Vvs-forbund: Mestrene sjofler efteruddannelse

Blik og Rørarbejderforbundet konkluderer på baggrund af egne tal, at vvs-svendenes efteruddannelse er halveret på bare ét år. Tekniq er lodret uenig og påpeger, at efteruddannelsen blot er flyttet fra erhvervsskolernes AMU-kurser til private udbydere.

Blik og Rørarbejderforbundet mener, at efteruddannelsen af vvs-svendende er faldet markant. ”Sludder”, lyder det fra Tekniq, som påpeger at efteruddannelses-aktiviteten blot har flyttet sig fra erhvervsskolerne til private udbydere. .

Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at vvs-virksomhederne skruede kraftigt ned for efteruddannelsen af svendene i 2011. Meldingen kommer på baggrund af forbundets egne tal, der viser, at kun 778 medlemmer af Blik og Rørarbejderforbundet blev sendt på AMU-efteruddannelsen i 2011, mens 1351 fik tilført nye kompetencer via efteruddannelse i 2010.

Det drastiske fald får forbundssekretær i Blik og Rørarbejderforbundet Kim Fusager til at tale med store bogstaver.

”Efteruddannelsen af landets vvs-svende har aldrig nået det niveau, som er nødvendigt for en branche, der gerne vil være trimmet og parat til også at løse morgendagens arbejdsopgaver. Men vi har dog aldrig tidligere set efteruddannelsen styrtdykke som nu. Det er intet mindre end chokerende. Vi ved nemlig, at der inden for ganske få år bliver meget stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft inden for VE-området,” siger Kim Fusager.

Ingen entydig årsag
Han har forsøgt at undersøge årsagen til det store fald i efteruddannelserne, men kan ikke pege på en entydig årsag.

”Nogle af vores medlemmer siger, at de får besked på, at der ikke er behov for efteruddannelse lige nu, hvis de spørger på mesters kontor. Andre får at vide, at det er et dårligt signal til de øvrige medarbejdere at sende nogen på efteruddannelse og dermed væk fra driften i en tid, hvor der stadig er krise,” siger Kim Fusager og appellerer til, at DS Håndværk & Industri og Tekniq øger deres indsats på området.

Tekniq afviser fald
Hos Tekniq slår underdirektør Tina Voldby dog koldt vand i blodet. Hun mener ikke, at Blik- og Rørarbejderforbundets tal giver et korrekt billede af, hvor mange vvs-svende, der reelt var på efteruddannelse i løbet af 2011.

Læs også: Erhvervsskoler udbyder for få kurser

”De tal Blik og Rørarbejderforbundet har trukket viser hvor mange vvs-svende, der har været på AMU-kursus hos Erhvervsskolerne – og der er ganske rigtigt sket et stort fald. Men faldet skyldes, at Erhvervsskolerne ikke udbyder nær så mange AMU-kurser som tidligere. Vores undersøgelser viser, at udbuddet af kurser er faldet med cirka 50 procent fra 2010 til 2012. Og når udbuddet af kurser falder, så kan der heller ikke komme så mange på kursus som tidligere, det er jo ganske logisk,” siger Tina Voldby.

Hun påpeger, at vvs-virksomhederne i stedet er begyndt at gøre stor brug af privat efteruddannelse, og derfor mener hun faktisk ikke, at efteruddannelses-aktiviteten er faldet overhovedet.

”I vores branche er det helt normalt, at man tager på et privat udbudt kursus hos eksempelvis Lemvigh-Müller eller Grundfos. Og ifølge vores undersøgelser er brugen af den slags kurser steget markant de seneste år. Så vi mener ikke, at den samlede efteruddannelses-aktivitet er nedadgående,” fastslår Tina Voldby.

Tekniq finder det dog meget kritisabelt, at erhvervsskolerne har skruet ned for udbuddet af kurser, fordi arbejdsgiverne i branchen betaler for, at efteruddannelses-systemet fungerer. Organisationen mener ganske enkelt ikke, at erhvervsskolerne udbyder den mængde kurser, der er behov for. 

”Vi har aldrig tidligere set efteruddannelsen styrtdykke som nu. Det er intet mindre end chokerende.”

Kim Fusager, Forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

06.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Nedsæt bygningens energiforbrug, når du vælger ventiler

05.06.2024Installator.dk

Wavin har vundet største offentlige udbud af fjernvarmeløsninger

04.06.2024Geberit A/S

Sponseret

Geberit fejrer jubilæum med morgenbrød i alle grossistbutikker

04.06.2024Vaillant A/S

Sponseret

VAILLANT TILBYDER ET BEDRE INDEKLIMA

04.06.2024TOTO

Sponseret

Hvilken vaskedyse er altid helt ren?

30.05.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth EPD'er - miljøvaredeklarationer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning