Set på Light + Building 2022: Det blærede, det bæredygtige og det brugervenlige

Fremtidens eltekniske løsninger er blandt andet præget af tre tendenser: Design, bæredygtighed og brugervenlighed. Sådan lyder det fra KNX-eksperten Thomas Scharbau efter to hektiske dage på den kæmpestore messe Light & Building i Frankfurt den 2.-6. oktober.

”Mange produkter som ladestandere og lignende er udstyret med forbrugsmålere eller en app, der fortæller hvor meget, hvordan, hvor og hvornår”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions .

”Du behøver ikke længere være KNX-professor for at installere smarthome-anlæg i en bygning”, fortæller Thomas Scharbau. Han er uddannet elinstallatør og leder af virksomheden KNXsolutions, og så har han anskaffet sig domænet knx.dk.

Han besøgte sammen med kollega Søren Lundgren messen Light + Building i Frankfurt, som gennem en længere årrække har været den toneangivende messe for nye tendenser, produkter og løsninger inden for belysning og elteknik til bygninger. Messen har dog på linje med så meget andet været ramt af pandemien og har ikke været afholdt siden foråret 2018.

Læs også: Månedens udfordring: Mangel på specialteknikere hæmmer væksten

”Vi har savnet muligheden for at mødes med fagfæller og nørde i nye løsninger og tendenser. Det er fint at orientere sig via internettet; men det er altså bare langt bedre og mere fornøjelig at mødes med gode kollegaer ansigt til ansigt. Så vi tog til Frankfurt med store forventninger”, fortæller Thomas Scharbau og supplerer:

”Det var et godt messebesøg, og vi fik meget ud af det. Men messen var en neddæmpet udgave af tidligere tiders messebrag. Aktivitetsniveauet var en del lavere end, vi har været vant til. Pandemien har ramt mulighederne for at stable en intens messe på benene hårdt – det kan man godt mærke”.

”Det er fint at orientere sig via internettet; men det er altså bare langt bedre og mere fornøjelig at mødes med gode kollegaer ansigt til ansigt”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions..

Det blærede
Der er særligt tre tendenser, som gjorde indtryk på ham og kollegaen Søren Lundgren. Den første er en markant udvikling af design af tryk, knapper og andre brugerpaneler. ”Design af tryk er blevet mere lækkert og indbydende, synes jeg. De er gået fra at være ren funktionalitet til nu også at spille en æstetisk rolle i bygningen. Der er kommet meget mere Georg Jensen og B&O over tryk og afbrydere. Jeg så også et eksempel på vibrationseffekt, som vi kender det fra smartphones, på et betjeningspanel. Og et andet eksempel hvor trykknapperne lignede ’emojis’. Det kan jeg godt lide”, fortæller Thomas Scharbau.

De nye designelementer vil begynde at komme på markedet i første kvartal 2023.

Det bæredygtige
Den anden tendens er ekstrem opmærksomhed på elforbrug og fleksibelt forbrug – og derved altså bæredygtighed og energikrise. ”Vi så såkaldt ’metering’ overalt på messen. Mange produkter som ladestandere og lignende er udstyret med forbrugsmålere eller en app, der fortæller hvor meget, hvordan, hvor og hvornår. Producenterne er tydeligvis opmærksomme på, at fremtidens forbrugere vil have kontrol over, hvornår og hvordan elforbruget skal være. Det er spændende. Vi er dog i Danmark langt foran med variable elpriser, som kan fordele elforbruget ud på døgn og dage. I Tyskland og det meste af Europa er det mit indtryk, at de fleste stadig afregner el efter en fast takst eller ’flat rate’”, fortæller han.

”Der er kommet meget mere Georg Jensen og B&O over tryk og afbrydere”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions..

Han fortæller, at den tendens falder fint i tråd med hans egne erfaringer fra KNXsolutions’ kunder. Han nævner et eksempel på en kunde, som er større advokatfirma. Firmaet har en række mødelokaler med lyssignaler uden for dørene og installationer til digitale møder samt præsentationer, der i alt løber op i et strømforbrug på syv KwH. Advokatfirmaet har bestilt KNXsolutions til at sikre, at mødelokalernes strømforbrug er helt slukket om aftenen og i weekenderne, hvor firmaet holder lukket; det bliver simpelthen styret sammen med til- og frakobling af alarmen.

Thomas Scharbau fortæller også, at han mødte omkring 25-30 danske kollegaer på messen, og at én af dem, som er ingeniør, var særlig begejstret for én bestemt nyhed, han så på messen. Det var en gadelampe udstyret med sensorer, solceller på toppen, batteri og indbygget ladestander til elbilopladning. Sensorerne gør gadelamperne i stand til at opfange, når der er trafik og skrue op for lysstyrken samt sende signaler til de næste lamper, så de kan gøre det samme. På den måde kan gadelamperne klare sig med lav lysstyrke eller måske slet ingen lys, når der ikke er trafik i gaden.

Det brugervenlige
Den tredje tendens er øget brugervenlighed og plug-and-play løsninger inden for bygningsautomatik: ”Vi så en del pakkeløsninger, der gør det langt lettere at installere smarthome-løsninger i bygninger uden at have gennemført en lang KNX-uddannelse eller lignende. Det gør det nemmere for elinstallatører at påtage sig smart home- eller bygningsautomatik-opgaver. Det er en god udvikling, synes jeg, fordi det åbner op for så mange muligheder for både at spare energi, øge komfort og skabe nye funktionaliteter”, fortæller Thomas Scharbau.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

29.01.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

27.10.2023Installator.dk

Intelligente løsninger og samarbejder skal energioptimere fremtidens byggeri

27.10.2023Installator.dk

Månedens udfordring: Rutineret hold springer ud som startup

24.10.2023Installator.dk

Markedet for bygningsautomatik stormer frem

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn