Schneider Electric sætter fokus på energiforbruget

Installatørerne kan hjælpe virksomheder med at spare store summer. Gøres det rigtigt, er investeringerne meget hurtigt tjent hjem.

Af Thomas Rolsted

Dansk erhvervsliv går hvert år glip af enorme besparelser fordi virksomhederne ikke ved nok om mulighederne for at reducere energiforbruget. Og det er skidt for virksomhedernes bundlinje - og for miljøet. Derfor sætter Schneider Electric Danmark nu fokus på at reducere energiforbruget markant, både i erhvervsbyggerier, industrien, boligbyggerier og energi- og infrastruktursektoren.

"Det er overraskende, hvor lidt der skal til for at opnå en stor reduktion i energiforbruget. Hvis man vel at mærke gør tingene på den rigtige måde. Vi vil, sammen med installationsbranchen, arbejde på at gøre dansk erhvervsliv opmærksom på mulighederne," siger Carl Trock, administrerende direktør i Schneider Electric Danmark.

"Energi er meget hurtigt ved at blive en knap ressource, både for private og for erhvervslivet. Alle har et meget udtalt behov for at sænke deres forbrug og udnytte den eksisterende energi mere effektivt, og det behov vokser hele tiden. Derfor investerer vi i Schneider Electric Danmark kraftigt i yderligere at styrke vores tilbud på markedet."

Schneider Electric er blandt verdens førende, når det gælder produkter, know-how og hele løsninger til optimering af energi. Det kommer danske virksomheder til gode, når de sammen med deres installatører går i gang med en målrettet indsats på området.

"Installatørerne har ekspertisen, deres kunder sparer penge - og vi har produkterne, løsningerne og erfaringer fra hele verden. Vi har også adgang til et internationalt ekspertteam, som kan være med til at hjælpe kunderne og deres rådgivere med analyse og rådgivning. Det er en kombination, hvor alle vinder," siger Carl Trock.

Aktiv og passiv tilgang
Schneider Electric arbejder på både dansk og internationalt plan med produkter, løsninger og services under fællesnævneren Energy Efficiency. Kernen i konceptet er en erkendelse af, at vejen til Energy Efficiency er at gøre både en aktiv og en passiv indsats. Carl Trock forklarer:

"Den aktive tilgang - Active Energy Efficiency - består i at indføre permanente ændringer ved hjælp af måling, overvågning og kontrol med energiforbruget i bygninger. Hertil kommer så Passive Energy Efficiency, som blandt andet omfatter bedre isolering og udskiftning af lyskilder og andre enheder med nye, som har lavere energiforbrug.

Begge dele er vigtige, men alligevel viser erfaringerne, at den aktive indsats alt for ofte bliver overset. Selv hvis vi ser bort fra virksomhedernes bundlinje og kun kigger på miljøet, er det nedslående. Vores beregninger viser, at det er umuligt at nå de internationale mål for at reducere udledningen af drivhusgasser uden Active Energy Efficiency."

Ifølge Schneider Electrics beregninger er det ikke småpenge, der står på spil. For eksempel kan man i boligbyggeri nedsætte energiforbruget med mellem 10 og 40 procent ved at følge Schneider Electrics metoder til at opnå Energy Efficiency. I erhvervsbyggerier kan man spare op til 30 procent, og i industri- og infrastruktursektoren kan den gennemsnitlige fabrik nedsætte forbruget med mellem 10 og 20 procent.

Kun 50 procent udnyttes
"I industrien, hvor der typisk anvendes mange elektriske motorer, går mindst halvdelen - i nogle tilfælde to tredjedele - af det samlede elforbrug til motorer. Desværre udnytter motorerne kun omkring 50 procent af den tilførte energi. Med Active Energy Efficiency kan det tal hæves helt op til 80 procent. Når man samtidig husker på, at en typisk, stor virksomhed bruger lige så meget energi som en lille provinsby, er det klart for enhver, at der er tale om nogle ganske store besparelser i kroner og øre."

Blandt udfordringerne ved at få dansk erhvervsliv til at spare mere på energien er især to udbredte misforståelser:
- At det er meget dyrt at etablere energibesparende tiltag og derfor knapt nok kan betale sig
- At det kun kan lade sig gøre i forbindelse med opførelse af nye bygninger og etablering af nye fabrikker og anlæg.

Til det siger Carl Trock:
"Det er vigtigt at forstå, at man kan indføre Energy Efficiency alle steder, også i eksisterende bygninger og anlæg. Mange energibesparende tiltag er hverken vanskelige eller dyre at installere, og der er en utrolig kort tilbagebetalingstid på de forskellige tiltag. For eksempel vil udgiften til at reducere hastigheden på en 22 kW blæser fra 50 til 47 Hz være tjent dobbelt hjem allerede det første år," siger Carl Trock.

Kontinuerlig proces
Schneider Electrics Energy Efficiency-koncept lægger stor vægt på nødvendigheden af at have omfattende data til rådighed. Det er for eksempel ikke nok at have tal for, hvor meget varme, der bruges pr. kvadratmeter i en given bygning. Man må også have kendskab til forbruget fordelt på enkelte dage og tidspunkter, og sammenholde det med informationer om, hvor mange mennesker, der er i bygningen og på hvilke tidspunkter.

Og så gælder det om at have konstant fokus. Det er ikke et begrænset projekt, som kan gennemføres på tre måneder:
"Nøglen til Energy Efficiency er at måle, overvåge og styre forbruget gennem løbende optimering. Optimering kan ske gennem automatisering, for eksempel styring af varme, ventilation, køling, lys og lignende. Forbruget bliver hele tiden overvåget, målt og analyseret, og der skal løbende foretages evalueringer, som måske kan give anledning til yderligere optimeringer. Det er altså en kontinuerlig proces, siger Carl Trock.

Han tilføjer, at bare det at tage det første skrift mod en målrettet indsats ofte giver en hurtig gevinst.
"I nogle tilfælde kan op mod halvdelen af den samlede besparelse opnås allerede i analysefasen, fordi opmærksomheden i sig selv fører til ændringer i adfærd og forbrug. Når så man rent faktisk begynder at styre og optimere forbruget, opnås der yderligere besparelser."

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

27.06.2025OK a.m.b.a.

Sponseret

OK’s digitale tankkort øgede overblikket og reducerede dieselregningen

27.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nøglen til fremtidens energisystem ligger i effektiv skalering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup