Skæv støtteordning får industridirektør til at tøve med solcelleinvestering

Ålsrode Smede & Maskinfabrik har tænkt energibesparelse ind i hvert led af produktionen. Næste skridt er solceller på taget. Men direktør Brian Basse undrer sig over, at mens landbruget får masser af støtte til solceller, må industrien selv punge ud.

”Jeg vil ikke erklære mig som modstander af landbrugets ordning; men når man ser på, at en landmand kan få et generøst beløb per hektar for at sætte solceller op, undrer det mig, at der ikke er en støtteordning til noget så oplagt som at sætte solceller på taget af industribygninger”, siger Brian Basse. Foto: Ålsrode Smede & Maskinfabrik..

Energibesparelse har længe været både en mærkesag og et investeringsområde for Ålsrode Smede & Maskinfabrik. For direktør Brian Basse går interessen i klima hånd i hånd med evnen til at drive en sund forretning. Næste naturlige skridt i virksomhedens grønne rejse er at installere solceller på taget af virksomhedens bygninger, men et kig på de forskellige politiske tiltag, der er sat i søen for at fremme investering i grøn strøm har fået industridirektøren til at stoppe op.

”Vi er generelt meget investeringsvillige, når det kommer til klima, men med solceller har det været svært ikke at skele til de meget generøse støtteordninger, der for eksempel er lavet til landmænd”, siger Brian Basse.

Han forklarer, at hans virksomhed bestemt ikke har noget imod, at landmænd kan tjene penge på at lægge jord til solceller, men at meget tyder på, at det både økonomisk og miljømæssigt vil have endnu flere fordele at installere solceller på tagene af industribygninger. Det særlige ved industrien er, at den dels ofte har nogle meget store bygninger, som egner sig godt til solceller og dels bruger strømmen på stedet og i de timer, hvor solen skinner mest.

Producer strøm tæt på forbruget
”Der er mange ting, der taler for at fremme brugen af solceller i industrivirksomheder med politiske midler. Der er god logik i, at strømmen produceres tæt på, hvor den bruges. Vi er mange, som har store tagarealer, som både kan udnyttes til at skabe energi uden at tage plads fra andre ting, og hvor energibehovet samtidig ligger lige nedenunder”, siger Brian Basse.

Læs også: Seks tips til at spare penge på elregningen

At udnyttelse af industriens tagarealer giver mening, er ikke en idé, Brian Basse står alene med. Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, har for nylig udtalt til TV2, at netop industribygninger er et oplagt sted at etablere solceller, og at man bør overveje at fremme det politisk. Ud over den oplagte fordel i, at ligge anlægget tæt på det sted, hvor strømme forbruges, peger han på, at det biodiversitetsmæssigt er uheldigt at fylde marker med solceller i stedet for beplantning.

Fakta om maskinfabrikkens grønne tiltag

Ålsrode Smede & Maskinfabrik har gennemgået produktionen til mindste detalje for at blive så grønne som muligt.
• 99 procent af virksomhedens belysning kommer fra LED.
• 90 procent af varmen fra udsugningen skydes tilbage i bygningen via Genvej.
• Alle maskiner slukker automatisk ved tomgang for at spare strøm.
• Varmen slukkes automatisk, når porte til bygninger lukkes op.
• Varmen lukker uden for normal arbejdstid og i weekender.
• Varmen i møderum skrues ned, når de ikke bruges og skrues automatisk op, når de er i brug.
• Alle ældre motorer på anlæg er skiftet til strømbesparende modeller.
• Fabrikken opvarmes med fjernvarme.

For Brian Basse kan investeringen i solceller blive afgjort af, hvad der sker politisk på området.

”Vi vil gerne investere i grøn strøm for miljøets skyld, men når strømpriserne svinger så meget, som de gør i øjeblikket kan investeringen også være usikker. Derfor vil det være en kæmpe motivation med en politisk håndsrækning. Jeg vil ikke erklære mig som modstander af landbrugets ordning; men når man ser på, at en landmand kan få et generøst beløb per hektar for at sætte solceller op, undrer det mig, at der ikke er en støtteordning til noget så oplagt som at sætte solceller på taget af industribygninger”, siger Brian Basse.

Plads til 4000 m2 solceller på taget
Ålsrode Smede & Maskinfabrik har 9000 kvadratmeter tag, hvilket svarer til godt og vel en hektar. Med optimale forhold anslår Brian Basse, at de kan opsætte 4000 kvadratmeter solceller.
”Lige nu er vi ved at regne på, hvor stor en andel af vores strømforbrug, det vil kunne dække. Men regnestykket bør række videre end til vores fabriks behov. Det handler også om klima, biodiversitet og om, hvad vi vil bruge danske arealer til. Solceller på tagene på industribygninger forstyrrer ikke udsigten, de skygger ikke for beplantning - og miljøgevinsten, ja den giver næsten sig selv”, siger Brian Basse.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

16.04.2024Condair A/S

Sponseret

Opnå store energibesparelser ved at køle med adiabatisk køling

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København