Sådan bliver du branchens bedste leder

En virksomhed uden en stærk leder er som en krop uden hoved, der famler sig frem i blinde. Men hvad kendetegner egentlig en god leder i en moderne installationsvirksomhed? Det har vi bedt tre eksperter give deres bud på.

-

Bo Odgaard, partner hos Deloitte og ansvarlig for revisions- og rådgivningsvirksomhedens årlige analyse af installationsbranchen..

Hvad kendetegner en god leder i installationsbranchen?
En god leder skal være troværdig og være i øjenhøjde med sine medarbejdere. Det er især vigtigt i installationsvirksomheder, hvor man jo sælger ydelser gennem sine medarbejdere. Kan man ikke lede sine håndværkere i den rigtige retning, performer de heller ikke optimalt, og så får man ikke det bedste ud af sin forretning. En dygtig leder skal hele tiden holde sig for øje, hvordan han eller hun sætter det bedste team – og handle aktivt, hvis der mangler nogle vigtige spillere på holdet. Og så er det vigtigt at være omstillingsparat. Verden i morgen er ikke som den var i går – især ikke i installationsbranchen.

Læs også: Sådan tjener du penge i installationsbranchen

Hvilke gevinster henter man, ved at være en dygtig leder?
Virksomhedens succes vil i et eller andet omfang altid pege tilbage på god ledelse. Hvis du er en god og dygtig leder, får du også flere effektive, selvstændige og glade medarbejdere, hvilket helt naturligt også giver glade og tilfredse kunder. Hvis det øverste hoved ikke fungerer optimalt, gør resten af kroppen det heller ikke. Sådan er det også i en virksomhed.

Hvad er de største udfordringer ved at være leder i en installationsvirksomhed?
At mange ledere undervurderer, kompleksiteten i deres virksomhed. Branchen har generelt ikke anerkendt, at det er nogle komplekse virksomheder, der sælger tusindvis af timer og tusindvis af tekniske løsninger af høj kvalitet. Mange driver det stadigvæk som en håndværksvirksomhed. Og det ser jeg som en af de største udfordringer for ledere i moderne installationsvirksomheder: At få en ordentlig forståelse af, hvad det egentlig er, man sælger, og ikke mindst danne sig et overblik over kompleksiteten i det, man sælger. Mangler man den forståelse, kan man heller ikke trække skibet i den rigtige retning.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Philip Jensen, virksomhedskonsulent hos TEC i København og ansvarlig for erhvervsskolens lederuddannelser..

Hvad kendetegner en god leder i installationsbranchen?
En god leder skal altid være tre skridt foran alle de andre. Han skal være det fyrtårn, som medarbejderne navigerer efter. Og så skal han vide, hvornår han skal tie stille og være anerkendende – og hvornår han skal give hak i tuden. Den dygtige leder er autentisk og god til at sætte mål – og ikke mindst følge de mål. Formår han ikke det, ender hans medarbejdere med at rende snotforvirrede rundt. Han skal også være dygtig til at italesætte, hvad der fungerer og ikke mindst, hvad der ikke fungerer. Ved altid at spørge sine medarbejdere til råds, giver man dem samtidig også ejerskab over deres arbejde, og det er vigtigt i en moderne installationsvirksomhed.

Hvordan tilegner man sig de egenskaber, hvis man ikke besidder dem i forvejen?
Ved at tage en lederuddannelse. Man har altid brug for at blive opdateret. Om ikke andet, så skal du være leder af dit eget liv. På lederuddannelserne kommer man til at sidde sammen med andre håndværkere, der har de samme udfordringer som en selv, og det kan være en stor hjælp at sparre med dem. Der er masser af muligheder for at blive klædt på til at lede. Men det er klart, at hvis man ikke har lederevnerne i dna'et, hvis det at lede ligger fuldstændig fjernt for en, skal man hellere ansætte nogen, der kan. Det handler om at kende sine begrænsninger. Hvis måden at kommunikere på skaber dårlige resultater, bliver man nødt til at tage sine metoder op til genovervejelse. Så det handler også om at have en stor portion selvindsigt.

Er det vigtigt både at være en dygtig håndværker og en dygtig leder i dag?
Nej, det mener jeg ikke. Og her kommer jeg nok op at slås med nogle af mestrene. Jeg mener, at den dygtige leder nok bliver endnu dygtigere af, at han ikke er fedtet ind i alt det praktiske arbejde. Ved at stille spørgsmålstegn ved, hvordan svendene arbejder, tvinger han dem også ud i noget tankevirksomhed. Og det får man både klogere og dygtigere medarbejdere af. Hvis man er i stand til at træde to skridt tilbage og se virksomheden ude fra, giver man også medarbejderne plads til at udvikle sig. Det handler om ikke at have alle svarene og bevare en nysgerrighed til sit arbejde. De bedste fodboldtrænere er jo heller ikke altid de bedste fodboldspillere.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Anne Birgitte Lindholm er forfatter til bogen ”Mesterledelse – når du leder i et håndværksmiljø” .

Kan alle håndværkere blive en god leder?
Ja, så længe man har en interesse for det og lægger et ordentligt stykke arbejde i det. Selvfølgelig er der nogen, der har lettere ved det end andre, og som mere naturligt tager ledelsesrollen i mange situationer. Men man skal ikke tro, at ledelse er noget medfødt. Ledelse er, ligesom så mange andre fag, noget man kan tillære sig og træne sig op til. Som leder bruger man sig selv som et slags værktøj til at skabe resultater i sin virksomhed, og det er vigtigt, at man tager sin lederrolle lige så alvorligt, som sin håndværkerrolle. Det handler i bund og grund om at være sig sin lederrolle bevidst.

Hvilke gevinster henter man, ved at være en dygtig leder?
God ledelse kan give meget store gevinster i både øget produktivitet og kvalitet. Medarbejdernes motivation og ejerskab over opgaven har en kæmpe stor indflydelse på de resultater, der bliver skabt. Det er et velkendt faktum, at motiverede mennesker også producerer mest. Man er ganske enkelt mest produktiv, når man også er motiveret for sine opgaver. Det er derfor også i høj grad i mesters egen interesse at skabe en motiveret medarbejdergruppe.

Hvilke kompetencer skal man besidde for at kunne lede en moderne installationsvirksomhed?
Man skal være dygtig til at involvere sine medarbejdere og anerkende, at de nogle gange ved mere end dem, der sidder i toppen af virksomheden. Og så skal man være bevidst om, hvad det overhovedet vil sige at være leder og ikke mindst, hvilken slags leder, man ønsker at være. Alt for mange chefer er ikke bevidste om, hvor stor en indflydelse, de har på de resultater, der bliver skabt i virksomheden. Så god ledelse handler også rigtig meget om at blive bevidst om, hvor virksomheden er på vej hen, hvad virksomhedens identitet er, og ikke mindst gøre disse ting klart for medarbejderne.

Læs mere om ledelse i installationsbranchen i den trykte udgave af Erhvervsmagasinet Installatør, som udkommer den 13. marts.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

26.04.2024RIB Software

Sponseret

Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

26.04.2024Installator.dk

Øget fokus på montørens arbejdsplads i bilen

25.04.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Mød Niko på El & Teknik 2024

25.04.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Massimo Battaini er ny CEO for Prysmian

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø