Sol og vind skal drive dansk LED-gadelygte

Den første prototype af en dansk designet selvforsynende gadelampe, der kan modstå regn og rusk, er undervejs.

Det er Henning Larsen Architects, der har designet det danske bud på en selvforsynende lygtepæl. Illustration: Henning Larsen Architects..

I et igangværende DTU-projekt ”Udvikling af CO2-neutralt byrumsarmatur” har en række forskere sat sig for at finde løsninger på fremtidens selvforsynende lygtepæle. I kraft af solceller, et batteri og en vindmølle i toppen, skal hver enkelt lygtepæl således have sit eget lille CO2-neutrale energianlæg.

Siden projektets start i 2011 har forskerne arbejdet på at dimensionere solcellerne og vindmøllen på lygtepælene til at kunne opfylde behovet for lys på forskellige placeringer i by og på land.

Læs også: LED-revolutionen for gadelygter er nær

Via en matematisk model, der tager højde for den selvforsynende lygtepæls energiproduktion ved en placering inden for bygrænsen, er DTU-forskerne nu blevet i stand til at beregne det tilstrækkelige antal solceller, mastehøjden og vindmøllens udformning, hvis lygten skal producere nok energi til et LED-armatur.

”Alt i alt tyder vores beregninger på, at det vil være muligt at klare lysmastens energibehov med den energi, den selv kan producere, suppleret med en overkapacitet i batteriet, der kan gemme energi til de tidspunkter, hvor der hverken er sol- eller vindenergi nok”, siger projektleder Peter Poulsen fra DTU Fotonik til DTU-magasinet Dynamo.

Fakta

En almindelig lygtepæl bruger i gennemsnit 690 kWh om året, hvilket svarer til cirka 16 procent af en gennemsnitlig dansk families årsforbrug.
Kilde: DTU-magasinet Dynamo

Dårlig kvalitet på eksisterende lysmaster
Der bliver allerede produceret selvforsynende lygtepæle i udlandet, og forskerne har udvalgt fem modeller til nærmere vurdering målt op imod den ønskede danske standard. Det lykkedes at få fire modeller hjem og opstille dem på DTU’s forsøgsmark ved Risø. Men kvaliteten af lygtepælene imponerede ikke forskerne. 

Læs også: Nyt netværk informerer om LED

”En af de master, vi havde på prøve, rustede i løbet af få dage, en anden gik stykker efter kort tid. Generelt må vi konstatere, at kvaliteten ikke er god nok på nogen af dem, og rent æstetisk vil de ikke lige falde ind i bybilledet på en dansk villavej”, siger Peter Poulsen til Dynamo.

Dansk prototype på vej
Den første del af projektet er nu tilendebragt med et bud på en dansk selvforsynende lygtepæl designet af Henning Larsen Architects. Lygtepælen er opbygget i moduler, så den kan varieres i både højde, antal solceller og vindmøllestørrelse. Møllen kan også helt undværes, hvis lygtepælen skal opstilles et sted med nok solskin.

Projektet er dermed klar til at bevæge sig ind i sin anden del, hvor der skal produceres nogle prototyper, som Københavns Kommune forventer at opstille på en villavej eller i den nye bydel i Nordhavnen.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.06.2024Installator.dk

NRGi og Sampension vil investere i store solcellepark

24.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne har mistet sit største medlem

20.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton og CTS Nordics giver økonomisk saltvandsindsprøjtning til NordicEPOD

18.06.2024Installator.dk

Elvirksomheder hårdt ramt af prisstigninger

18.06.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

SG Connect - Trådløs belysning på en professionel og energieffektiv måde

18.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

17.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Moderne måletransformerskilleklemmer med Push-X teknologi

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle