Stærke kvinder trives i elfaget

Masser af kollegial respekt fra Dansk El-forbund til to af elfagets kvinder. I fagbladet Elektrikeren fortæller de om de valg, de har truffet undervejs i karrieren.

Antallet af kvindelige tillidsrepræsentanter i Dansk El-Forbund kan tælles på to hænder, selvom udviklingen bevæger sig i den rigtige retning. Foto: Arkivfoto.

Kvinder udgør kun en yderst beskeden del af elektrikerne i Danmark, og trods mange forsøg på at ’lokke’ dem til branchen, har den situation ikke ændret sig i mange år. Men blandt de kvinder, der arbejder på området, findes der rollemodeller, der i høj grad kan anbefale faget – og som nyder kollegernes respekt. To af dem fortæller i fagbladet Elektrikeren om deres faglige valg.

Amalie Schwartz er EUX-lærling på Den jydske Haandværkerskole og har læreplads hos Aktiv-El i Nykøbing Falster. Både folkeskolen og gymnasiet mente, hun var for klog til at blive håndværker og ville ikke hjælpe hende den vej. Heller ikke i familien fandt hun umiddelbart opbakning.

Men hun traf sit eget valg og er i dag så talentfuld i sit fag, at hun får stort ansvar i firmaet. Siden sommeren 2021 har hun stået i spidsen for at ombygge en HM-butik i tre etager i Nykøbing til 17 lejligheder og har haft op til seks elektrikere fra firmaet til at hjælpe sig.

”Det er megafedt at få ansvar. Jeg har snakket lidt med firmaet om at blive efter min læretid. De har megatravlt, og der kommer et projekt med at bygge 27 seniorboliger i Maribo. Måske kunne jeg også komme til at stå for det. Jeg mærker, at firmaet tror på mig”, siger hun til fagbladet Elektrikeren.

LÆS OGSÅ: Elsikkerhed er tilbage med nye installatørmøder

Også i famillien er der nu stolthed over Amalie Schwartz, der for initiativet Boss Ladies jævnligt tager ud på folkeskoler og fortæller om at være kvinde og i gang med en håndværkeruddannelse. Hun prøver at rette op på den mangel på viden, hun selv oplevede i skolen.

Hvis Amalie Schwartz som kvinde er en sjældenhed i branchen, så er Camilla Veel Jeppe det i endnu højere grad. Antallet af kvindelige tillidsrepræsentanter i Dansk El-Forbund kan tælles på to hænder, og selvom hun kun har været udlært i et års tid, blev hun for nylig valgt som den første kvindelige tillidsrepræsentant i installationsvirksomheden EL:CON. Her repræsenterer hun kollegerne i afdelingen EL:CON Service Odense.

Det var kollegerne, der opfordrede hende til at stille op. En dispensation var nødvendig, da overenskomsten tilsiger, at man skal have arbejdet mindst et år i de seneste to år på den pågældende virksomhed for at modtage valg.

Til daglig monterer hun Clever-ladebokse til elbiler. Camilla Veel Jeppe oplever ikke nævneværdige skyggesider ved at være kvinde i elbranchen:

”De fleste reaktioner er positive. Nogle spørger, om det ikke er svært at være kvinde i et mandefag. Næ, det er skønt, svarer jeg så. Jeg var en gang ude hos en kunde, som sagde, at næste gang måtte de godt sende en ’rigtig elektriker’. Jeg fortalte ham med store bogstaver, at der altså ikke er forskel, og hvis han havde et problem, så var han velkommen til at ringe til min chef. Han fik vist aldrig ringet.”

Læs mere om kvinderne i fagbladet Elektrikeren.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

10.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric annoncerer verdens første nødstrømsløsning til gamere

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle