Så kom den første danske bog om LED

Et godt kendskab til LED, og hvor og hvordan det bruges er afgørende for elinstallatørerne. Allerede i dag er efterspørgslen til at mærke – især fra virksomheder, som har et stort forbrug af kunstig belysning. Den første danske bog om LED, ”Lysemitterende dioder” udkom fornylig.

Bogen kan købes online som hardcover til 499,- kr. eller downloades som eBook for 299 kroner på www.ledbogen.dk. Som læser af Installatør Horisont får du ti procents rabat, hvis du oplyser koden inst10 ved køb..

A-pæren har eksisteret i mange år, men det er aldrig lykkedes at opnå en farvegengivelse, der kommer i nærheden af den snart udfasede glødepære. Ifølge forfatteren til en ny bog ”Lysemitterende dioder”, Rune S. Larsen, er det muligt med LED, og så er elforbruget kun en femtedel af glødepærens, mens levetiden er op til 50.000 timer.

Rune S. Larsen´s bog er den første bog om lysdioder på det danske marked. Den er skrevet til ingeniører, arkitekter og elinstallatører, der gerne vil kunne servicere deres kunder professionelt og fremsynet. Formålet med bogen er, at formidle en god viden om lys og lysdioder. Derfor beskriver den både LED’ens opbygning og teorien bag. Den byder også på både praktiske og tekniske anvisninger for fagfolk.

Hensigten er ifølge forfatteren, at arkitekten og ingeniøren ved at læse bogen bliver i stand til at stille de rigtige krav til LED-produkter, og at elinstallatøren bliver rustet til at udføre arbejdet korrekt og give sine kunder en god, korrekt vejledning om LED. Bogen er illustreret med masser af flotte og inspirerende fotos.

"Jeg har skrevet bogen med idéen om at gøre den til det uvurderlige redskab, jeg selv stod og manglede, dengang jeg ville lære om LED — sådan en bog ville have gjort min LED-rejse langt nemmere, det håber jeg, min bog kan gøre for andre nu!" siger han.
 

Bogens forfatter Rune S. Larsen er uddannet elinstallatør med en omfat-tende videreuddannelse inden for LED. Han rådgiver om og står bag flere store danske LED-løsninger..

Producenter kæmper med varmeudvikling
LED’ernes store problem er at slippe af med varmen. Jo højere effekten skal være, jo større bliver behovet for køling. Ifølge Rune S. Larsen er det muligt at producere en LED-lyskilde, der svarer til en 300 W glødelampe, men den ville blive enormt stor på grund af det store behov for køling. Selv de langt mindre LED-lyskilder, som findes på markedet i dag, vil få en dårligere lyskvalitet og en kortere levetid, hvis ikke de placeres på steder, hvor de undgår overophedning. Til gengæld er LED-belysning så kuldetolerant, at det bruges til fryserum og udendørsbelysning.
Store mulighed i design

En af fordelene ved LED er, at man med et hug installerer godt designet, trendy og effektiv belysning i døre, vægge, møbler eller armaturer. LED-teknologien er så langt fremme, at lysdioderne også snildt kan bruges som familievenlig, fantasifuld hjemmebelysning med farvespil og intelligente lysfunktioner, der blandt andet spås en udvikling, så lyset ville kunne følge en persons bevægelser og tilpasse lysets farve alt efter, om man skal hygge sig eller arbejde sent.

Gå efter kvalitet
Det er forfatterens mission med bogen at skabe afgørende ny indsigt i LED-belysning og for eksempel åbne forbrugernes øjne for de langsigtede kvalitetsløsninger, der både kan spare miljøet for CO2, reducere forbrugerens elforbrug markant og dermed spare tusindvis af kroner på elregningen. Ifølge Rune S. Larsen har alt for mange forbrugere har indtil videre haft så stort fokus på at spare på indkøbsprisen, at de desværre ofte får købt billige lavkvalitets LED-produkter med tilsvarende dårligt lys.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025