Ønsker bæredygtigt byggeri og cirkulært kredsløb i egne byggerier

Region Hovedstaden har afsat 16 millioner kroner til at fremme mere bæredygtigt og cirkulært byggeri og til at reducere forbruget af råstoffer som sand og grus.

Region Hovedstaden har afsat 16 millioner kroner til at fremme mere bæredygtigt og cirkulært byggeri og til at reducere forbruget af råstoffer som sand og grus. Foto:123rf.com. .

Byggerier og infrastrukturprojekter belaster vores klima og miljø og trækker på naturressourcerne. I dag står byggeriet i Danmark for godt 40 procent af samfundets energiforbrug og 20 procent af den totale CO2-udledning. Region Hovedstaden ønsker derfor at reducere CO2-udledning i byggeriet og øge genanvendelse af både byggematerialer og råstoffer.

”Som en stor byg- og driftsherre har vi et særligt ansvar for at bidrage til den grønne omstilling af byggeriet. Vi vil gå foran og afsøge mulighederne for at renovere i stedet for at nedrive og for at genanvende materialer fra nødvendige nedrivninger i vores kommende byggerier. Vi vil drive pilotprojekter og udvikling i retningen af mere cirkulært byggeri i samfundet og vise vores omverden, at det kan lade sig gøre at genanvende langt mere i byggeriet, end det sker i dag”, fortæller Line Ervolder (K), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden

Materialebanker og planlægning er en del af løsningen
Regionen sætter blandt andet fokus på mere bæredygtigt byggeri og cirkulære kredsløb i egne byggerier. Der arbejdes med at lave løsninger, hvor byg- og driftsherrerollen samtænkes i tæt partnerskab med leverandører og samarbejdspartnere i hele værdikæden.

Læs også: Stor satsning på vidensdeling om grøn omstilling

Regionen arbejder allerede med at lave prognoser for bygge- og anlægsaffald og overskudsjord sammen med kommunerne. Prognoserne giver viden om, hvilke materialer der bliver tilgængelige, og gør det muligt at planlægge genanvendelse af dem i kommende byggerier. Det arbejde fortsætter.
Regionen vil også arbejde for at få skabt fælles materialebanker, hvor byggemateriale fra nedrivninger kan lagres. Det skal ske i samarbejde med aktører, som kan koble dem med digitale markedspladser og sikre effektiv logistik. Det giver byggebranchens aktører mulighed for at aflevere og modtage brugte materialer.

Mangel på råstoffer
Råstoffer som sand, grus og sten, der i dag hovedsageligt bruges i byggeri og vejanlæg, mangler i stigende grad. Problemet er særlig stort i Region Hovedstaden, hvor størstedelen af råstofferne til byggeaktiviteter i dag kommer fra Region Sjælland. Råstofferne transporteres dermed langt og med et stort CO2-udslip til følge. Som råstofmyndighed, med ansvar for at udlægge arealer til råstofgrave, ser Region Hovedstaden derfor store potentialer i at genbruge og genanvende byggematerialer. Arbejdet løber foreløbigt frem til 2026.

- PiB

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Installator.dk

Salling Group jagter energibesparelse gennem LED til LED opgradering

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

09.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup