Udskift oliefyret med jordvarme – og spar penge og CO2

Det kan godt betale sig at udskifte oliefyret med en jordvarmepumpe. Det giver kontante besparelser og mindre sårbarhed over for svingende energipriser – og så er det godt for miljøet.

En jordvarmepumpe benytter oplagret solenergi i jorden til at producere varme og varmt vand. Den bringer gratis grøn energi fra nedgravede slanger, skjult i græsplænen, ind i huset – og det er noget, der kan mærkes på varmeregningen. Med udgangspunkt i en husstand med et forbrug på 3.000 liter olie årligt, anslår Teknologisk Institut i nye beregninger, at den årlige driftsbesparelse ved at skifte fra olie til jordvarme vil være 22.444 kr. De årlige driftsomkostninger ved jordvarmepumpen vil være 16.420 kr. Det betyder, at anlægget har tjent sig selv ind efter blot 4,7 år.

Sparer en tredjedel af varmeregningen
En ny afgiftssænkning betyder endvidere, at hvis dit hus eller fritidshus udelukkende bliver opvarmet ved brug af elektricitet (herunder varme fra jordvarmepumper), får du afslag i strømprisen. Rabatten udgør p.t. omkring 50 øre pr. kWh på det elforbrug, der overstiger 4000 kWh om året.

Familien Christoffersen har udskiftet det gamle oliefyr med en jordvarmepumpe fra Bosch – og de har helt styr på, hvilke besparelser de kan opnå. På årsbasis forventer vi at spare 33 % af varmeregningen. Oliefyret var fra 1979 og skulle udskiftes under alle omstændigheder, og med en jordvarmepumpe kender vi vores udgifter på lang sigt – hvorimod olieprisen jo svinger og stiger hele tiden, siger Sander Christoffersen.

Økonomisk jordvarmepumpe fra Bosch
Mads Aarup er uafhængig energirådgiver med speciale i vedvarende energi, herunder jordvarmepumper. Om Bosch siger han: Det, der kendetegner Bosch, er produkter til en rimelig pris, og så får du support fra en stor organisation. Bosch er en sikker leverandør af jordvarmepumper med service og teknisk backup, hvis der er noget.
Han vurderer, at der både på den korte og lange bane er økonomiske fordele ved at gå over til jordvarme:
Som enhver anden investering i vedvarende energiformer betyder en jordvarmepumpe, at man eksponerer sig selv væsentligt mindre for fremtidige energiprisstigninger. Og ud over besparelserne i kroner og øre får man en miljøvenlig CO2-besparelse på cirka 50 % med i købet, lyder det fra Mads Aarup.

Husets værdi forøges med en varmepumpe fra Bosch
Den mere grønne opvarmning med jordvarme har også betydning for husets energimærkning og kan derfor være med til at forhøje husets salgspris. Og der er ingen grund til at bekymre sig for, at installationen af jordvarme sætter dybe spor i haven. Bosch fastslår, at man med en ny pløjeteknik kan nedgrave slangerne uden at ødelægge græsplænen.

Andre miljøeffektive varmeløsninger fra Bosch
Luft/vand-varmepumpen omsætter varmen fra luften udenfor til opvarmning af dit centralvarmesystem og til det varme brugsvand. En meget miljøeffektiv måde at varme dit hus op på, hvor du samtidig kan sænke dine varmeomkostninger betragteligt. Denne løsning er et indlysende valg, hvis du bor i et område, hvor din grund er for lille til jordvarme, eller hvis boring ikke er muligt. Ifølge nye beregninger fra Teknologisk Institut vil de årlige driftsomkostninger ved denne varmepumpetype være 18.234 kr., hvilket giver en årlig driftsbesparelse i forhold til oliefyr på 20.630 kr. Dette betyder en tilbagebetalingstid på kun 3,9 år!

Den ideelle løsning til hjem eller sommerhuse med elvarme er en luft/luft-varmepumpe fra Bosch. Den genererede varme overføres direkte til luften i et rum. På grund af den store effektivitet kan dine varmeomkostninger reduceres med op til 50 %.

Det er Boschs målsætning at give bæredygtige, teknologiske svar på miljømæssige spørgsmål. I 2012 brugte Bosch omkring 4,5 milliarder euro på forskning og udvikling, og med 838 godkendte patenter samme år indtager Bosch førstepladsen i Europa. Næsten halvdelen af budgettet til forskning og udvikling bruges til projekter, der har til formål at bevare ressourcerne og beskytte miljøet.

05.08.2022Robert Bosch A/S

Sponseret

Systemet fra Bosch forhindrer indbrud og sikrer besparelser og nye funktioner – på langdistance

26.09.2019Robert Bosch A/S

Sponseret

Ny opdatering af energimærkningen

23.08.2017Robert Bosch A/S

Sponseret

Decentral ventilation med varmegenvinding fra Bosch

02.03.2017Robert Bosch A/S

Sponseret

Ny luft/luft varmepumpe med A+++ fra Bosch

08.09.2016Robert Bosch A/S

Sponseret

Nye æstetiske og installatørvenlige produkter fra Bosch

31.05.2016Robert Bosch A/S

Sponseret

Bosch med i opløbet om Elforsk Prisen