Nyt engergieventyr: Varmt vand fra undergrunden skal give grøn varme i Aarhus

Nu etableres Danmarks første vandvarmeanlæg i storskala, som kan producere geotermisk varme nok til at dække forbruget i cirka 35.000 huse i Aarhus.

Anlægget i Aarhus får en kapacitet svarende til varmeforbruget for 35.000 huse. Foto: Arkivfoto.

Under den danske muld findes Danmarks næste teknologieventyr, der kan give grøn og stabil varme i danske radiatorer. Der findes nemlig enorme reservoirer af varmt vand i Danmarks undergrund. Nu skal vandet pumpes op af jorden og forsyne danske boliger med fjernvarme fra en grøn og stabil energikilde. Det sker i forbindelse med Danmarks første geotermianlæg i storskala, der skydes i gang i Aarhus.

Fjernvarmeselskabet i Aarhus – AffaldVarme i Aarhus – skal sammen med geotermioperatøren Innargi A/S stå for det store projekt. Et bredt politisk flertal i Folketinget bestående af S-regeringen, Venstre (V), Dansk Folkeparti (DF), Socialistisk Folkeparti (SF), Radikale Venstre (R), Enhedslisten (EL), Det Konservative Folkeparti (K), Liberal Alliance (LA) og Alternativet (A) har banet vejen for det nye energieventyr, der har stort potentiale i særligt Danmarks største byer. Projektet forventes idriftsat inden udgangen af 2030.

”Vi har set, hvordan andre teknologier som vind- og solenergi har udviklet sig til i dag at være fuldt ud konkurrencedygtige – nu er turen nået til geotermi. Geotermi har den åbenlyse fordel, at vandet kan pumpes op uanset, om det blæser eller solen skinner. Det er altså ikke bare en grøn varme – den er også stabil året rundt. Derfor ser jeg et stort potentiale i geotermi for klimavenlig kollektiv varmeforsyning i ikke mindst de større byer i Danmark. Det betyder samtidig, at vi vil kunne skrue ned for brugen af andre brændsler som for eksempel biomasse”, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

LÆS OGSÅ: Fjernvarmepriserne er ikke på himmelflugt

Geotermi har stort potentiale

Anlægget i Aarhus får en kapacitet svarende til varmeforbruget for 35.000 huse, men geotermi har et langt større potentiale – både i Danmark og udlandet. I Danmark vurderes geotermi i praksis at kunne dække op mod 15-20 procent af varmebehovet.

”Fremtidens fjernvarme skal være grøn, pålidelig og til forbrugervenlige priser. I takt med at vi bliver bedre til at sortere og genanvende affald, er der brug for nye grønne alternativer til produktion af fjernvarme. Derfor er vi i Venstre glade for, at vi med denne aftale styrker muligheden for, at geotermi kan bruges i fjernvarmen, når det er samfundsøkonomisk fornuftigt. Det giver god mening – både for klimaet og forbrugerne”, siger Venstres energi og forsyningsordfører, Carsten Kissmeyer.

”Dansk energipolitik er meget mere end vindmøller og solceller. Geotermi er en vigtig del af dansk energiforsyning, og jeg er for, at vi har kunnet lave en bred aftale, som nu langtidssikrer også denne teknologi”, siger formand samt klima- og energiordfører for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt.

”Det er en stor grøn nyhed, at landets næststørste by nu får geotermi i stor skala – uden at det koster varmekunderne ekstra. Det gør den grønne omstilling mere bæredygtig, og det betyder et langt mindre behov for at brænde træ af. Man kan kun glæde sig og håbe, at der også snart kommer geotermi i København og omegn, hvor der ligeledes er masser af varmt vand dybt nede i jorden”, siger klima- og energiordfører for SF, Signe Munk.

”Enhedslisten har i mange år arbejdet for anvendelse af geotermi. Og det er yderst glædeligt, at det nu er lykkedes at komme videre med geotermi til Aarhus. At udnytte det varme vand i undergrunden til bæredygtig fjernvarme er en rigtig og vigtig klimaløsning. Ud med de importerede træpiller og ind med vores varme vand fra undergrunden. Jeg håber, at de erfaringer man opnår i Aarhus kan udbrede geotermien til andre steder i Danmark og i udlandet”, siger Enhedslistens klima- og energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

”Det er en god dag for klimaet og varmekunderne i Aarhus. Den energikrise vi – lige nu – er vidne til kræver meget mere bæredygtig fjernvarme. Geotermien bør være en hjørnesten i vores varmeforsyning, så aarhusianerne kan få grøn varme i radiatorerne, og når vi skal sende gasfyr på pension i resten af landet. Sagt på jysk er det ik’ så ringe endda, når det både er godt for pengepungen og klimaet”, siger politisk ordfører og medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Andreas Steenberg.

”Det Konservative Folkeparti er tilfredse med, at vi nu gør livet grønnere for de 3,6 millioner danskere, som er forsynet med fjernvarme. Samtidigt er vi glade for, at vi har lavet en aftale, som ikke koster staten penge, men som allerede nu kan operere på markedsvilkår”, siger klimaordfører for det Konservative Folkeparti, Mona Juul.

-AKJ

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

16.04.2024Condair A/S

Sponseret

Opnå store energibesparelser ved at køle med adiabatisk køling

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København