Sådan bliver havnedriften digitaliseret over hele verden

Har du tænkt over, hvordan din nye mobiltelefon, bilen i din garage eller køkkenvarmeren endte hos dig? Havet spillede formentlig en nøglerolle.

Omkring 90 procent af verdens varer transporteres ad søvejen, og over 70 procent sendes i de ikoniske containere, vi forbinder med havne over hele verden. Faktisk bliver der hvert år sent omkring 226 millioner containere med flere end 50.000 skibe. Hel året rundt, døgnet rundt.

De seneste år er den globale handel eksploderet, hvilket har lagt pres på behovet for effektiviseringer på alle niveauer. Med de stigende varemængder er alle forbedringer og muligheder for effektivisering naturligvis velkomne. Derfor er det ikke så mærkeligt, at der er stor fokus på digitalisering af havnedriften.

Arbejdet foregår overalt i sektoren. Dels foregår det på skibene og selvfølgelig i de havne, hvor godset ankommer og afgår. Men også aktiviteter ind imellem og omkring finder sted, og her lurer en ret så væsentlig detalje.

For at låse op for de mange fordele, digitaliseringen giver, skal alle led i kæden inddrages. Hvis det ikke er en del af den komplekse logistikkæde, vil mange af digitaliseringens fordele blive spildte, såsom forbedringer i effektivitet, produktivitet, hastighed, kontrol og sporbarhed. Alle virksomheder skal derfor digitalisere deres processer og udstyre deres teams med den rigtige teknologi for at opnå fuld effekt.

Mobile løsninger er en vigtig nøgle En væsentlig del af den digitale transformation er brugen af pålidelige mobile løsninger – fra enheder til software og køretøjsmonterede løsninger. Tag som eksempel robuste tablets, som eksempelvis kan bruges til:

Skibe kan bruge dem til lastinspektion, lastsporing og dokumentation.

Losse-/lasteterminaler, håndtering af enheder i de forskellige maskiner, der bruges til at flytte containere, dokumentation, overvågning af operationer på jorden og overvågning af olietankskibe.

Logistikydelser til overvågning af operationer på jorden, samt kommunikation og dokumentation.

Landtransport til autentificering, logning af last og navigation.

Tekniske tjenester til kommunikation/dataoverførsel, opgavestatus, fjernsupport og logout-procedurer.

Et eksempel fra Italien

Lad os se nærmere på et par eksempler, hvor digitale elementer har forbedret effektiviteten væsentligt. Først ankommer vi til Italien, hvor landets førende logistikcenter, Interporto Padova, bruger robuste tablets til at forbedre deres produktivitet, effektivitet og bæredygtighed.

Interporto håndterer vigtige veje, jernbaner og havnekommunikationsruter for det nordøstlige Italien og Europa. Omkring tyve godstog afgår og ankommer herfra hver dag og forbinder de vigtigste italienske og europæiske havne. Interportos hovedmission er at udvikle intermodal trafik ved at tilskynde til brug af langdistancejernbaner frem for mindre miljøvenlig lastbilfragt. De robuste mobile enheder bruges til at overvåge og styre opgaver og forsendelser i realtid, til at hjælpe arbejdere på jorden og til at håndtere maskiner.

Disse robuste tablets bruges dag og nat af medarbejdere, der arbejder langs skinnerne i vejrforhold, der byder på regn, sne og sol. Operatører modtager og sender løbende information fra enhederne, hvilket

garanterer konstant forbindelse takket være deres forbindelse til mobilnetværket. Tablets bruges også i cockpittet på containerhåndteringskøretøjerne, hvor driftsrelateret information transmitteres i realtid til chaufførerne.

Endnu en global operatør

En anden spiller, der nyder godt af robuste tablets og computere i sin daglige drift, er DP World. En af virksomhedens aktiviteter er baseret på den livlige Southampton-terminal i Storbritannien, hvor de spiller en vigtig rolle i forsyningskæden, der muliggør global handel.

DP World Southampton var på jagt efter en mobil dataløsning til sine managers, der har ansvar for at laste og losse containere på hvert skib, der besøger terminalen på en korrekt og sikker måde. Efter at have gennemgået en række mobile enheder faldt valget på Panasonics robuste tablets, og der blev udviklet et separat computerprogram til at give manageren information i realtid. Resultatet er meget værdsat og giver blandt andet personalet tilstrækkelig autonomi til at træffe informerede beslutninger på stedet, hvilket øger produktiviteten og reducerer omkostningerne.

Personalet kan nu vælge, hvilket lastrum på skibet der skal behandles og samtidig bekræfte, hvor alle containerne er placeret. Ingen anden terminal bruger en mobil enhed med så avanceret software, der gør det muligt for en operatør at interagere med lastning og losning af et skib i realtid. Resultatet er slående - siden introduktionen af systemet kan terminalens kraner arbejde hurtigere, hvilket igen betyder, at skibene kan komme hurtigere afsted til næste destination.

Programmet modtager løbende opdateringer fra hver tablet, som i baggrunden skifter mellem 4G- og Wi-Fi-forbindelser for at sikre, at forbindelsen vedligeholdes. Vejr og vind kan som bekendt også påvirke, hvordan brugerne ser og ikke mindst håndterer skærme på mobile enheder. Med de robuste tablets kan brugeren blandt andet skifte mellem at bruge fingrene til at bruge en pen, hvilket betyder, at arbejdet kan fortsætte selv under de sværeste forhold.

DP World har også udstyret de køretøjer, der flytter og stabler containere, med robuste bærbare computere i en tilpasset docking-enhed. Endelig bruger DP Worlds vedligeholdelsesteam robuste bærbare computere som vigtige værktøjer til at køre diagnosticering og administrere vedligeholdelsesopgaver på køretøjer ved terminalen.

Det er indlysende, at robuste mobile løsninger kun er en vigtig del af digitaliseringen af havnedriften, men det er et værktøj, der kan være porten til transformation i flere miljøer i branchen – fra administration til logistik og vedligeholdelse og reparationer.

Er du aktiv i den spændende logistiksektor? Har du måske flere eksempler på, hvordan digitalisering kan effektivisere i branchen?

- Stefan Lindau, nordisk landechef hos Panasonic TOUGHBOOK.

07.11.2023Panasonic

Sponseret

Få de nye luft til vand-varmepumper fra Panasonic nu.

07.03.2023Panasonic

Sponseret

4K Inspirerer: Panasonic Styrker sin Position som 4K-Anfører med nye Produkter på ISE-2023

06.03.2023Panasonic

Sponseret

Panasonic Annoncerer Næste Generation af Kairos Live-Produktionsplatformen på ISE 2023

03.03.2023Panasonic

Sponseret

Panasonic Udvider Sit Sortiment Af Interaktive Touchskærme Med Eq2-pcap-serien

02.03.2023Panasonic

Sponseret

Danske virksomheder smider elektronik væk alt for tidligt

01.03.2023Panasonic

Sponseret

Panasonic Introducerer Ny Serie Af Professionelle Premiumskærme