Sol og vind skal drive dansk LED-gadelygte

Den første prototype af en dansk designet selvforsynende gadelampe, der kan modstå regn og rusk, er undervejs.

Det er Henning Larsen Architects, der har designet det danske bud på en selvforsynende lygtepæl. Illustration: Henning Larsen Architects..

I et igangværende DTU-projekt ”Udvikling af CO2-neutralt byrumsarmatur” har en række forskere sat sig for at finde løsninger på fremtidens selvforsynende lygtepæle. I kraft af solceller, et batteri og en vindmølle i toppen, skal hver enkelt lygtepæl således have sit eget lille CO2-neutrale energianlæg.

Siden projektets start i 2011 har forskerne arbejdet på at dimensionere solcellerne og vindmøllen på lygtepælene til at kunne opfylde behovet for lys på forskellige placeringer i by og på land.

Læs også: LED-revolutionen for gadelygter er nær

Via en matematisk model, der tager højde for den selvforsynende lygtepæls energiproduktion ved en placering inden for bygrænsen, er DTU-forskerne nu blevet i stand til at beregne det tilstrækkelige antal solceller, mastehøjden og vindmøllens udformning, hvis lygten skal producere nok energi til et LED-armatur.

”Alt i alt tyder vores beregninger på, at det vil være muligt at klare lysmastens energibehov med den energi, den selv kan producere, suppleret med en overkapacitet i batteriet, der kan gemme energi til de tidspunkter, hvor der hverken er sol- eller vindenergi nok”, siger projektleder Peter Poulsen fra DTU Fotonik til DTU-magasinet Dynamo.

Fakta

En almindelig lygtepæl bruger i gennemsnit 690 kWh om året, hvilket svarer til cirka 16 procent af en gennemsnitlig dansk families årsforbrug.
Kilde: DTU-magasinet Dynamo

Dårlig kvalitet på eksisterende lysmaster
Der bliver allerede produceret selvforsynende lygtepæle i udlandet, og forskerne har udvalgt fem modeller til nærmere vurdering målt op imod den ønskede danske standard. Det lykkedes at få fire modeller hjem og opstille dem på DTU’s forsøgsmark ved Risø. Men kvaliteten af lygtepælene imponerede ikke forskerne. 

Læs også: Nyt netværk informerer om LED

”En af de master, vi havde på prøve, rustede i løbet af få dage, en anden gik stykker efter kort tid. Generelt må vi konstatere, at kvaliteten ikke er god nok på nogen af dem, og rent æstetisk vil de ikke lige falde ind i bybilledet på en dansk villavej”, siger Peter Poulsen til Dynamo.

Dansk prototype på vej
Den første del af projektet er nu tilendebragt med et bud på en dansk selvforsynende lygtepæl designet af Henning Larsen Architects. Lygtepælen er opbygget i moduler, så den kan varieres i både højde, antal solceller og vindmøllestørrelse. Møllen kan også helt undværes, hvis lygtepælen skal opstilles et sted med nok solskin.

Projektet er dermed klar til at bevæge sig ind i sin anden del, hvor der skal produceres nogle prototyper, som Københavns Kommune forventer at opstille på en villavej eller i den nye bydel i Nordhavnen.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

08.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2200W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

08.07.2025Installator.dk

PowerGo klar med 300 nye ladepunkter

08.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport: Elnettet står over for to massive udfordringer

06.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

Så du webinaret med STL og Alcadon?

04.07.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Elegant spejlbelysning med integreret LED

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

03.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1700W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup