Tyveri af værktøj fra varebiler boomer – det gør mærkningen ikke

Trods et stigende antal tyverier fra varebiler af dyrt værktøj undlader mange håndværkere og entreprenører alligevel at lade deres værktøj mærke, selvom det både kan afskrække tyvene og være med til at sikre, at værktøjet kan komme retur.

”Politiet finder rigtig meget værktøj, men hvis det ikke er mærket, kan politiet ikke bevise, det er stjålet – og må lade det ligge,” fortæller Henrik Olsen, direktør i Unisecure.. Foto: Unisecure

Mens antallet af tyverier fra private hjem er for nedadgående, er det modsatte tilfældet for tyverier fra varebiler. De skal tælles i tusindvis og ifølge Rigspolitiets seneste statistik steg det antallet med 20 pct. i fjor.

Allan Nielsen fra VVS-firmaet Benny Johansen & Sønner fortæller, at virksomheden har haft tre indbrud i varebiler.

”Det er især vores montørbiler, der bliver stjålet fra og især det dyre elværktøj. Vi er over 80 medarbejdere, de 60 er montører," fortæller Allan Nielsen, der er lager- og indkøbsansvarlig i firmaet.

"Jeg indkøber typisk værktøj for omkring 42.000 kroner, når vi har en ny medarbejder. Så kan man selv gange op. Det drejer sig om mange penge, når der er indbrud,” siger han.

Men virksomheden mærker værktøjet og opfordrer andre til at gøre det samme.

"Noget af vores stjålne værktøj dukkede op i Tyskland og noget i Rødbyhavn. Værktøjet kunne spores, fordi vi har digitale værktøjsstyring EG TraceTool,” fortæller han.

EG TraceTool er en af flere virksomheder, der tilbyder produkter og løsninger til mærkning og sporing af værktøj.

Unisecure er et andet – og her fortæller adm. direktør og partner, Henrik Olsen, at mange håndværkere tror, at politiet alligevel aldrig finder tyvekosterne – så hvorfor gøre noget.

Præcis sporing nødvendig

”Men det er ikke rigtigt. Politiet finder rigtig meget værktøj, men hvis det ikke er mærket, kan politiet ikke bevise, det er stjålet – og må lade det ligge”.

Unisecure tilbyder DNA-mærkning og trackere til værktøj, der gør det muligt for virksomheden at spore stjålne genstande og assistere politiet med at hente det hjem. Men det kræver, at sporingen er præcis.

”Politiet må nemlig kun ransage en specifik bolig, et kælderrum eller en etage, når de har præcise oplysninger om, hvor de stjålne genstande er. Hvis en GPS-tracker peger på en adresse med flere boliger, kan politiet ikke ransage dem alle. Sådan er lovgivningen.

Derfor benytter vi avancerede teknologier til at lokalisere kundernes genstande med høj præcision – helt ned til 10 cm. nøjagtighed,” siger Henrik Olsen.

Men der er ifølge direktøren fortsat rigtig langt mellem håndværkere og entreprenører, der mærker deres værktøj og dermed nedsætter risikoen for at få det stjålet. Det på trods af, at mærkning til varebilen og alt værktøjet kan fås for 7-800 kr. 

”Når vi er ude med politiet, oplever vi jo, at 70-80 pct. af det værktøj, vi finder hos tyvene, ikke er mærket og derfor forbliver hos dem.”

Alt for meget hæleri

Derfor opfordrer han til, at håndværkere og entreprenører tager problemet mere alvorligt og går i gang med mærkningen.

”Det er alt for nemt at stjæle og det er desværre også alt for nemt at komme af med tyvekosterne. På sociale medier vokser hælermarkeder med grupper på over 10.000 medlemmer, hvor ”gode tilbud” frister almindelige danskere,” konstaterer Henrik Olsen.

Det stigende antal tyverier af værktøj fik i november i fjor værktøjsproducenten Festool til at råbe vagt i gevær. Virksomheden håber, at danske håndværkere vil skride til handling.

“Utrolig mange håndværkere får stjålet deres værktøj hvert år, og elværktøj har en høj videresalgskurs. Derfor er det os magtpåliggende, at håndværkerne i højere grad gør, hvad de kan for at forebygge og sikre sig. Det handler både om at undgå tyveri, hjælpe politiet og om at sikre sig selv økonomisk,” lød det fra Rikke Geert, PR-ansvarlig hos Festool Danmark.

Ifølge den seneste opgørelse fra Det kriminalpræventive Råd køber omkring 250.000 danskere hvert år hælervarer. 80 pct. af stjålne genstande bliver videresolgt i Danmark, mens det kun er hver femte hælervare, der transporteres til andre lande. Det betyder, at en stor del af hælervarerne faktisk kan komme retur til ejerne.

"Modsat af hvad mange tror, så bliver langt størstedelen af stjålet værktøj videresolgt i Danmark. Derfor er det vigtigt, at håndværkerne mærker og registrerer deres nyindkøbte værktøj,” lyder opfordringen fra virksomheden, der har valgt at give tre års garanti på værktøj, der er registreret og dermed lettere kan finde vej tilbage til rette ejermand, hvis det bliver stjålet.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

19.03.2025Installator.dk

Rekordmange besøgende på Sectech

10.03.2025Installator.dk

Tilskudspulje styrker virksomheders cybersikkerhed

07.03.2025Installator.dk

Energinet styrker sit beredskab

27.02.2025Coromatic A/S

Sponseret

SMV’er, rust jer! – jeres kritiske infrastruktur er mere sårbar, end I tror

21.02.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Effektiv og sikker besøgshåndtering med Check In

18.02.2025Avidenz A/S

Sponseret

Forebyg snubleulykker på arbejdspladsen

18.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nu kan arbejdstøjet selv ringe efter hjælp!

17.02.2025Avidenz A/S

Sponseret

Slip for selv at skulle huske lovpligtige eftersyn, og undgå farligt arbejde

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Solar Danmark
Åbent hus
Solars CFO fejrer 25-års jubilæum

Den 16. januar kunne CFO Michael Jeppesen fejre 25-års jubilæum i sourcing- og servicevirksomheden Solar A/S.

Dato

24.03.2025

Tid

11:00

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup