Større udbytte af energiforbruget

Varmepumper bruger energi, men forbrugerens udbytte er langt højere end det ville være med fx oliefyr eller elvarme.

Af Kristina Øby Pedersen

Varmepumper var i løbet af 2007 genstand for en del debat. Var de energibesparende eller ej? På grund af en tvivlsom kvalitet for nogle af varmepumperne var de i begyndelsen tæt på at blive dømt ude, men senere er kvalitetspumperne kommet til ære og værdighed og er oven i købet blevet nævnt som en af fremtidens løsninger på at skabe fleksibilitet i energiforsyningen – herunder udnytte periodevis overskuds-el.

Varmepumperne kan også være en energieffektiv løsning ved individuel opvarmning. Luft-til-luft-pumperne bruges som supplement, mens jord-til-vand-pumperne er del af en komplet opvarmningsløsning.

Elsparefonden er dog fortsat ikke begejstrede. De afviser ikke varmepumperne som et alternativ til elvarme, men mener, at andre muligheder skal afprøves først. De vil derfor ikke gennemføre en mærkning af pumperne

Udnyt varmelageret i jorden
En af de store producenter af kvalitetspumper til det danske marked er Vaillant A/S, som især taler for den gammelkendte jordvarmeløsning, der ikke var del af ovennævnte debat.

”Et jordvarmeanlæg er ganske enkelt det mest effektive og miljøvenlige opvarmningssystem,” siger Markedsudviklings- og Marketingschef Anders Spiegelhauer, der betegner jordvarmeteknologien som en fremtidssikret løsning. ”Vi oplever en stor interesse og efterspørgsel på jordvarmeanlæg. I Danmark bliver der formentlig solgt 1.500-2.000 anlæg om året, og tallet er støt stigende,” fortæller han.

”Jordvarmeanlæg, som er baseret på varmepumpeteknologi, har i mange år vist sig effektive og velfungerende. Energikilden er jo selve jorden, og det betyder, at vi står med en uudtømmelig kilde. Systemet udnytter ganske enkelt den solenergi, der er lagret som jordvarme,” og det er ifølge Anders Spiegelhauer den bedste og mest fremtidsorienterede mulighed for opvarmning og varmtvandsproduktion.

”Varmepumpeanlæg er miljøvenlige, og vedligeholdelsesbehovet er minimalt. Det eneste krav er et lovbefalet årligt eftersyn, som skal sikre, at varmepumpen kører optimalt. Dertil kommer så, at anlægget er billigt i drift. Det er en meget velegnet løsning ved nybyggeri og ved fx udskiftning af oliefyr, hvor der kan spares ca. 50% på driften. Her ligger tilbagebetalingstiden på 5-7 år,” siger Anders Spiegelhauer, som mener, det er minimalt i forhold til anlæggets levetid.

”Før man tilbyder et jordvarmeanlæg, skal man dog være forberedt på, at det kræver en have på minimum 300-600 kvm til nedgravning af slanger, afhængig af husets størrelse. Her graves rør af plast ca. en meter ned i jorden og fyldes med frostvæske, gerne IPA sprit. Væsken tager jordens varme, der omsættes til varmt vand i radiatorer, gulvvarme og varmtvandsbeholder,” tilføjer han.

Kommer ude-temperaturen under -12 grader Celsius, kan det være nødvendigt at supplere med andre varmekilder. Derfor indeholder varmeanlægget en elpatron, som kan supplere, hvis det bliver rigtig koldt.
I opgørelsen af energieffektiviteten for varmepumper anvendes en såkaldt COP-faktor som udtryk for den mængde energi, man får retur ved et energi-input på 1 kW. COP-faktoren beregnes på grundlag af den ønskede fremløbstemperatur til varmeanlægget.

Det jordvarmebaserede anlæg er mest effektivt i forbindelse med gulvvarme. Her kan man regne med, at få leveret omkring 4,5 kW, hver gang man bruger 1 kW til driften – COP-faktoren er altså 4,5. Bruger man radiatorvarme, er udbyttet mindre. Her ligger COP-faktoren på 3.

Luft-til-luft-varmepumpen er et supplement
Den luftbaserede varmepumpe adskiller sig markant fra jordvarme-pumpen. I modsætning til denne fungerer den med en udedel der via en fordamper optager energi fra luften, og omsætter den til varme eller køl, via en indedel. Anlægget sørger for luftopvarmning fra den centrale del af huset, typisk stuen, til gengæld kan den ikke fuldt ud opfylde varmebehovet ude i tilstødende rum.

”Vi anbefaler pumperne til elopvarmede huse og sommerhuse, hvor de kan bidrage til en mere energieffektiv løsning,” siger Anders Spiegelhauer, men understreger samtidig, at elradiatoren fortsat er hovedenergikilden. Vaillants luftvarmepumpe kan bruges ved udetemperaturer ned til -15 grader, COP-faktoren ligger ifølge Anders Spiegelhauer på ca. 3,5 og tilbagebetalingstiden på 3-4 år.

Hvis der skal køles
”Den luftbaserede pumpe kan omstilles til køling, men man skal være klar over, at køling er dyrere end opvarmning, så energiforbruget stiger,” siger han. Vil man bruge sin varmepumpe til køling, kommer den jordbaserede pumpe ud med et langt bedre resultat. Her er tale om såkaldt passiv køling. Også om sommeren har man behov for varmt brugsvand, så kompressoren kører under alle omstændigheder, derfor er køling fuldstændig gratis. Pumpen lukker simpelthen temperaturen fra jorden ind i huset,” slutter Anders Spiegelhauer.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

24.02.2025Condair A/S

Sponseret

Nyt år, nye krav: Condair hjælper med at opfylde kravene til miljøvenligt byggeri

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
ISH 2025 forgrener sig i nye retninger – med et nyt koncept og et skarpere fokus på besøgende

Kraftige dynamiske kræfter præger de markeder, hvor sanitets-, varme- og ventilationsindustrien opererer. Det brede spektrum af fagområder og politiske beslutninger ændrer verden. Nu reagerer verdens førende messe for HVAC + Water fra den 17. til den 21. marts på denne udvikling med et nyt koncept og fokuserer mere end nogensinde før på messegæsterne.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
På ISH 2025 styrer vi med smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

Ifølge det internationale miljøagentur står bygningsdriften for 35 procent af energiforbruget og 30 procent af CO₂-emissionerne. Og det betyder, at der er et stort potentiale for at spare energi. På ISH 2025 kan du opleve, hvordan smart bygningskontrol, især intelligent energistyring og kunstig intelligens, kan hjælpe bygningsejere og -operatører med at udnytte dette potentiale.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

Indendørs luftkvalitet spiller en ledende rolle for menneskers velvære, sundhed og præstationer. På ISH, som åbner dørene i Frankfurt am Main fra den 17. til den 21. marts 2025, vil førende producenter præsentere de nyeste teknologier til at sikre et godt indeklima. Deres innovationer sætter nye standarder for effektivitet, komfort og bæredygtighed og bruges i alle typer bygninger.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Introduktion til måleusikkerhed

En effektiv kursusdag med fokus på både målinger, usikkerheder ved måling, fejl, tolerancer m.v. Her får du baggrunden og begreberne bag måleusikkerhed på en let og forståelig måde.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Solar Danmark
Åbent hus
Solars CFO fejrer 25-års jubilæum

Den 16. januar kunne CFO Michael Jeppesen fejre 25-års jubilæum i sourcing- og servicevirksomheden Solar A/S.

Dato

24.03.2025

Tid

11:00

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen