Set på Light + Building 2022: Det blærede, det bæredygtige og det brugervenlige

Fremtidens eltekniske løsninger er blandt andet præget af tre tendenser: Design, bæredygtighed og brugervenlighed. Sådan lyder det fra KNX-eksperten Thomas Scharbau efter to hektiske dage på den kæmpestore messe Light & Building i Frankfurt den 2.-6. oktober.

”Mange produkter som ladestandere og lignende er udstyret med forbrugsmålere eller en app, der fortæller hvor meget, hvordan, hvor og hvornår”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions .

”Du behøver ikke længere være KNX-professor for at installere smarthome-anlæg i en bygning”, fortæller Thomas Scharbau. Han er uddannet elinstallatør og leder af virksomheden KNXsolutions, og så har han anskaffet sig domænet knx.dk.

Han besøgte sammen med kollega Søren Lundgren messen Light + Building i Frankfurt, som gennem en længere årrække har været den toneangivende messe for nye tendenser, produkter og løsninger inden for belysning og elteknik til bygninger. Messen har dog på linje med så meget andet været ramt af pandemien og har ikke været afholdt siden foråret 2018.

Læs også: Månedens udfordring: Mangel på specialteknikere hæmmer væksten

”Vi har savnet muligheden for at mødes med fagfæller og nørde i nye løsninger og tendenser. Det er fint at orientere sig via internettet; men det er altså bare langt bedre og mere fornøjelig at mødes med gode kollegaer ansigt til ansigt. Så vi tog til Frankfurt med store forventninger”, fortæller Thomas Scharbau og supplerer:

”Det var et godt messebesøg, og vi fik meget ud af det. Men messen var en neddæmpet udgave af tidligere tiders messebrag. Aktivitetsniveauet var en del lavere end, vi har været vant til. Pandemien har ramt mulighederne for at stable en intens messe på benene hårdt – det kan man godt mærke”.

”Det er fint at orientere sig via internettet; men det er altså bare langt bedre og mere fornøjelig at mødes med gode kollegaer ansigt til ansigt”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions..

Det blærede
Der er særligt tre tendenser, som gjorde indtryk på ham og kollegaen Søren Lundgren. Den første er en markant udvikling af design af tryk, knapper og andre brugerpaneler. ”Design af tryk er blevet mere lækkert og indbydende, synes jeg. De er gået fra at være ren funktionalitet til nu også at spille en æstetisk rolle i bygningen. Der er kommet meget mere Georg Jensen og B&O over tryk og afbrydere. Jeg så også et eksempel på vibrationseffekt, som vi kender det fra smartphones, på et betjeningspanel. Og et andet eksempel hvor trykknapperne lignede ’emojis’. Det kan jeg godt lide”, fortæller Thomas Scharbau.

De nye designelementer vil begynde at komme på markedet i første kvartal 2023.

Det bæredygtige
Den anden tendens er ekstrem opmærksomhed på elforbrug og fleksibelt forbrug – og derved altså bæredygtighed og energikrise. ”Vi så såkaldt ’metering’ overalt på messen. Mange produkter som ladestandere og lignende er udstyret med forbrugsmålere eller en app, der fortæller hvor meget, hvordan, hvor og hvornår. Producenterne er tydeligvis opmærksomme på, at fremtidens forbrugere vil have kontrol over, hvornår og hvordan elforbruget skal være. Det er spændende. Vi er dog i Danmark langt foran med variable elpriser, som kan fordele elforbruget ud på døgn og dage. I Tyskland og det meste af Europa er det mit indtryk, at de fleste stadig afregner el efter en fast takst eller ’flat rate’”, fortæller han.

”Der er kommet meget mere Georg Jensen og B&O over tryk og afbrydere”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions..

Han fortæller, at den tendens falder fint i tråd med hans egne erfaringer fra KNXsolutions’ kunder. Han nævner et eksempel på en kunde, som er større advokatfirma. Firmaet har en række mødelokaler med lyssignaler uden for dørene og installationer til digitale møder samt præsentationer, der i alt løber op i et strømforbrug på syv KwH. Advokatfirmaet har bestilt KNXsolutions til at sikre, at mødelokalernes strømforbrug er helt slukket om aftenen og i weekenderne, hvor firmaet holder lukket; det bliver simpelthen styret sammen med til- og frakobling af alarmen.

Thomas Scharbau fortæller også, at han mødte omkring 25-30 danske kollegaer på messen, og at én af dem, som er ingeniør, var særlig begejstret for én bestemt nyhed, han så på messen. Det var en gadelampe udstyret med sensorer, solceller på toppen, batteri og indbygget ladestander til elbilopladning. Sensorerne gør gadelamperne i stand til at opfange, når der er trafik og skrue op for lysstyrken samt sende signaler til de næste lamper, så de kan gøre det samme. På den måde kan gadelamperne klare sig med lav lysstyrke eller måske slet ingen lys, når der ikke er trafik i gaden.

Det brugervenlige
Den tredje tendens er øget brugervenlighed og plug-and-play løsninger inden for bygningsautomatik: ”Vi så en del pakkeløsninger, der gør det langt lettere at installere smarthome-løsninger i bygninger uden at have gennemført en lang KNX-uddannelse eller lignende. Det gør det nemmere for elinstallatører at påtage sig smart home- eller bygningsautomatik-opgaver. Det er en god udvikling, synes jeg, fordi det åbner op for så mange muligheder for både at spare energi, øge komfort og skabe nye funktionaliteter”, fortæller Thomas Scharbau.

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

08.11.2024Installator.dk

Better Energy skærer markant ned

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

08.08.2024ELIT Scandinavia ApS

Sponseret

Få fuld kontrol over din IHC-installation – med ELIT IHC LINK

12.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

04.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kom med til en spændende dag fyldt med de seneste Industri-input og automationsløsninger.

10.05.2024Installator.dk

KNX har central rolle i fremtidens bæredygtige byggeri

14.04.2024Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning