TEKNIQ blev træt af at vente
Skærpede krav om sikkerhed ved arbejdsopgaver hos bl.a. offentlige virksomheder, medfører nu at TEKNIQ skaber sin egen overbygning på det internationale arbejdsmiljøcertifikat, OHSAS 18001.
Hos TEKNIQ satte man oprindeligt sin lid til, at det nye certifikat blev til noget, hvorefter man ville bygge light modellen ind i sin egen kvalitetsstyring. Nu er TEKNIQs tålmodighed imidlertid sluppet op, og derfor har installatørernes organisation besluttet at lave sin egen version af certifikatet.
Under normale omstændigheder vil det være et stort arbejde for en virksomhed at udarbejde et OHSAS 18001 arbejdsmiljøcertifikat. Men fordi VVS-installatørerne allerede har deres KS-system og el-installatørerne deres SKS, bliver OHSAS 18001 en overbygning på et allerede eksisterende system. Dermed bliver opgaven klart mere overkommelig, siger overenskomstchef i TEKNIQ, Birger Hermansson.
OHSAS 18001-certifikatet har til formål at sikre, at de tilsluttede virksomheder via ledelsesværktøjer overholder de nødvendige procedurer og forretningsgange med udgangspunkt i arbejdsmiljølovgivningen. Certifikatet udstedes af det uafhængige kontrolorgan Bureau Veritas som atter er akkrediteret af DANAK.
Gennem de senere år har der vist sig et meget stort behov for at fagfolk kan dokumentere, at de har styr på arbejdsmiljøet, forklarer Birger Hermansson. Således er ikke mindst offentlige virksomheder, herunder regionskommunerne, begyndt at stille skærpede krav om, at entreprenørernes arbejdsmiljøforhold er i orden. Det kan eksempelvis dreje sig om de miljømæssige forhold ved svejsearbejde og håndtering af installation af tunge enheder. Derfor er det vigtigt, at de sikkerhedsmæssige værktøjer er til rådighed.
Egenkontrol
Hvis virksomhederne derfor skal have en chance for at erhverve et sådant certifikat, kan man lige så godt genbruge alle de ledelsesmæssige procedurer, som findes i OHSAS 18001, og det er dét, vi har gjort. Vores nye kvalitetsstyringssystem bygger grundlæggende på samme filosofi som OHSAS, som atter minder en hel del om ISO-certifikaterne, siger Birger Hermansson. Han forventer samtidig, at det nye certifikat kan skabe helt nye kunderelationer for installatørerne.
Meget store entreprenører og kunder kræver i dag, at underentreprenørerne har de nødvendige arbejdsmiljøcertifikater. På kundesiden er det blandt andet offshore-industrien og raffinaderierne, for hvem arbejdsmiljøsikkerhed er indiskutabelt. Derfor vil de installatører, som vælger vores overbygning på et allerede eksisterende system, få langt lettere adgang til komplicerede - og dermed i reglen også meget store opgaver - som de tidligere var afskåret fra at få.
Når OHSAS 18001 er i hus, betyder det, at virksomhederne ikke længere skal screenes af Arbejdstilsynet. I stedet får de et årligt kontrolbesøg af Bureau Veritas, hvor det kontrolleres, om de fortsat lever op til de stillede krav.
Med det nye arbejdsmiljøcertifikat forventer TEKNIQ at få skabt sammenhæng mellem installatørernes forskellige opgaver, lige som det langt fra er uvæsentligt, at systemet rummer et stærkt element af egenkontrol.
Syv firmaer med i forsøg
Birger Hermansson lægger imidlertid ikke skjul på, at installatørerne må forvente at skulle afsætte god tid til at indføre systemet.
Det er ikke omkostningsfrit. Derfor regner vi heller ikke med, at alle installationsvirksomheder vil indføre vores udgave af OHSAS 18001. Meget af det arbejde, som installatørerne skal udføre i forbindelse med certificeringen, måtte de dog alligevel forvente at skulle udføre som led i deres kvalitetsstyring. Derfor kan en certificering hurtigt vise sig at bære lønnen i sig selv.
Endnu fungerer ordningen som et forsøg, omfattende tre vvs- og fire elinstallationsvirksomheder. Alle syv firmaer skulle dog efter planen kunne hænge deres nye certifikat op på væggen inden udløbet af januar 2009.