Regeringens udspil om bæredygtigt byggeri gør ingen forskel

Regeringens nye udspil om bæredygtigt byggeri er for vagt. Det mener Green Building Council Denmark, der gerne havde set flere og hurtigere konkrete krav til CO2-reduktioner og ressourcebesparelser.

”Branchen kan og vil meget mere. Derfor undrer vi os over, at det ikke også afspejles i regeringens udspil”, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark. Foto: Green Building Council Denmark..

Selvom regeringen i udspillets 21 punkter kommer vidt omkring bæredygtigt byggeri, så mangler der i høj grad ambitioner, mener Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.

”Det udspil, regeringen er kommet med her, skaber ikke nogen reel forandring. Der er helt klart tænkt nogle gode tanker, hvor man har forsøgt at gå helhedsorienteret til værks, men når specifikke krav enten udskydes til langt ud i fremtiden eller helt udebliver, så er det desværre alt for uambitiøst”, siger hun og fortsætter:

”Branchen kan og vil meget mere. Det har vi set gennem vores DGNB-certificering, som vi har arbejdet med de seneste 8 år. Derfor undrer vi os over, at det ikke også afspejles i regeringens udspil”.

Sikring af bæredygtighed

I Green Building Council Denmark håber man, at regeringen vil skrue op for målsætninger og krav, om måske hente inspiration til dokumentationsindsamling i de DGNB-værktøjer, som en stor del af byggebranchen allerede arbejder med i forbindelse med at sikre bæredygtighed.

”Der findes allerede i DGNB-værktøjet redskaber til at måle på en lang række af de elementer, som regeringen løst lufter i deres udspil. Det vil vi gerne opfordre til, at man lader sig inspirere af, ligesom vi også meget gerne indgår i en dialog om, hvordan vi sikrer de mest muligt bæredygtige løsninger i vores byggeri”, siger Mette Qvist.

Hun tilføjer, at DGNB er en frivillig ordning, og at de i Green Building Council Denmark oplever en enorm efterspørgsel fra markedet.

Flere fordele i det nye udspil

Mette Qvist roser regeringens fokus på brugen af LCA og LCC-værktøjerne, trods holdningen om mangel på konkrete krav.

”Det er en rigtig god ide at få LCA og LCC med i de tidlige projekteringsfaser og satse på BIM-integration. Vi har en unik, international førerposition fordi værktøjerne er gratis tilgængelige og meget udbredte i branchen” siger Mette Qvist.

Hun mener, at der er et stort potentiale i at konkurrenceudsætte CO2-udledningen fra bygningsdele eller hele bygninger, men at man stadig skal passe på ikke at blive for materialespecifikke, da det ofte er sammensætningen af de forskellige materialer, der har en betydning, og altså ikke det enkelte materiale alene.

-CH

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025