Nyetableret solcellepark tilfører grøn strøm til otte virksomheders elindkøb

Atea, Coloplast, COWI, PwC Danmark, Teknologisk Institut, Tivoli, Toms Gruppen og Trioworld har alle indgået elkøbsaftaler med Better Energy og har dermed været med til at sikre, at en ny solcellepark leverer grøn strøm svarende til cirka 43.000 danskeres gennemsnitlige årlige elforbrug.

Solcelleparkens tilblivelse er særligt interessant, fordi virksomhederne hver især har valgt at indgå aftale med energiselskabet Better Energy fra 1. oktober 2023. Det er et nyt fænomen i både Danmark og Europa på den måde at pulje energibehovet fra otte forskellige virksomheder gennem direkte elindkøbsaftaler – på engelsk power purchase agreement (PPA).
Med den nyetablerede solcellepark bliver der tilført ny grøn strøm til det danske elnet, og energi fra vedvarende energikilder bliver en mærkbar andel af de otte virksomheders elindkøb.

Hos Coloplast er man glade for at påvirke den grønne omstilling i hele landet og ikke kun i egen organisation:
”Det glæder mig, at det, der svarer til Coloplasts samlede elforbrug i Danmark, nu bliver dækket af grøn strøm fra solcelleparken. Aftalen er et vigtigt skridt i vores målsætning om at indgå flere aftaler om vedvarende energi, der foruden at dække Coloplasts forbrug også bidrager til udvidelsen af ny vedvarende energi i samfundet”, siger Camilla Hjort Pagh, overordnede ansvarlig for Coloplasts bæredygtighedsindsats.

Også hos PwC deler man glæden over at bidrage til et grønnere Danmark.
“I PwC er vi stolte over, at vi sammen med Better Energy og en række andre organisationer går foran og sikrer mere grøn strøm til gavn for klimaet. Vi har på globalt plan forpligtet os til at være net zero, og produktion af grøn strøm er endnu en måde at sikre, at PwC reelt bidrager positivt ved at nedbringe vores eget klimaaftryk, samtidig med at vi er med til at sikre, at der udbydes endnu mere grøn strøm i Danmark”, siger Lars Baungaard, partner og COO i PwC.

I alt otte virksomheder på tværs af forskellige brancher bidrager til, at en solcellepark placeret tæt på Hoby i Lolland Kommune nu producerer vedvarende energi. Solcelleparken er 55 hektar stor, hvilket svarer til cirka 77 fodboldbaner, og forventes at producere 70 GWh strøm svarende til cirka 43.000 danskeres elforbrug.

Hos Toms Gruppen er man glade for at bidrage til den grønne omstilling i hele landet:
”Vi vil fortsat gøre vores for at bekæmpe klimaforandringer og har derfor tilsluttet os Science Based Targets, der netop nu validerer de reduceringsmål, vi har sat for hele vores værdikæde. Der skal handles på mange fronter for at opnå disse mål, og vores støtte til den grønne omstilling med PPA’en her er et af mange skridt, vi tager på denne vigtige rejse”, fortæller Annette Zeipel, administrerende direktør for Toms Gruppen.

Ny grøn strøm er afgørende for, at Danmark kan nå sine klimamål i 2025 og 2030. Udover klimakrisen viser energikrisen tidligere på året også, hvor afgørende det er med investeringer i ny vedvarende energi.

”Hos Better Energy mærker man i stigende grad, hvordan flere aktører på tværs af brancher går sammen om elkøbsaftaler”, siger Mikkel Thorup Hansen, der er ansvarlig for selskabets elkøbsaftaler og uddyber:
”Ved at konsolidere vores PPA-partneres strømbehov i ét solcelleprojekt skaber vi en gavnlig løsning for både dem og klimaet. Dette kollektive initiativ er vigtigt for den grønne omstilling. Vores PPA-partnere demonstrerer et stærkt klimalederskab, og aftalerne understreger, at den grønne omstilling med fordel kan ske ved fælles indsats”.

For Teknologisk Institut har aftalen været et stort skridt på vejen mod målsætningen om, at 100 procent af strømforbruget skal være produceret med vedvarende energi:
”Det er meget vigtigt for os at øge mængden af vedvarende energi i elnettet, som svarer til det, vi bruger til at drive vores faciliteter. Samtidig får vi muligheden for at komme tættere på vores bæredygtighedsmål samt støtte produktionen af grøn energi”, siger Juan Farré, administrerende direktør, Teknologisk Institut.

Mens den nyetablerede solcellepark i Hoby tilfører grøn strøm til otte virksomheders elindkøb på tværs af sektorer, så er den dog ikke det eneste unikke, grønne tiltag på Lolland. Lolland Kommune og Better Energy har netop indgået en aftale, som giver lokale virksomheder i kommunen mulighed for at komme forrest i køen og købe grøn strøm på attraktive vilkår.

Læs også: Sådan firedobler vi vedvarende energi på landet

Better Energy planlægger at etablere et solcelleanlæg ved Gerringe på Sydlolland, og det er herfra, der udbydes grøn strøm til lokale virksomheder.
Energi Danmark er balanceansvarlig og styrer produktion og forbrug fra solcelleparken med henblik på at sikre netstabilitet og en problemfri integration til det bredere energinet.

”Vores rolle som balanceansvarlig er at måle den nøjagtige mængde af produceret og forbrugt energi. Dette sikrer en effektiv drift og en enkel faktureringsproces for slutbrugerne. Vi ved, at virksomhederne ønsker tydelig og enkel afregning, også i deres PPA’er”, siger Kim Nielsen, Head of Sales hos Energi Danmark.

- PiB

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

TOTO

Sponseret

TOTO passer på alle cisterner

Mere fra...

04.12.2023Installator.dk

Indkøbsforeningen DJ Supply A/S ekspanderer

04.12.2023Installator.dk

Tilskudspuljer lukkes for i år uden at være tømt

01.12.2023Installator.dk

Klimaambitioner kræver mia-investeringer i elnettet

01.12.2023Installator.dk

Stifter og direktør slipper roret i CBRE Teknisk servicepartner

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main