Stor opbakning til grøn omstilling men hænderne mangler

Et overvældende flertal af europæerne bakker op om den grønne omstilling. Men Danmark og Europa kommer ikke i mål, hvis vi ikke uddanner mange flere faglærte. Det viser en ny undersøgelse.

”Europa har en historisk mulighed for at gå forrest i den grønne omstilling. Globalt ser vi, at både USA og Kina tager syvmileskridt i retning af at sætte sig på fremtidens grønne industri. Det er helt afgørende for både klimaet og europæiske arbejdspladser, at Europa sætter turbo på udbygningen af vedvarende energi og sørger for at holde grønne industriarbejdspladser på europæiske hænder”, lyder det fra Dansk Metals EU-chef, Johan Moesgaard Andersen. Foto: Dansk Metal..

EU’s meningsmålingsenhed Eurobarometer har netop offentliggjort en ny undersøgelse blandt alle Europas befolkninger om blandt andet den grønne omstilling. Tallene taler deres klare sprog. Omkring otte ud af 10 europæere mener, at vedvarende energi i det lange løb kan få energipriserne til at falde.

Samtidig opfordrer et overvældende flertal på 85 procent af europæerne til, at EU skal investere massivt i solenergi og vindenergi. Her ligger Danmark i den absolutte top, når det gælder opbakningen til grøn energi. Blandt danskerne er det nemlig hele 94 procent, der mener, EU skal investere massivt i vedvarende energi. I Dansk Metal, som repræsenterer industriens ansatte i Produktionsdanmark, er der stor opbakning til europæernes klare tale:

”Europa har en historisk mulighed for at gå forrest i den grønne omstilling. Globalt ser vi, at både USA og Kina tager syvmileskridt i retning af at sætte sig på fremtidens grønne industri. Det er helt afgørende for både klimaet og europæiske arbejdspladser, at Europa sætter turbo på udbygningen af vedvarende energi og sørger for at holde grønne industriarbejdspladser på europæiske hænder”, lyder det fra Dansk Metals EU-chef, Johan Moesgaard Andersen.

Læs også: Flere unge vælger tekniske uddannelser

Desværre har både Danmark og Europa en akut udfordring med mangel på faglærte til at bygge den grønne omstilling. I Danmark viser tal fra COWI, at vi har brug for yderligere 116.000 årsværk alene i industrien, hvis vi skal nå målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Desværre oplever de andre lande i EU samme udfordring. Ifølge den europæiske arbejdsmarkedsmyndighed ELA er blandt andet smede og svejsere på top-10 over de professioner, hvor der er størst mangel i Europa. Det kræver handling både i Danmark og EU, mener Dansk Metal:

”Danmark og Europa kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis ikke vi får uddannet langt flere faglærte. Der er taget små skridt i den rigtige retning blandt andet med regeringens uddannelsesreform fra juni måned, men der er brug for en langt mere omfattende indsats over hele Europa for at styrke erhvervsuddannelserne og sikre flere faglærte. Det er jo dem, der skal bygge vindmøllerne og producere varmepumperne”, slutter Johan Moesgaard Andersen.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle