Tablets på danske arbejdspladser lever kun i to-tre år: ”Det er helt forkert”

En lang række danske virksomheder skifter deres elektronik ud for tidligt. Det viser en IT-undersøgelse fra YouGov.

Når danske virksomheder skifter arbejdstablets, sker det i de fleste tilfælde efter to-tre år. På trods af at produkternes reelle levetid snarere er fem år. Det fremgår af resultaterne fra en spørgeskemaundersøgelse foretaget af analysebureauet YouGov på vegne af Panasonic TOUGHBOOK.

I undersøgelsen svarer 57 procent af respondenterne i form af IT-ansvarlige i små, mellemstore og store danske virksomheder, at der går tre år eller mindre, inden virksomhedens tablets bliver skiftet ud. Kun 5 procent af de IT-ansvarlige svarer, at virksomhedens tablets har en levetid på over fire år.

”Det kan synes uskyldigt, at virksomheder opgiver to-tre år som den typiske levetid for en arbejdstablet. Men desværre er der meget ofte tale om, at virksomheder arbejder med en fast cyklus, hvor de skifter telefoner, tablets og computere ud med faste mellemrum. I den forbindelse er det helt forkert at arbejde med en cyklus på to-tre år. Nyeste generationer af for eksempel tabets og den medfølgende support bør kunne retfærdiggøre en levetid på i hvert fald fem år,” siger Stefan Lindau, nordisk landechef i Panasonic TOUGHBOOK.

”Området har brug for opmærksomhed, fordi der er et stort bæredygtighedspotentiale i at få virksomhederne til at bryde deres vaner omkring teknologiopdateringer En del af løsningen på klimakrisen hænger sammen med at forlænge levetiden på teknologiprodukter og at genanvende dem frem for at blive ved med at bruge, smide væk og købe nyt,” tilføjer han.

At emnet i høj grad også har international fokus bliver understreget af, at Europa-Kommissionen i september offentliggjorde et nyt lovforslag, der forpligter producenter af smartphones og tablets til at stille reservedele og softwareopdateringer til rådighed i mindst fem år. Lovforslaget har til formål at sikre, at mobiltelefoner og tablets er designet til at være energieffektive og langtidsholdbare, så forbrugerne nemt kan reparere, opgradere og vedligeholde dem, og ikke mindst at det er muligt at genbruge og genanvende enhederne.

Lovforslaget blev stillet som følge af, at europæiske forbrugere ifølge EU ofte smider mobiltelefoner og tablets ud for tidligt, og at enhederne ikke bliver hverken brugt eller genbrugt tilstrækkeligt. Fordi det koster mange ressourcer og meget energi at fremstille ny elektronik, er der store gevinster at hente ved at forlænge levetiden. Ifølge EU vil miljøeffekten af at forlænge levetiden for smartphones og tablets fra to-tre år til fem år svare til at fjerne fem millioner biler fra vejene.

Ifølge den globale analysevirksomhed IDC er tech-industrien ansvarlig for 5-10 procent af verdens CO2-udledning. Derfor er der al mulig grund til, at branchens producenter tænker i bæredygtighed i forhold til eksempelvis produkternes reparationsevne, holdbarhed, levetid og brugen af genanvendte materialer i produktionen.

Panasonic står bag produktserien TOUGHBOOK, der består af robuste computere og tablets, som kan holde til blandt andet rystelser, påvirkning fra vand og støv samt at blive tabt fra stor højde. Produkterne bliver benyttet af blandt andre serviceteknikere, lagermedarbejdere, redningstjenester, militær og byggebranchen og har langt holdbarhed.

07.11.2023Panasonic

Sponseret

Få de nye luft til vand-varmepumper fra Panasonic nu.

07.03.2023Panasonic

Sponseret

4K Inspirerer: Panasonic Styrker sin Position som 4K-Anfører med nye Produkter på ISE-2023

06.03.2023Panasonic

Sponseret

Panasonic Annoncerer Næste Generation af Kairos Live-Produktionsplatformen på ISE 2023

03.03.2023Panasonic

Sponseret

Panasonic Udvider Sit Sortiment Af Interaktive Touchskærme Med Eq2-pcap-serien

02.03.2023Panasonic

Sponseret

Danske virksomheder smider elektronik væk alt for tidligt

01.03.2023Panasonic

Sponseret

Panasonic Introducerer Ny Serie Af Professionelle Premiumskærme