Uintelligente installationer betyder spild
For tredje år i træk afholdt Lemvigh-Müller i oktober konferencer om intelligente bygningsinstallationer. I år tog konferencen imidlertid udgangs punkt i energibesparelser, mens den de to seneste år primært har omhandlet KNX.
Ole Møller Hansen fra OBH Rådg. Ingeniører A/S opfordrede installatørerne til at bruge de oplagte forretningsmuligheder, der opstår, når bygninger bliver energimærket..
Med konferencen ville vi gerne have fat i hele fødekæden, altså ikke alene leverandører, rådgivere og installatører, men også videncentre, uddannelsesinstitutioner og kunder, siger IBI-salgschef Søren Schantz, Lemvigh-Müller, som med sidstnævnte især tænker på kommunerne.
"Videncentrene kommer med oplæg til lovgivningen, rådgiverne skal rette ind efter lovgivningen, når de projekterer, mens installatørerne skal udføre arbejdet. Grossister og leverandører leverer materialerne, og endelig er der kunden, som står med et behov, der skal opfyldes, men ikke ved, hvordan man griber det an. Vi ville gerne samle dem og præsentere problematikken, og måske til en vis grad få dem til at forstå hinandens sprog."
Og det lykkedes faktisk at samle de mange forskellige grupper. Med 300 deltagere på de to konferencer i henholdsvis København og Fredericia kom antallet af deltagere et godt stykke over de to seneste år.
I stedet for at tage udgangspunkt i IBI valgte vi at spørge, om vi overhovedet har brug for det, fortsætter han. Det skete med indlæg om energiforbrug fra installationer i nye bygninger, energirammer og -mærkning, energibesparelser med IBI mm.
Realiteten er, at intelligente installationer bruges for lidt, selvom de er helt nødvendige, hvis vi skal reducere vores energiforbrug.
"Derfor har både rådgivere og installatører brug for et skub, interessen er der, men mange kommer ikke længere. Folk bruger ikke tiden til at tænke lidt længere frem, siger IBI-salgschefen. Det mener han, der kunne være god brug for.
Renovering er et oplagt marked, men installatørerne skal selv være opsøgende. Vi er ikke så forkælede som vi har været, siger Søren Schantz, som også mener, at kunder og installatører alt for ofte taler forbi hinanden.
Kunden spørger i øst og får svar i vest, og det ender for tit i en snak om komponenter i stedet for løsninger.
Konferencernes indhold fik ros med på vejen af deltagerne, og Søren Schantz beskriver det som nogle rigtig gode dage.
Selve konferencen
Selvom oplægget til konferencen satte behovet for intelligente bygningsinstallationer til debat, var der ingen tvivl om konklusionen. Vi har i høj grad brug for dem. Faktisk er omkostningerne så hurtigt hentet hjem, at det ret hurtigt bliver rent spild at spare den ekstra omkostning til installationen.
Hurtigt tilbagebetalt
Seniorkonsulent Søren Østergaard Jensen fra Videncenter for energibesparelser i bygninger sagde i konferencens første indlæg, at det er muligt at optimere indeklima og energiforbrug ved hjælp af bygningsautomatik vel at mærke hvis alt er korrekt installeret og dimensioneret men oftest bliver det ikke brugt. Og der står da heller ikke noget specifikt om IBI i det gældende bygningsreglement.
Han nævnte en række årsager til det, herunder at bygherren ikke kender sit behov, at der er et manglende samarbejde og koordinering mellem de enkelte parter i byggeriet, og at der ofte sker besparelser i løbet af byggeperioden, og da IBI ligger i de sidste faser, vælger man at spare her, selvom det bliver på bekostning af driftsøkonomien.
Men selv når IBI bliver anvendt, er der ingen garanti, for det er ikke givet, at de forskellige installationer taler godt sammen. De kan være bygget på forskellige protokoller, og dermed mister man den integrerede styring. Endelig kan en mangelfuld drift betyde, at man ikke får det forventede udbytte.
På grundlag af disse erfaringer har videncentret udarbejdet en række forslag til kommende bygningsreglementer, og de er naturligvis ikke gratis, men ifølge Søren Østergaard Jensen ville merudgiften være tilbagebetalt i løbet af et til tre år.
En udfordring til installatørerne
I indlæggene var der generelt fokus på, hvordan krav til energimærkning og energibesparelser udfordrer VVS- og elinstallatørerne. De skrappe energikrav til nybyggeri og renoveringer kræver mere af installatørerne end nogensinde før, men skaber samtidig forretningsmuligheder for dem, der vil rådgive om og sælge IBI-løsninger til kunderne.
Den holdning blev blandt andet fremført af Ole Møller Hansen fra OBH Rådg. Ingeniører A/S, der talte om energirammer og energimærkning. Han opfordrede installatørerne til at bruge de oplagte forretningsmuligheder, der opstår, når bygninger bliver energimærket eksempelvis inden salg, og der kommer anbefalinger til forbedringer i rapporter, som kan læses på Energistyrelsens hjemmeside.
Læs mere, hvis du ikke deltog
Udover de ovennævnte var der indlæg fra Chefkonsulent Jürgen Nickel, Rambøll A/S, som talte om Energiforbrug fra installationer i nye bygninger i forhold til BR08/BE06. Emnet for et indlæg fra energikonsulent Leon Svendborg Poulsen, Grontmij | Carl Bro A/S var Optimal energiudnyttelse fra teori til praksis, Søren Schantz eget indlæg omhandlede Realisering af energibesparelser Installatørens muligheder og udfordringer. Endelig talte Produktchef Torben Christoffersen, Lemvigh-Müller om Energibesparende HVAC-løsninger.
Indlæggene kan findes på http://www.lemu.dk/Præsentationer_IBI_konference_09-1879.aspx