Sådan kom Danmarks fladeste pæne stikprop til verden

Han skulle tilbage i 2017 blot flytte en kommode i sin lejlighed nogle få meter. Det er i dag ført til, at han er blevet iværksætter med en designerstikprop, som rammer et hul i markedet, bliver solgt i Danmark og er på vej ud i Europa. Hvordan hænger det sammen?

”Vi får stikpropperne samlet og pakket på et fantastisk beskyttet værksted hos Københavns Kommune”, fortæller Anders Halborg Thorngaard. Foto: Designerstik..

”Der, hvor jeg ville placere kommoden, var der en stikkontakt. Det betød, at kommoden stod og flagrede seks-syv centimeter ud for væggen. Det irriterede mig, og jeg søgte derfor efter en stikprop, der var flad og ikke fyldte så meget som den klassiske stikprop. Det kunne jeg ikke finde, i hvert fald ikke noget, der var pænt og havde jord. Det undrede mig”, fortæller Anders Halborg Thorngaard.

Han er uddannet maskiningeniør med speciale indenfor produktudvikling, og han tænkte ’hvor svært kan det være selv at designe og producere en pæn, flad stikprop med jord?’. Så han kastede sig over at designe et fladt stik i sit kælderværksted. Det lykkedes, han installerede stikproppen på en ledning og kunne tænde standerlampen på kommoden, som nu var placeret pænt og fladt op ad væggen sådan, som den nu skal.

Vi rammer et udækket nichemarked for stikpropper, der både er flade og pæne

Anders Halborg Thorngaard

Kan den også være pæn?
Så var alt på plads. Bortset fra at Anders i processen med at designe stikproppen fik en tanke: ’Kunne man designe en stikprop, der ikke kun var praktisk og flad, men også var pæn for øjet. Så den kunne anvendes i synlige stikudtag i for eksempel et køkken, hvor pladsen ofte er trang, men hvor behovet for at tilslutte køkkenmaskiner er stor?’.

Den opgave gik han derfor i gang med. Det resulterede i et konkret produkt, som han fik 3D-printet. ”Det var måske lidt naivt at tro, at jeg bare kunne designe et pænt fladt stik og så lancere det på markedet. Elbranchen er jo et meget reguleret marked, hvor produkter selvfølgelig skal leve op til en masse sikkerhedskrav. Da jeg undersøgte det nærmere, fandt jeg hos Sikkerhedsstyrelsen frem til en europæisk standard, der fyldte cirka 400 sider. Det viste sig at være en kæmpestor opgave, og jeg endte op med en liste af krav, der var meget, meget langt, som jeg skulle dokumentere, min stikprop levede op til”, fortæller han.

Et år med design og test
Det resulterede i en længere periode med konstruktionsarbejde, hvor han prøvede sig frem og fik 3D printet cirka 20 prototyper af stikproppen hos et hollandsk firma, der både kunne printe i plast og messing.

”Jeg tegnede og testede i cirka et år i min fritid. Det var et langt mere omfattende arbejde end, jeg havde drømt om. Men efterhånden lykkedes det mig at leve op til alle de mange krav og regler, og jeg kunne sende stikproppen til et svensk testlaboratorium, der kunne certificere mit produkt”, fortæller han.

Støbeform og brandhæmmer
Men det betød ikke, at Anders Thorngaard var i mål med sit produkt. Langt fra. Nu skulle han købe en støbeform, der kunne støbe stikproppen. Efter en større søgning fik Anders kontakt til en kinesisk producent af plaststøbeforme, og efter fem-seks iterationer lykkedes det også at få skabt en støbeform, der var god.

Næste skridt var så produktion af messingben til stikproppen, og her fandt han frem til en producent i Indien, der efter en stribe iterationer, kunne levere messingben i den rette kvalitet.

”Da jeg havde alle delene til stikpropperne på plads, sendte jeg dem til ny godkendelse hos det svenske testlaboratorium. Efter tre måneders test fik svar tilbage om, at min plast manglede brandhæmmer. Så måtte jeg op på hesten igen og efter en længere proces, fik jeg endelig min produkt- og produktionsgodkendelse i 2018”.

Men det betød stadig ikke, at Anders Thorngaard var i mål med sit produkt. Et produkt skal sælges i en emballage, og emballagen skal også godkendes. Efter en del søgning og iterationer endte han med også at have emballagen på plads. Han var nu klar til at sælge produktet, og det skete til at starte med via den forbrugervendte webshop Greenline.dk.

Har du styr på din jord?

Når du tilslutter køleskabet eller elkedlen til en stikkontakt, skal du sørge for, at jordforbindelsen er i orden. I en stor del af elinstallationerne i de nye boliger, som Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede i 2020, var der ikke styr på jordforbindelsen til de transportable eller stationære brugsgenstande, og dermed var der ikke den krævede beskyttelse mod stød.

Det er et krav for alle boliger, der er opført efter 1. juli 2017, at beskyttelseslederen i stikkontakten skal overføres korrekt til brugsgenstandene.

”Det er et problem, hvis stikproppen på kaffemaskinen eller køleskabet ikke passer til stikkontakten, hvor det tilsluttes. Men det er muligt at løse, enten ved at skifte stikproppen eller stikkontakten ud, eller ved at købe en adapter”, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
I alt blev elinstallationerne i 77 nye boliger kontrolleret sidste år, og 60 procent af de transportable brugsgenstande havde ikke jordforbindelse, mens det manglede ved 20 procent af de stationære brugsgenstande.

Kilde: www.sik.dk

Fra køkkenbord til virksomhed
”I starten var salget naturligt nok langsomt, men efterhånden, som ringene bredte sig vandet, kom der mere fart på salget. Efterhånden blev det en meget stor opgave for min hustru og jeg at pakke samt forsende de mange pakker ved køkkenbordet derhjemme”, fortæller han og supplerer:

”Siden da er forretningen blevet drevet til et nyt niveau med mere markedsføring og salg. Vi har indgået aftaler med grossister om salg, og vi får stikpropperne samlet og pakket på et fantastisk beskyttet værksted hos Københavns Kommune. Værkstedet har cirka 20 medarbejdere, og jeg nyder at besøge stedet, hvor der sker så mange gode ting for mennesker, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Vi kunne sikkert få stikpropperne samlet billigere i Østeuropa eller Asien, men det giver bare så meget mening at anvende det beskyttede værksted”.

Anders Halborg Thorngaard har nu valgt at gå fuldtid med produktet, har lejet lokaler og lagerplads, indgået aftale med en partner, ansat en marketingchef og taget hul på en mere offensiv markedsføringsstrategi med sigte på Norden og Nordeuropa.

”Vi rammer et udækket nichemarked for stikpropper, der både er flade og pæne. Derudover leverer vi stikpropperne med jord, hvilket siden 2017 har været et krav til alle apparater for at beskytte mod stød”.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

04.07.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Elegant spejlbelysning med integreret LED

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

03.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1700W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

03.07.2025Installator.dk

Ny el-motorvej fra Aarhus til Aabenraa koster 12,5 mia. kr.

03.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Supersygehus sikrer strømforsyning uden klimaskadelig SF6-gas

02.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny Wiser Home med brugervenlighed i højsædet

01.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

VIDSTE DU DET? Alcadon kan også hjælpe installatører med det her

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup