

Sponseret

Nordic Security Integration Expo

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup