Stor nedgang i salget af varmepumper

Boligejerne venter forgæves på varmepumpepuljen, der udskydes igen og igen, alt imens varmepumpeinstallationerne kun er en tiendedel af, hvad de var for et år siden.

Boligejerne venter forgæves på varmepumpepuljen, der udskydes igen og igen, alt imens varmepumpeinstallationerne kun er en tiendedel af, hvad de var for et år siden. Foto: 3byggetilbud.dk..

Ikke før september åbner den nye varmepumpepulje, der kan bidrage med klækkelige tilskud til boligejere, der ønsker at udskifte det gamle fyr med en varmepumpe.
Puljen, der oprindeligt var sat til at åbne i årets første kvartal 2023, er blevet udskudt ad flere omgange her i 2023 – og det presser et i forvejen presset varmepumpemarked.

Landets førende formidler af bygge- og renoveringsprojekter for husejere, 3byggetilbud.dk, kan i den grad mærke nedgangen i varmepumpemarkedet. 
Opgaveformidleren har – når første halvår af 2023 sammenlignes med samme periode sidste år – kun modtaget en tiendedel af de henvendelser om opsætning af luft-vand varmepumper som den modtog første halvår sidste år. 

”Det er dybt frustrerende for både os og vores tilknyttede samarbejdspartnere. Vi har i den grad sat alle sejl ind og investeret massivt i at få flere henvendelser vedrørende varmepumper, men lige nu holder rigtig mange boligejere igen og venter på varmepumpepuljen”, siger Tino Chris Hansen, der er CSO hos 3byggetilbud.dk. 

Varmepumpepuljen administreres af Energistyrelsen, og det forventes, at der er afsat omkring 224 millioner til puljen i 2023. 
En boligejer, der ønsker at installere en luft-vand varmepumpe, kan få 17.000 kroner i tilskud, mens en boligejer, der vil installere en væske-vand varmepumpe (jordvarme), kan få 27.000 kroner i tilskud. 
Men tilskuddet gives ikke på bagkant, og derfor må boligejere ikke igangsætte installationen, før de har fået tilsagn om tilskud. 

”Det er jo dejligt, at boligejerne kan få tilskud til deres varmepumper og det understøtter den grønne omstilling. Men når puljen administreres, som den gør, skaber det en kæmpe stop-go-effekt og får alle til at afvente puljens åbning. Vi får mange henvendelser fra frustrerede boligejere, der vil vide, hvornår puljen åbner”, siger Tino Chris Hansen. 

Læs også: 24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion

Også firmaerne, der er med til at opsætte varmepumper er frustrerede. Mathias Huniche Christensen, der er indehaver af MBJ VVS Teknik ApS, fortæller, at de kan mærke mindre efterspørgsel på varmepumperne: 

”Vi fik langt flere henvendelser på varmepumperne sidste år end vi har gjort i år – noget af det var selvfølgelig i kølvandet på de stigende gaspriser”, siger Mathias Huniche Christensen med reference til de rekordhøje gaspriser danskerne oplevede sidste år. 

MBJ VVS Teknik ApS, der er en autoriseret VVS- og VE-certificeret virksomhed med mere end 15 års erfaring i branchen, påpeger at det er en skam, fordi varmepumpen lige nu er en billig opvarmningsform: 

”Med de lave el-priser, som vi ser lige nu, er en varmepumpe en rigtig god investering, og en opvarmningsform, der er billigere end selv fjernvarmen. Udskifter man sin nuværende varmekilde med en varmepumpe, er der endda også mulighed for reduktion af el-afgiften på hele boligens strøm – også den der bliver brugt til køleskab og PlayStation og det gør investeringen ekstra god”, udtaler den rutinerede VVS-installatør.

FAKTA
• 3byggetilbud.dk modtog i perioden i første halvår af 2022 mere end 1.000 henvendelser fra danskere, der ønskede at få opsat en luft-vand varmepumpe. I 2023 er antallet af varmepumpehenvendelser reduceret til en tiendedel af henvendelserne fra 2022.
• 3byggetilbud.dk formidler årligt mere end 70.000 bygge- og renoveringsopgaver til et landsdækkende netværk af 1.850 håndværkerfirmaer.
• I 2023 er der allokeret 320 millioner til energiforbedringer i Bygningspuljen. 70 procent skal gå til varmepumper, hvilket betyder, at der i 2023 er cirka 224 millioner til varmepumper. Det forventes at cirka 13.000 husejere kan få tilskud til varmepumper med midlerne i 2023. Puljen, der administreres af Energistyrelsen er udskudt af flere omgange.

- PiB

Inwave ApS

Sponseret

Energibesparende udendørsbelysning i alment lejlighedskompleks

SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Digitaliser dit besøgs flow

Mere fra...

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

28.11.2023Installator.dk

Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne

28.11.2023Installator.dk

Klimavenligere ovn til sanitetskeramik lanceret

28.11.2023Installator.dk

Opkøbsbølge ruller i installationsbranchen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Banedanmark

Sikringsmedarbejdere søges til Sikring Øst

Er du bidt af jernbaneteknik, og vil du være med til at sikre en grøn infrastruktur og tog til tiden?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Gustav Klauke GmbH

Intern kundeservicemedarbejder med elteknisk baggrund eller kendskab

Klauke, som er en del af Emerson Global Professional Tools, søger en intern kundeservicemedarbejder, der kan supportere salgs- og marketingaktiviteterne i Skandinavien.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en dedikeret og systematisk kollega til Produktionsteknisk afdeling

Leder du efter et deltidsjob, hvor du får glæde af det kollegiale fællesskab og samtidig mulighed for at bruge dine tekniske kompetencer? Så har vi her en mulighed for et spændende job!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en passioneret SEO- og webspecialist til vores marketingafdeling

Er du en passioneret marketingprofil med særlig interesse for de digitale kanaler, og motiveres du af at se en målbar effekt af teamets marketingtiltag? Så er du måske vores kommende kollega i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en rådgivende salgsingeniør med fokus på indeklima

Kan du både sælge tekniske produkter og samtidig være i øjenhøjde med dine kunder? Trives du med at have en afvekslende hverdag, hvor du både besøger kunder og samtidig er på kontoret for at rådgive i tekniske produkter? Har du erfaring fra ventilations- eller VVS-branchen?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main