Stor nedgang i salget af varmepumper

Boligejerne venter forgæves på varmepumpepuljen, der udskydes igen og igen, alt imens varmepumpeinstallationerne kun er en tiendedel af, hvad de var for et år siden.

Boligejerne venter forgæves på varmepumpepuljen, der udskydes igen og igen, alt imens varmepumpeinstallationerne kun er en tiendedel af, hvad de var for et år siden. Foto: 3byggetilbud.dk..

Ikke før september åbner den nye varmepumpepulje, der kan bidrage med klækkelige tilskud til boligejere, der ønsker at udskifte det gamle fyr med en varmepumpe.
Puljen, der oprindeligt var sat til at åbne i årets første kvartal 2023, er blevet udskudt ad flere omgange her i 2023 – og det presser et i forvejen presset varmepumpemarked.

Landets førende formidler af bygge- og renoveringsprojekter for husejere, 3byggetilbud.dk, kan i den grad mærke nedgangen i varmepumpemarkedet. 
Opgaveformidleren har – når første halvår af 2023 sammenlignes med samme periode sidste år – kun modtaget en tiendedel af de henvendelser om opsætning af luft-vand varmepumper som den modtog første halvår sidste år. 

”Det er dybt frustrerende for både os og vores tilknyttede samarbejdspartnere. Vi har i den grad sat alle sejl ind og investeret massivt i at få flere henvendelser vedrørende varmepumper, men lige nu holder rigtig mange boligejere igen og venter på varmepumpepuljen”, siger Tino Chris Hansen, der er CSO hos 3byggetilbud.dk. 

Varmepumpepuljen administreres af Energistyrelsen, og det forventes, at der er afsat omkring 224 millioner til puljen i 2023. 
En boligejer, der ønsker at installere en luft-vand varmepumpe, kan få 17.000 kroner i tilskud, mens en boligejer, der vil installere en væske-vand varmepumpe (jordvarme), kan få 27.000 kroner i tilskud. 
Men tilskuddet gives ikke på bagkant, og derfor må boligejere ikke igangsætte installationen, før de har fået tilsagn om tilskud. 

”Det er jo dejligt, at boligejerne kan få tilskud til deres varmepumper og det understøtter den grønne omstilling. Men når puljen administreres, som den gør, skaber det en kæmpe stop-go-effekt og får alle til at afvente puljens åbning. Vi får mange henvendelser fra frustrerede boligejere, der vil vide, hvornår puljen åbner”, siger Tino Chris Hansen. 

Læs også: 24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion

Også firmaerne, der er med til at opsætte varmepumper er frustrerede. Mathias Huniche Christensen, der er indehaver af MBJ VVS Teknik ApS, fortæller, at de kan mærke mindre efterspørgsel på varmepumperne: 

”Vi fik langt flere henvendelser på varmepumperne sidste år end vi har gjort i år – noget af det var selvfølgelig i kølvandet på de stigende gaspriser”, siger Mathias Huniche Christensen med reference til de rekordhøje gaspriser danskerne oplevede sidste år. 

MBJ VVS Teknik ApS, der er en autoriseret VVS- og VE-certificeret virksomhed med mere end 15 års erfaring i branchen, påpeger at det er en skam, fordi varmepumpen lige nu er en billig opvarmningsform: 

”Med de lave el-priser, som vi ser lige nu, er en varmepumpe en rigtig god investering, og en opvarmningsform, der er billigere end selv fjernvarmen. Udskifter man sin nuværende varmekilde med en varmepumpe, er der endda også mulighed for reduktion af el-afgiften på hele boligens strøm – også den der bliver brugt til køleskab og PlayStation og det gør investeringen ekstra god”, udtaler den rutinerede VVS-installatør.

FAKTA
• 3byggetilbud.dk modtog i perioden i første halvår af 2022 mere end 1.000 henvendelser fra danskere, der ønskede at få opsat en luft-vand varmepumpe. I 2023 er antallet af varmepumpehenvendelser reduceret til en tiendedel af henvendelserne fra 2022.
• 3byggetilbud.dk formidler årligt mere end 70.000 bygge- og renoveringsopgaver til et landsdækkende netværk af 1.850 håndværkerfirmaer.
• I 2023 er der allokeret 320 millioner til energiforbedringer i Bygningspuljen. 70 procent skal gå til varmepumper, hvilket betyder, at der i 2023 er cirka 224 millioner til varmepumper. Det forventes at cirka 13.000 husejere kan få tilskud til varmepumper med midlerne i 2023. Puljen, der administreres af Energistyrelsen er udskudt af flere omgange.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

29.04.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

26.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

24.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Se de nye testkits til solarindustrien

23.04.2024Belimo A/S

Sponseret

Nyhed: Lineariseret butterflyventil til 2-vejs og 3-vejs regulering

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde