Set på Light + Building 2022: Det blærede, det bæredygtige og det brugervenlige

Fremtidens eltekniske løsninger er blandt andet præget af tre tendenser: Design, bæredygtighed og brugervenlighed. Sådan lyder det fra KNX-eksperten Thomas Scharbau efter to hektiske dage på den kæmpestore messe Light & Building i Frankfurt den 2.-6. oktober.

”Mange produkter som ladestandere og lignende er udstyret med forbrugsmålere eller en app, der fortæller hvor meget, hvordan, hvor og hvornår”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions .

”Du behøver ikke længere være KNX-professor for at installere smarthome-anlæg i en bygning”, fortæller Thomas Scharbau. Han er uddannet elinstallatør og leder af virksomheden KNXsolutions, og så har han anskaffet sig domænet knx.dk.

Han besøgte sammen med kollega Søren Lundgren messen Light + Building i Frankfurt, som gennem en længere årrække har været den toneangivende messe for nye tendenser, produkter og løsninger inden for belysning og elteknik til bygninger. Messen har dog på linje med så meget andet været ramt af pandemien og har ikke været afholdt siden foråret 2018.

Læs også: Månedens udfordring: Mangel på specialteknikere hæmmer væksten

”Vi har savnet muligheden for at mødes med fagfæller og nørde i nye løsninger og tendenser. Det er fint at orientere sig via internettet; men det er altså bare langt bedre og mere fornøjelig at mødes med gode kollegaer ansigt til ansigt. Så vi tog til Frankfurt med store forventninger”, fortæller Thomas Scharbau og supplerer:

”Det var et godt messebesøg, og vi fik meget ud af det. Men messen var en neddæmpet udgave af tidligere tiders messebrag. Aktivitetsniveauet var en del lavere end, vi har været vant til. Pandemien har ramt mulighederne for at stable en intens messe på benene hårdt – det kan man godt mærke”.

”Det er fint at orientere sig via internettet; men det er altså bare langt bedre og mere fornøjelig at mødes med gode kollegaer ansigt til ansigt”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions..

Det blærede
Der er særligt tre tendenser, som gjorde indtryk på ham og kollegaen Søren Lundgren. Den første er en markant udvikling af design af tryk, knapper og andre brugerpaneler. ”Design af tryk er blevet mere lækkert og indbydende, synes jeg. De er gået fra at være ren funktionalitet til nu også at spille en æstetisk rolle i bygningen. Der er kommet meget mere Georg Jensen og B&O over tryk og afbrydere. Jeg så også et eksempel på vibrationseffekt, som vi kender det fra smartphones, på et betjeningspanel. Og et andet eksempel hvor trykknapperne lignede ’emojis’. Det kan jeg godt lide”, fortæller Thomas Scharbau.

De nye designelementer vil begynde at komme på markedet i første kvartal 2023.

Det bæredygtige
Den anden tendens er ekstrem opmærksomhed på elforbrug og fleksibelt forbrug – og derved altså bæredygtighed og energikrise. ”Vi så såkaldt ’metering’ overalt på messen. Mange produkter som ladestandere og lignende er udstyret med forbrugsmålere eller en app, der fortæller hvor meget, hvordan, hvor og hvornår. Producenterne er tydeligvis opmærksomme på, at fremtidens forbrugere vil have kontrol over, hvornår og hvordan elforbruget skal være. Det er spændende. Vi er dog i Danmark langt foran med variable elpriser, som kan fordele elforbruget ud på døgn og dage. I Tyskland og det meste af Europa er det mit indtryk, at de fleste stadig afregner el efter en fast takst eller ’flat rate’”, fortæller han.

”Der er kommet meget mere Georg Jensen og B&O over tryk og afbrydere”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: KNXsolutions..

Han fortæller, at den tendens falder fint i tråd med hans egne erfaringer fra KNXsolutions’ kunder. Han nævner et eksempel på en kunde, som er større advokatfirma. Firmaet har en række mødelokaler med lyssignaler uden for dørene og installationer til digitale møder samt præsentationer, der i alt løber op i et strømforbrug på syv KwH. Advokatfirmaet har bestilt KNXsolutions til at sikre, at mødelokalernes strømforbrug er helt slukket om aftenen og i weekenderne, hvor firmaet holder lukket; det bliver simpelthen styret sammen med til- og frakobling af alarmen.

Thomas Scharbau fortæller også, at han mødte omkring 25-30 danske kollegaer på messen, og at én af dem, som er ingeniør, var særlig begejstret for én bestemt nyhed, han så på messen. Det var en gadelampe udstyret med sensorer, solceller på toppen, batteri og indbygget ladestander til elbilopladning. Sensorerne gør gadelamperne i stand til at opfange, når der er trafik og skrue op for lysstyrken samt sende signaler til de næste lamper, så de kan gøre det samme. På den måde kan gadelamperne klare sig med lav lysstyrke eller måske slet ingen lys, når der ikke er trafik i gaden.

Det brugervenlige
Den tredje tendens er øget brugervenlighed og plug-and-play løsninger inden for bygningsautomatik: ”Vi så en del pakkeløsninger, der gør det langt lettere at installere smarthome-løsninger i bygninger uden at have gennemført en lang KNX-uddannelse eller lignende. Det gør det nemmere for elinstallatører at påtage sig smart home- eller bygningsautomatik-opgaver. Det er en god udvikling, synes jeg, fordi det åbner op for så mange muligheder for både at spare energi, øge komfort og skabe nye funktionaliteter”, fortæller Thomas Scharbau.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.05.2024Installator.dk

KNX har central rolle i fremtidens bæredygtige byggeri

14.04.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle