Vvs-forbund: Mestrene sjofler efteruddannelse

Blik og Rørarbejderforbundet konkluderer på baggrund af egne tal, at vvs-svendenes efteruddannelse er halveret på bare ét år. Tekniq er lodret uenig og påpeger, at efteruddannelsen blot er flyttet fra erhvervsskolernes AMU-kurser til private udbydere.

Blik og Rørarbejderforbundet mener, at efteruddannelsen af vvs-svendende er faldet markant. ”Sludder”, lyder det fra Tekniq, som påpeger at efteruddannelses-aktiviteten blot har flyttet sig fra erhvervsskolerne til private udbydere. .

Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at vvs-virksomhederne skruede kraftigt ned for efteruddannelsen af svendene i 2011. Meldingen kommer på baggrund af forbundets egne tal, der viser, at kun 778 medlemmer af Blik og Rørarbejderforbundet blev sendt på AMU-efteruddannelsen i 2011, mens 1351 fik tilført nye kompetencer via efteruddannelse i 2010.

Det drastiske fald får forbundssekretær i Blik og Rørarbejderforbundet Kim Fusager til at tale med store bogstaver.

”Efteruddannelsen af landets vvs-svende har aldrig nået det niveau, som er nødvendigt for en branche, der gerne vil være trimmet og parat til også at løse morgendagens arbejdsopgaver. Men vi har dog aldrig tidligere set efteruddannelsen styrtdykke som nu. Det er intet mindre end chokerende. Vi ved nemlig, at der inden for ganske få år bliver meget stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft inden for VE-området,” siger Kim Fusager.

Ingen entydig årsag
Han har forsøgt at undersøge årsagen til det store fald i efteruddannelserne, men kan ikke pege på en entydig årsag.

”Nogle af vores medlemmer siger, at de får besked på, at der ikke er behov for efteruddannelse lige nu, hvis de spørger på mesters kontor. Andre får at vide, at det er et dårligt signal til de øvrige medarbejdere at sende nogen på efteruddannelse og dermed væk fra driften i en tid, hvor der stadig er krise,” siger Kim Fusager og appellerer til, at DS Håndværk & Industri og Tekniq øger deres indsats på området.

Tekniq afviser fald
Hos Tekniq slår underdirektør Tina Voldby dog koldt vand i blodet. Hun mener ikke, at Blik- og Rørarbejderforbundets tal giver et korrekt billede af, hvor mange vvs-svende, der reelt var på efteruddannelse i løbet af 2011.

Læs også: Erhvervsskoler udbyder for få kurser

”De tal Blik og Rørarbejderforbundet har trukket viser hvor mange vvs-svende, der har været på AMU-kursus hos Erhvervsskolerne – og der er ganske rigtigt sket et stort fald. Men faldet skyldes, at Erhvervsskolerne ikke udbyder nær så mange AMU-kurser som tidligere. Vores undersøgelser viser, at udbuddet af kurser er faldet med cirka 50 procent fra 2010 til 2012. Og når udbuddet af kurser falder, så kan der heller ikke komme så mange på kursus som tidligere, det er jo ganske logisk,” siger Tina Voldby.

Hun påpeger, at vvs-virksomhederne i stedet er begyndt at gøre stor brug af privat efteruddannelse, og derfor mener hun faktisk ikke, at efteruddannelses-aktiviteten er faldet overhovedet.

”I vores branche er det helt normalt, at man tager på et privat udbudt kursus hos eksempelvis Lemvigh-Müller eller Grundfos. Og ifølge vores undersøgelser er brugen af den slags kurser steget markant de seneste år. Så vi mener ikke, at den samlede efteruddannelses-aktivitet er nedadgående,” fastslår Tina Voldby.

Tekniq finder det dog meget kritisabelt, at erhvervsskolerne har skruet ned for udbuddet af kurser, fordi arbejdsgiverne i branchen betaler for, at efteruddannelses-systemet fungerer. Organisationen mener ganske enkelt ikke, at erhvervsskolerne udbyder den mængde kurser, der er behov for. 

”Vi har aldrig tidligere set efteruddannelsen styrtdykke som nu. Det er intet mindre end chokerende.”

Kim Fusager, Forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinaroli investerer i danske løsninger: Mere plads, mere prefab og mindre CO₂

01.05.2025Grohe A/S

Sponseret

Nye koncepter til fremtidens vandoplevelser

01.05.2025Guldager A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling

30.04.2025H. Jessen Jürgensen A/S

Sponseret

Installerer du fremtidens klimaanlæg og varmepumper?

29.04.2025Unidrain A/S

Sponseret

Spritnye EPD’er og en selvrensende vandlås på Unidrains messedagsorden

28.04.2025Minimax Danmark

Sponseret

MINIMAX INNOVA Wi-Fi – her er tænkt på miljø og økonomi

27.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinaroli introducerer dynamiske strengreguleringsventiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025