Sammenhængende ventilation holder luft og bolig sund

Avancerede ventilationssystemer er ved at blive standard i både nybyggeri og ved gennemgribende renoveringsprojekter. Løsningerne giver energieffektiv genvinding af varme, app-baseret styring, effektiv kontrol af luftfugtighed – og mulighed for installation i både vægge, gulv og loft. Men de stiller også krav til dimensionering, projektering og installation.

Energibesparende, moderne boliger har ofte betydelige indeklimaproblemer, siger Niels Peter Skov, kommerciel chef i Vølund Varmeteknik. PR-foto..

Reglerne og forventninger til boligernes energiforbrug er blevet gradvist skærpet gennem de seneste mange år. Først som konsekvens af halvfjerdsernes oliekrise, siden grundet stigende bevidsthed om behovet for at skære i boligmassens CO2-udledning.

”Mange ældre boliger betegnes som naturligt ventilerede. Hvilket egentlig blot betyder, at de er utætte og energikrævende at varme op. Energibesparende, moderne boliger har til gengæld ofte betydelige indeklimaproblemer”, konstaterer Niels Peter Skov, kommerciel chefVølund Varmeteknik.

Udfordringerne med dårligt indeklima, fugtophobning og skimmel skyldes overvejendeat luftudskiftningen ganske enkelt bliver utilstrækkelig i de meget tætte og velisolerede bygninger. Men boligejereejendomsselskaber og investorer er dog blevet mere opmærksomme på, at man er nødt til at forebygge og udbedre problemerne

Udfordringerne med dårligt indeklima skyldes overvejende, at luftudskiftningen ganske enkelt bliver utilstrækkelig i meget tætte og velisolerede moderne boliger. Arkivfoto..

Avanceret ventilation som standard i nybyggeri
”For 10-15 år siden var sammenhængende ventilationssystemer og varmegenvinding ikke specielt udbredt. Det var – som i sin tid aircondition i biler – kostbart ekstraudstyr for de fåMen i dag er det uomgængeligt, og det er en rigtig god ting. Du får både energieffektive boliger, et godt indeklima og slipper for mange af de fugt- og komfortrelaterede udfordringer, der plager boliger uden tilstrækkelig ventilation”, forklarer Niels Peter Skov.

De nyeste systemer er støjsvage og kombinerer genvinding af varme og effektiv ventilation. Samtidig indtænkes kontrol og brug af emhætte, hvorfor der ikke opstår vakuum, når der skal suges damp og stegeos ud af køkkenet. Løsningerne er også app-styrede, så man nemt kan kontrollere temperatur og luftudskiftning – samt får en notifikation, når det eksempelvis er tid til at skifte filtre eller tilkalde service.

Mange boligejere har imidlertid et lidt anstrengt forhold til at spendere eksempelvis 60.000 kroner på et moderne ventilationsanlæg, når der skal bygges nyt eller renoveres.

Fordelagtige energilån gør sund luft mere tilgængelig
For selv om varmegenvindingsløsningerne er blevet særdeles effektive med virkningsgrader på op mod 90 procent, så er tilbagebetalingstiden lang. Samtidig er det et system, man i sagens natur helst ikke skal lægge mærke til, hvorfor værdien kan være svær at øjne i hverdagen.

Her må vi som fagfolk og installatører være gode til at anskueliggøre, hvordan god ventilation giver beboere et langt sundere indeklima og i bund og grund også øget livskvalitet. Samt at du på sigt øger ejendommens levetid og værdi. Endelig findes der jo fordelagtige energilån – det tilbyder både vi selv og andre – så den umiddelbare omkostning minimeres betydeligt”, konstaterer Niels Peter Skov.

Han forventer ikke, at man i de kommende år vil se kvantespring i effektiviteten af varmegenvindingsløsningerne, da de allerede er meget effektive. Til gengæld oplever Niels Peter Skov, at en stadig optimering af entalpivekslerne, der overfører fugt fra udblæsnings- til indblæsningsluften, så luftfugtigheden styres mere optimalt.

”Du kan have markedets bedste ventilationsanlæg siddende i ejendommen. Men det bliver aldrig bedre end installationen”.

Niels Peter Skov, kommerciel chef i Vølund Varmeteknik

Fleksibel installation giver flere muligheder
”Der er også stadig flere løsninger på vej, som benytter rør af plast fremfor spirorør af aluminium, hvilket blandt andet gør det lettere at holde fordelingssystemet indenfor dampspærren. Vi ser også stigende efterspørgsel på fordelingssystemer der kører i gulv og med udblæsning i vægmonterede dyser. På den måde undgår du montering på loft, hvilket jo kan være en stor udfordring i boliger med fladt eller forskudt tag – eller ved loft til kip. Det giver simpelthen nogle nye muligheder”, siger Niels Peter Skov.

Som installatør har man med andre ord flere og bedre kort på hånden i dag, når man skal tale ventilation med boligejere, ejendomsselskaber eller udviklere. I særdeleshed, hvis man er i stand til at fremvise veldokumenterede eksempler og referencer på installationer, man har foretaget af kvalitetsanlæg. Han bemærker dog samtidig, at de stadig mere avancerede og ventilationssystemer stiller krav til installationsarbejdet.

”Du kan have markedets bedste ventilationsanlæg siddende i ejendommen. Men det bliver aldrig bedre end installationen. Derfor gør vi meget ud af at uddanne indenfor dimensionering, projektering og installation – og anbefaler alle i branchen at gøre sig umage for at benytte sig at de muligheder, vi og andre leverandører stiller til rådighed. Det gør det lettere at levere løsninger, kunderne oplever som en virkelig gevinst i hverdagen og som efterlever de energikrav, der stilles. Ligesom du får lettere ved både at skaffe referencer og efterfølgende tage en informativ samtale med de kunder, der kommer til efterfølgende”siger Niels Peter Skov.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

22.03.2024ABB A/S

Sponseret

Mød ABB på EL & TEKNIK '24

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København