Sæt strøm til fødevarer og opnå energibesparelser

Ohmsk opvarmning kan blive en gamechanger i fødevareindustrien, når det gælder om at nedsætte energiforbruget. Innovationsfonden investerer i udvikling af teknologien, som indtil nu kun er brugt til opvarmning af supper og andre flydende fødevarer.

Den direkte opvarmning af fødevarer indefra med strøm er i sig selv mere energieffektivt, da stort set ingen energi går til spilde. I det isolerede kammer tilføres elektricitet, så materialet opvarmes på få minutter, uanset mængde. Foto er fra indledende forsøg med teknologien på Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut..

I stedet for at koge en kødpølse i et dampskab i timevis, kan den blive klar på få minutter ved, at man sætter direkte strøm til den. Ohmsk opvarmning sparer fødevareproducenter store mængder energi, både ved at gøre opvarmningstiden markant kortere, men også fordi den direkte opvarmning indefra i produktet, i sig selv er mere energieffektivt.

Danmark fremstiller store mænger foder og fødevarer, som kræver anseelige mængder energi, at koge. Og det er ikke kun pålæg og anden menneskeføde. Eksempelvis varmer industrien årligt over 800.000 ton fisk op for at producere fiskemel, som blandt andet bruges til foder til Danmarks hus- og kæledyr. 
Med energikrisen i 2022, blev det tydeligt, hvad afhængighed af energi fra fjerne egne kan betyde for både pris og forsyningssikkerhed. Hertil kommer, at ambitiøse politiske målsætninger og krav til grøn omstilling, også peger på lavere energiforbrug og øget elektrificering. 

Høj virkningsgrad
Her er ohmsk opvarmning en del af løsningen. Teknologien har en virkningsgrad (energieffektivitet), der kan være op mod det dobbelte af konventionel dampkogning baseret på afbrænding af fossiler.   
Selvom ohmsk opvarmningsteknologi har været på markedet i årtier, har det kun været brugt til flydende fødevarer, hvor man let kan tilføre varme, og via omrøring sikre en ensartet temperatur. 

”Det er en langt større udfordring at sætte strøm til faste fødevarer, uden at der opstår lommer af underopvarmet materiale. Det er dog demonstreret, at det kan lade sig gøre i forsøgsopstillinger, og projektets ambition er at konstruere en proces, så det er muligt at skalere op, og sikre at også store mængder kan opnå en tilstrækkelig og ensartet varmebehandling. Dette er helt afgørende for fødevaresikkerheden og produktkvaliteten”, siger projektlederen, seniorkonsulent Christian Vestergaard, Teknologisk Institut.

I projektet arbejdes der med kødprodukter, fødevarer af fermenteret planteprotein (fermentater), slagteri sidestrømme til petfood og foder samt industrifisk til fiskemel.

”Projektet skal vise at ohmsk opvarmning kan anvendes til disse produkter, og gennem kemiske, mikrobiologiske, og forbrugerundersøgelser desuden demonstrere at næringsindhold, kvalitet og fødevaresikkerhed er på linje med eller bedre end traditionelle processer. Samtidig skal metodens bæredygtighedsfordele eftervises i detaljerede livscyklusanalyser”, siger Christian Vestergaard.

Læs også: Nyt værktøj til omstillingen til cirkulær økonomi

Teknologisk Institut står for projektledelse, indledende test af råvarer og afprøvning af den ohmske kogeteknologi hos de deltagende industripartnere FF Skagen, DAKA A/S, Danish Crown og Fermentation Experts, samt organisering af forbrugertests. 

Alflow Scandinavia A/S bidrager med udstyr samt ekspertise og erfaring i ohmsk opvarmningsteknologi. På DTU Food analyseres alle produkter for eventuelle forskelle i næringsstoffer, mens DTU Sustain udfører en omfattende analyse af produkternes livscyklusanalyse (LCA). 

Fakta
• Innovationsfondens investering: 7,2 millioner kroner
• Samlet budget: 11 millioner kroner
• Officiel titel: Ohmic Heating for the Food and Feed Industry (OHMIC)
• Varighed: 2,5 år

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

25.06.2024Installator.dk

Elafgifter får boligejere til at frakoble solceller

24.06.2024Installator.dk

NRGi og Sampension vil investere i store solcellepark

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

10.06.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme støtter grønt forslag fra Radikale Venstre

05.06.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Nu kan du opgradere til myUplink

04.06.2024Dansk Køl & Varme

Sponseret

Arbejder du med køleanlæg eller varmepumper? Så bør du vide det her

04.06.2024Installator.dk

Varmepumpepulje er kommet sløjt fra start

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle